Sabtu, 20 Disember 2014

Saya cool tapi tak macho

Assalamualaikum.

Minggu ini merupakan minggu paling serabut saya sepanjang berada dalam Sem 2. Nampak macam banyak sangat dugaan jadi awal-awal sem 2 ni. Haha. Dengan kegembiraannya,datang pulak kehampaan dan kekecewaan. Tapi takdelah teruk sangat. Pernah rasa gagal exam tak? Macam tulah rasanya. Result yang memang dijangka kan? Kita tak kecewa sangat. :)

Bercakap pasal result yang dijangka ni,kenapa bila kita expect nothing daripada apa yang kita buat,dan apa yang turn out tu memang betul-betul tak jadi,kita tak rasa kekecewaan dan hampa yang teramat sangat? Kenapa? Kenapa? *sapa dapat jawab,saya bagi seposen. wee ;)

Sebab?

Sebab kita sudah menerima sebahagian daripada kegagalan sebelum kita betul-betul dihidangkan kegagalan. Kita pasrah bermakna kita terima kekalahan. Kita dah buat sehabis baik,then terpulang kepada doa dan expectation kita. Percaya pada kata hati. Kata hati selalunya betul. Paling penting,bila dah percaya,jangan lupa muhasabah diri dan ngadu kat Allah SWT. Ngadu kat dia,dia boleh ubah segala-galanya. Kunfayakun. Ngadu kat manusia,balik-balik kita pulak yang sakit hati sebab ngadu semata-mata nak ngadu,bukan nak dengar nasihat orang kan. Maksudnya dengan niat untuk orang dengar luahan hati. Saya faham,saya faham. *apakah? Adakalanya,kita tak nak dengar sebarang nasihat,kita cuma nak orang dengar. 

Hey,ngadu kat Allah SWT,Dia sangat-sangat faham tahu? Sebab Dia pencipta kita.

Kaitannya dengan cool? Kalau kita dah reda ni,mestilah buat rilek saja. Takkan nak terkejar sana sini menangis tak tentu arah,kan? Belajar menerima kekalahan dan expect akan kekecewaan ni membuatkan kita lebih kuat dan lebih matang. Bukanlah bermaksud saya menggalakkan korang semua bersikap macam ni setiap kali lepas buat sesuatu. Kalau dah rasa boleh buat tu,rasa konfiden untuk menang mesti ada,mesti optimis tapi jangan lupa selitkan juga rasa kalah ni sebab nanti kalau slek sikit daripada expectation,emosi dan perasaan tu takkan terganggu teruk dek kerana slek kat mana-mana. 

Slek yerr,bukan swaggg. :)

Minggu ini saja sudah cukup membuatkan saya berasa kembali tak tentu arah. Yelah,dalam masa saya ke arah untuk menyukai seseorang,rupanya Allah masih izinkan dia berjodohan dengan first lover dia. Harap-harap dia boleh jadi seorang pemimpin,terutamanya pemimpin keluarga yang baik nanti. Doa saya semoga berbahagia sampai akhir hayat. Tak mengapa. Allah ada,parents saya ada untuk membuatkan saya teringat. Wudhu' jadi penenang. Harapan mak ayah jadi semangat. Kawan-kawan jadi tonik senyum saya. Wahh,tenkiu korang ;) Tak sangka dalam situasi macam ni,saya boleh lagi tersenyum dan gelak-gelak. Pendek kata,kali ni,memang saya cool habis lah. Dah lama saya impikan untuk rasa macam ni tiap kali kecewa,baru pertama kali saya rasa,

Alhamdulillah. Terima kasih Allah SWT,

Saya cool tapi tak macho. Sebab saya perempuan. Saya cool dan ayu. Kot? Haha.

ayu ke macam gini? ayu? hehe. yang penting,cool ada. ;)

Selasa, 16 Disember 2014

To blame and to complaint

Assalamualaikum. 

Topik hari ni ideanya datang daripada apa yang lecturer English bagitau dalam kelas pagi tadi. Why? To blame and to complaint? He said that’s what typical Malaysians would do. When there’s problem,they would rather sit,blame and complaint. Kan? Yes. Even dalam kita hari-hari punya perlakuan pun,we did. 

Last sem,result teruk sebab lecturer tak pandai ajar.
Last sem,result collapse sebab exam susah.

Saya bagi example yang dekat dengan diri. Kenapa kita selalu tuduh orang lain? Kenapa kita selalu mengeluh kalau kita tak dapat apa yang kita nak? Pernah tak kita Tanya diri sendiri. Cukup ke usaha aku selama ni? Berkat ke apa yang aku buat selama ni? Just a few simple questions. C’mon. You ask yourself,you don’t involve orang lain pun. Jawab jujur tak? Jujur tapi slow je bunyi nak jawab kan? Tahu tak barrier apa yang buatkan slow je nak jawab? Ego. Ego melebihi rasa tanggungjawab. Tanggungjawab terhadap amanah,terhadap tuntutan menuntut ilmu.

Saya tak bercakap tentang orang lain. Saya sendiri pun akui ada masalah yang sama. Tapi saya tidak tergolong dalam golongan yang kronik. Sebab saya akan dimarahi kalau mengeluh depan my father especially. Saya jenis yang lebih rela buat daripada kena marah. Daripada simpan hatred dendam hasad dengki dalam diri,lebih baik buat dan habiskan apa yang sepatutnya. 

Why don’t saya just buat saja apa yang patut kan? Salah satu cara untuk kita muhasabah diri. Kita buat silap apa,judge ourself first,baru judge orang lain. Malas belajar,jangan salahkan exam paper. Belajar rajin lagi. #selfmotivation hehe.

Semangat Sem 2! Gambate! *woot woot

Fighto awak! Wee! ;)