Sabtu, 31 Mei 2014

Barang Apa yang Perlu Dibawa Ke UNIMAS?

Assalamualaikum.

Since esok dah Gawai Dayak dan kebetulan dekat kampung hari ini ada karnival lumba perahu dan lumba benak (Kampung Gedong),plan nak beli barang memang cancel habis. Masa yang tinggal cuma ada hari Isnin saja lagi. 

Tapi...

Aku nak bawa barang apa? Totally blank otak aku sebab aku dah lah tak pernah duduk kat hostel. Mak pulak suruh bawa papan seterika. Ha! Papan seterika,engkau! Benda paling besar lagi tu. Barang yang dia senaraikan dalam panduan pendaftaran tu macam sikit sangat. 


So,rakan-rakan blogger yang pernah masuk universiti,boleh tak kongsikan barang apa yang memang kita kena sediakan yang diorang tak bagi tahu dalam ni?? Please,buntu sangat nak senaraikan barang nak dibeli. T-T

Sekitar Pesta Pantun Sekolah Rendah & Sekolah Menengah Peringkat Negeri Sarawak 2014

Assalamualaikum.

Actually acara ni berlaku dua minggu yang lepas. 19,20 & 21 Mei lepas. Aku ni bertindak sebagai jurumekap untuk pasukan pantun SM yang mewakili Bahagian Samarahan iaitu SMK Gedong. Pertandingan pada tahun ni bertempat di UNIMAS Kampus Timur,Kota Samarahan. Lagipun,aku dulu ex-pemantun SMK Gedong 2010-2013. Dari zaman muka bertanding tak berbedak sampai la ni team pantun dah macam team yang digeruni lawan. Sebab make up yang boleh mencairkan dorang. Bwahaha! Gurau yerr. Rilek.. :)

Hari pertama,team Samarahan ni dapat Bye. Diorang ni berada dalam Kumpulan B kalau tak silap. Dalam kumpulan ni pulak,ada juara negeri Sarawak tahun lepas iaitu Betong. Pemenang di antara Betong dan Kuching akan bertemu dengan Samarahan. Perlawanan pertama berkesudahan kepada Betong. Betong semuanya peserta bukan Melayu,tau. Dalam persaingan berikutnya pada pagi tersebut,pasukan Bintulu telah menewaskan pasukan Sarikei untuk melayakkan mereka terus melangkah ke peringkat separuh akhir untuk menerima tentangan sama ada daripada pasukan Betong ataupun pasukan Samarahan.

Petangnya,bermula lah tugas aku nak memekapkan dorang ni. Muka semua masih fresh. Maklumlah baru nak enter game 1. Lawan Betong pulak tu. Tapi malangnya,nasib tak menyebelahi pasukan Samarahan tahun ni. Diorang tewas kat tangan Betong. Adalah silapnya tu kat mana-mana. Lagipun kalah yang masih bermaruah. Cuma kalah 3 mata saja. Tak pe,korang. Tahun depan ada lagi kan? Cuba lagi :)

Sementara tu,pada hari pertama tu,untuk Kumpulan A,pasukan Mukah *pasukan yang bertahun-tahun mewakili Sarawak sebelum takhta juara dirampas Betong tahun lepas masih mengungguli kumpulan dengan kemenangan menewaskan pasukan Sri Aman pada sebelah paginya. Dalam kumpulan yang sama,pasukan Sibu telah berjaya mengalahkan pasukan Limbang pada perlawanan sebelumnya. Ini bermakna,pada hari kedua,pasukan Mukah dan Sibu akan terus melangkah ke peringkat separuh akhir dan bertarung untuk merebut tempat ke slot akhir pada hari ketiga.



Sempat bergambar di atas pentas tempat pemantun bertarung. 


Bersama para pemantun yang kempunan untuk bertarung di Panggung Eksperimen,UNIMAS.


Model tak diundang..


Para pemantun Samarahan bersama jurulatih,Cikgu Hamsiah (baju pink) dan Cikgu Habibah (baju biru)



Sempat juga jadi model untuk Harian Metro edisi Sarawak. :-p

Pada hari kedua pulak,kami bertolak juga ke UNIMAS untuk menyaksikan pertarungan separuh akhir. Keempat-empat pasukan mempamerkan persembahan dan semangat juang yang tinggi. Dalam persaingan separuh akhir tersebut,pasukan Mukah dan pasukan Betong masing-masing berjaya menewaskan lawan mereka dan menempah tiket ke peringkat akhir. Berdasarkan pemerhatian aku lah,ini penilaian secara peribadi,kedudukan pasukan yang sedang bertanding pada ketika itu ;

1. Betong
2. Mukah
3. Bintulu
4. Sibu


Selfie untuk hari kedua.


Inilah venue untuk perlawanan awal dan suku akhir. Dalam gambar memang nampak usang,tapi bila 
tengok real,memang authentic. Kampus lama tak sama macam kampus baru UNIMAS iaitu 
Kampus Barat.


Hari terakhir pula menyaksikan perlawanan akhir antara pasukan Mukah dan Betong. Memang susah nak menentukan siapa yang bakal jadi pemenang sebab kedua-dua pasukan sama kuat dan memang padan bertemu di peringkat akhir. Dari segi kualiti pantun,pada pandangan aku,pasukan Mukah lebih mempunyai kelebihan untuk menyaingi pasukan Betong. Pasukan Betong pula lebih memihak dari segi kesopanan dan mempamerkan tahap kesantunan yang tinggi. Pokoknya,kedua-dua pasukan ada kekuatan dan terdapat titik kelemahannya. Namun keputusan juri adalah muktamad. Pasukan Betong dinobatkan menjadi juara pada tahun ini dan akan mewakili Sarawak ke peringkat kebangsaan. Pemantun terbaik pula dari pasukan Mukah. Rezeki masing-masing. 

Tahniah diucapkan kepada para pemenang dan kepada yang kurang berjaya,berusaha lagi pada masa yang akan datang. :)

KEDEKUT For The Sake of Future

Assalamualaikum.

Hari gaji dah lepas kan? Hari gaji aku lama dah lepas tapi boss belum lagi bagi kantau ni. Tunggu cek invois keluar,barulah boleh bagi kantau. Dan kasi lebih sikit. Biasa dia bagi RM300/bulan.Yang tu,buat aku gembira sikit mendengarnya. Al-maklumlah,masuk U minggu depan perlu banyak fulus,ye tak kawan-kawan? Bagilah bonus lima ratus ke,seribu hengget ke.. *tamaknyer iolls,yuolls..diberi betis,nakkan paha pulak

Tapi masa-elahnya bila duit gaji keluar,macam-macam yang aku pikiaq nak buat,nak beli. Yang itulah. Yang inilah. Sebab tulah aku buat entri khas bertajuk KEDEKUT ni. Nak kedekut? Ke tak nak kedekut? Lama-lama memang nak kena jadi KEDEKUT juga. Tapi masih tahap NEWBIE lagi. Tak masuk NOVICE. Lagi-lagi yang TANGKAI JERING. Yang TAIK HIDUNG MASIN memang tak aa kot. Tu dah tahap dewa. Haa. Aku masih KEDEKUT yang jenis-jenis innocent gitu. Cewah! *orang kedekut nampak kejams,selamba pulak guna word innocent untuk orang kedekut -_-'

Kenapa aku cakap kena KEDEKUT?

Bila aku dapat duit. Wahh! Duit banyak ni. Aku dah lama tak shopping! Nak pi shopping lah. Weeehaaaaa! *sambil buat pusaran tali kat udara macam koboi selalu buat a.k.a bershopping sakan,akan ada perkara yang lagi penting 2 ke 3 hari yang akan datang yang memerlukan duit. Lebih teruk,duit yang diperlukan tu dalam jumlah yang banyak lagi tu! Pernah terjadi satu hari,aku spend duit insentif ujian bulanan aku untuk beli tudung or makanan,aku pun dah tak ingat dah,tetiba dua tiga hari lepas tu,cikgu minta kitorang *termasuk aku bayar buku kerja. Yang dahsyatnya,bukan sorang je yang minta,2-3 orang cikgu minta. Duit tinggal sikit,nak bayar guna loan pun macam tak cukup je. Sudahnya,minta juga duit kat bapak. Bukan tak nak mintak kat bapa,cuma tak nak lah susahkan dia. Aku lebih suka kalau aku sendiri yang berusaha..gitu..



Dah tu,bila tiba masa aku kedekut nak spend duit takut-takut ada benda yang lagi important guna duit,ikut prioriti,tak ada pulak hal-hal yang berkaitan datang sergah. Secara tiba-tiba,memang tak ah kalau aku cakap datang sergah pun macam tak nak datang je. Tapi aku tak pulak rasa menyesal simpan duit lama-lama cuma kalau aku tak dapat nak tahan nafsu serakah bila cuci mata,aku akan spend juga duit tu. Haha! Sekarang mungkin jarang kot sebab terbiasa,bila cuci mata dan nak beli barang mahal yang berkenan di hati,akan keluar dialog macam ni,"Tak payahlah. Nanti duit kau habis,kalau kau jumpa barang lagi bagos dan murah,amacam?" atau ini,"Nanti-nantilah. Nanti duit kau habis. Kau bukan kerja tetap. Part time je pon," 



Begitu evilnya,kau pun baca kan?

Tapi kan,kadang-kadang kehendak dan keperluan ni datang serentak. Keperluan mesti jadi keutamaan berbanding kehendak sebab kehendak cuma bagi nilai tambah untuk keperluan sedia ada. Kalau nak mengelak daripada terbabas kat tepi jalan,aku akan track aliran tunai aku tiap bulan. Dari mana sumber datang,duit belanja kat mana. Kalau over-spended *bukan spender,okay? aku akan muhasabah diri. Why over-spended? Does it really worth and beneficial untuk aku? Kalau tak,aku akan letak financial target untuk next month. 



Macam mana aku tahu yang aku over-spended untuk bulan tu?

Aku akan check aliran tunai,pastu aku dapat tahu yang aku dah spend lebih dari 50% purata perbelanjaan 3 bulan sebelumnya. Contohlah ; 

Januari aku spend RM 50.
Februari aku spend RM 80.
Mac aku spend RM 40.

Purata untuk tiga bulan ni ialah RM56.67. 50% daripada purata ni pulak berjumlah RM28.33. 
So,target perbelanjaan maksimum untuk bulan April ialah RM 85.00.  

Kalaulah perbelanjaan bulan April tu lebih daripada RM 85.00,itu maksudnya dah over-spended lah. 
Actually kalau tak guna formula ni pun tak apa. Kalau jurang angka tu semacam je,over-spended lah tu. Lepas tu,cuba kira untuk target perbelanjaan maksimum bulan depan.

Tapi kadang-kadang,aku kena persetankan jugak semua benda alah ni. Life unexpected sangat. 

Well,aku ingat kita ni hidup perlu jadi KEDEKUT jugak supaya tak jatuh muflis. Lagi satu,supaya orang taklah asyik nak kerja minta je sedangkan diri sendiri tu mampu pon nak dapatkan sendiri barang yang dia tak ada tu kot. Kalau selalu sangat,sapa tak marah. Kalau sekali dua,aku tak ambik port kot. 

Sendiri mau ingatlah..

p/s : Haha! Sentap kot kat sorang classmate masa sekolah menengah dulu. Kalau kita bawa bekal,walaupun dia nampak bekal aku tu cukup-cukup untuk sekali suap mulut aku je,dia tetap nak minta. Manusialah katakan..    


Jumaat, 30 Mei 2014

Belajar Bahasa Cina untuk Dapat Kawan Cina

Assalamualaikum.

How to speak Chinese?


Aku memang teringin sangat nak pandai cakap Cina. Aku ada sorang kawan. Kawan tuisyen Add Maths lah,masa aku Form 5 dulu. Nama Fatin Nabila. Bapak dia Cina,mak dia Melayu. Dia bertudung,bukan freehair. Tapi kalau kat Sarawak,istilah Bumiputera tak de maknanya kat dia. Kalau kat Semenanjung,dia adalah Bumiputera. 

Memang best sangat tau bila tengok dia cakap Cina dengan bapak dia. Entah-entah kat rumah dia cakap Cina jugak. Macam aku.Kat luar,bila dengan kengkawan,aku cakap lah Melayu Sarawak atau Melayu standard atau English *jarang kot aku pakai English. Kalau kat dalam rumah,guna Bahasa Melanau la. Sebab apa macam tu? Sebab mak aku kata,kenapa kita nak buang bahasa yang dah jadi darah daging kita? Walaupun atas kertas bangsa lain,tapi belajar banyak bahasa tak bermakna kita kena jadi bangsa tu. Betul kan? Itu salah satu jenis cabang komunikasi. 

Apa yang buatkan aku nak sangat belajar Bahasa Cina ni?

Masih berkisar tentang budak Fatin ni tadi. Masa aku tuisyen satu kelas dengan dia dulu,dia kawan dengan sorang budak Cina ni. Perempuan. Cantik. Amoi-amoi ni memang cantik,kau tau. Nama dia aku tak ingat pulak. Lama sangat dah tinggalkan kelas tu sejak kali terakhir aku kelas sebelum exam Add Maths SPM lepas. Budak Cina ni genius. Kalau tak silap,Fatin bagi tau aku tu hari,dia dapat 9A. Memang terer lah. Aku ni rasa nak mampos je belajar,itu pun dapat 7A je. 

So,bila aku perhati budak dua orang ni dari jauh,memang rapat sangat. Dan diorang dua orang ni speak Chinese. Whoaa! Aku rasa pun rasa cam iri hati jugak lah dengan budak Fatin ni. Dahlah kawan dengan budak Cina,mesti dapat ilmu lebih dari dia. Aku masa tu,macam jeles gilerr lah.

Dapat kawan yang lagi pandai dari aku,lagi-lagi kalau yang jenis suka share ilmu dengan kita. Memang syurga dunia lah. Aku rasa kalau aku dapat kawan macam tu,memang aku lagi semangat nak kalahkan dia. Ecehh! Hehe. Tapi kalau nak dekati golongan macam ni,lagi-lagi kalau yang berlainan bangsa,kenalah belajar bahasa ibunda diorang. Sebab secara psikologinya,kau lebih suka pelancong yang pandai cakap Melayu daripada pelancong yang cuma pandai cakap English kan? Kiranya kau lebih selesa kalau diorang tahu communicate dengan kau guna bahasa ibunda kan?

Sebab tulah aku nak sangat belajar Bahasa Cina ni. Bahasa Iban dan Bidayuh pun aku minat jugak nak belajar sebab bahasa tu,bagi aku authentic. Budak-budak Iban dan Bidayuh,dorang terer English. Dan kalau boleh,aku nak belajar semua bahasa. Supaya nanti bila aku travel satu dunia nanti,senang. Hehe. 

Korang paling teringin nak belajar bahasa apa? Nak tahu jugak. Manalah tahu,alasan kita tak serupa. :) 

Rabu, 28 Mei 2014

Dengar Lagu All of Me Sampai Muntah

Assalamualaikum.

Pernah tak korang buat begini? Tok sah tanya akulah. Kalau ada je lagu yang aku tersangatlah minat *untuk certain period,memang aku akan buat begini. Kalau tak caya,boleh tanya sesiapa yang korang jumpa kat tepi jalan. Mesti diorang kata ya. Kalau tak pun,korang paksa diorang cakap ya. Haha. Menyampah pulak bunyi nya. Hoho. 



Dalam beberapa hari kebelakangan ni,aku sangatlah minat dengar lagu All of Me,nyanyian John Legend. Aku tak kenal pun John Legend ni siapa. Lantaklah. Lagu dia sedap kan? Tapi bila dia touch model dalam mv All of Me dia tu,adoyai..spoil lah pulak. Tapi aku kesah ke? Aku dengar lagu dia sebab suara dia sedap weyh! Haha. 

*sambil menahan mata yang kemerahan dan letak lidi dekat mata

Aku takdelah sampai termuntah nak dengar lagu tu. Sajalah nak kasi tajuk entri aku tu gempak siket. Maksudnya dengar lagu tu sampai korang rasa,

Bluuueeeeeehhhhh..
Nehhhhhhhh..
Ueeekkkkkkksssss..
Eeeeeeuuuuwwwww...
Arrrrrgggghhh!

Yang arggggh tu tahap di mana korang umpama tahanan penjara Guantanamo yang diseksa untuk dengar lagu tu berulang-ulang kali. Okayy,tak lucu kan? Maksudnya,korang dengar lagu tu sampai korang rasa bosanlah. Susah betey nak cakap straight to the point,ye dak?

Baik aku gambarkan macam mana aku menghadapi saat di mana aku dengar lagu tu sampai aku "muntah".

Bila aku dah suka lagu tu,aku akan hafal liriknya dulu. Hafal lirik sampai tahap di mana aku cuba untuk tak buat kesilapan kat mana-mana part. Macam tak berpekdah kan? Memang pon. Jangan tiru tau. Kalau nak tiru,silakan. Kalau muntah,aku tak sediakan servis lap muntah,ok? Kiranya nak perfect lah. Nak tiru cara John Legend ni nyanyi. Dengan slangnya,dengan sebutannya. Sebutan nak kena golong-golong tu juga,kalau masih ada accent Melayu,fail. Sanggup tak mandi sebab nak yang perfect tu. 

Hah! Perfect lah sangat kan.. *mata ke atas,tangan kat bahu

Pastu,datang satu mood feeling alone,dengar lagu tu sambil nangis-nangis. Feelingkan lyric dia. Itu memang step wajib kalau dah hafal lirik. Seriusly,bila aku waras macam ni,rasa macam aku ni mengidap satu jenis stupidity yang infinity masa aku dengar lagu tu sambil nangis-nangis. Mulalah,masa tu,nak kenang benda sedih,nak pity kat diri sendiri. Alahai.. syahdu sangatlah hidup masa tu. Then melalut. Haa. Part melalut ni memang aku tak leh nak terima. Bila aku dah tersangat marah dengan diri sendiri,aku pi bercakap dengan cermin. Aku pi marah cermin. Tapi guna suara falseto yang ala-ala whispering bunyinya tu. Orang luar tak dengar. Hehe. Aku memang deep ah masa tu. Lawak giler.

Bila aku bosan pulak,dalam senarai music player ada 100++ lagu,tapi lagu All of Me jugak yang didengar. Off shuffling,ulang lagu yang sama sampai tertidur ataupun sampai pening kepala dengar.

Korang pernah tak rasa macam ni? Atau pun sedang mengalami keadaan macam ni?

*Tiba-tiba rasa nak tulis entry terganggu pulak. Macam Wi-Fi hilang connection. Geraamm!

Sabtu, 24 Mei 2014

Nak Beli Viva Harga RM10K!

Assalamualaikum.

Petang tadi,aku terjahlah laman web mudah.com. Kononnya nak cari PSP second hand. Tapi bila aku tengok,macam tak berbaloi pulak beli PSP harga RM250 tapi badannya dah calar balar. Aku rasa lebih baik pergi kedai gajet,beli yang baru. Lagipun harga tak jauh beza. Yelah,orang kata,alah membeli menang memakai. Bukan aku pun yang guna. PSP tu sebenarnya aku nak hadiahkan kepada Encik Ibrahim aku yang akan menyambut hari lahirnya yang ke 21 bulan Julai depan. Bila dia boring,boleh lah main PSP. Dia pun suka main game. Orang lelaki. Biarpun dah tua bangka,tetap game jadi favouritenya. 

Senyap-senyap yer. Jangan pulak pecah lobang. ;)

Jadi,bila aku dah berputus harap dengan PSP tu dan decided nak cari yang baru,aku buka lah section kereta second hand. Nak tengok-tengok je sebenarnya. Tapi entahlah..boleh pulak sangkut tengok Viva yang dijual dalam tu. RM10,000. Harga boleh nego. Mulanya aku nak tengok Kancil saja. Tapi tak nak Kancil model lama. Berlagak. Nak yang SVi tu jugak. Paling murah pun RM9000. Herrm. Bila aku fikir balik,*masa tu aku dah jumpa dah Viva ni,alang-alang kalau beli Kancil. Harga pun tak jauh beza. RM1000 je kot. 



Masa tu dah rambang mata dah..

Apa yang Viva tu ada? Prescription dia bagi tahu semua masih dalam good condition,CD Player,manual,daftar tahun 2009. Kira baru lagilah tu. Cuma dia kemek sikit lah,dekat pintu belakang. Alahh,takpe. Niat dah ada dalam hati ni. Nak beli kereta lah. Biarlah second pun,janji ada kenderaan untuk bergerak dalam universiti. 

Niat dah ada. Tinggal nak kumpul duit je lagi. RM10,000. Mungkin boleh dapat dari hadiah,wang saku,meniaga online. Mungkin juga tabung ASG Pendidikan. Mungkin juga ASB. Haha.

Dah tu? Sia-sialah lesen P kalau aku tak bawa kereta. Bapa pulak tak konfiden kasi aku bawa kereta dia,nak pinjam kat orang? Seganlah. Kalau tak praktis bawa selalu,boleh lupa segala ilmu perkeretaan ni tau. Boleh naik hantu kaki nak tekan clutch,minyak,brek semua tu. 

Sekarang dah tahu satu matlamat aku simpan duit. Nak beli kereta.
Hihi.

Untuk masa depan,korang. 
Bak kata Tun Mahathir,menuju Wawasan 2020. :)

Sabtu, 17 Mei 2014

Tips untuk Lulus Test JPJ (Amali Bahagian 3)

Assalamualaikum.

Aku tak tahulah sama ada aku ni layak ataupun tidak nak bagi tips macam mana nak lulus untuk test JPJ bahagian tiga. Semua nya melalui pengalaman aku sendiri. Kalau ada yang praktikkan dan berjaya,alhamdulillah. Kalau tak berjaya,cuba je. Manalah tahu,nasib badan.. Hehe..

1. Atur,Cek,Tarik,Turun (ACTT)
Atur - Atur kerusi. Selaraskan ikut keselesaan korang sendiri. Perkara ini penting sebab nanti kalau korang memandu tak selesa,JPJ pun akan turut rasa tak selesa,korang.

Cek - Cek semua fungsi dalam kereta. Cermin,wiper,signal,air,gear. Selagi korang ada benda tak puas hati nak cek,cek aja. Biarlah JPJ tu tunggu lama sebab korang nak cek,asalkan korang lulus. Tak apa. Hak menge'cek',itu hak kita. :)

Tarik - Tarik tali pinggang keledar. Benda ni paling penting. Kalau korang tak pakai,automaticly belum sampai pun satu meter kereta gerak,diorang dah suruh tukar tempat duduk. Sebab apa? Fail lah maknanya tu.

Turun - Turunkan handbrake. Please. Baru kereta boleh jalan. Jangan lupa. Handbrake!


2. Senyum 
lebih kurang macam ni lah..hihi
Tak kisahlah ketat mana pun muka JPJ yang uji korang,korang kena senyum juga. Tapi janganlah melampau lampau sampai senyum menggedik menggoda. Tak baik gak. Kang tak pasal-pasal dia tak nak naik kereta tu uji korang. Lagi teruk kalau dia terus bagi fail. Mesti korang tak nak kan? Jadi,senyum je. Kontrol ayu je memanjang. Tak pe. Kalau dia ada tanda-tanda nak memulakan perbualan,peluang korang untuk lulus cerah dah tu. Jangan risau! :)


3. Mulakan perbualan dan rancakkan
Kalau korang mula rasa awkward,mulakan perbualan. Kalau JPJ tu dulu yang mulakan perbualan,rancakkan. Cakap lah pasal test JPJ,format test tu,best ke tak jadi JPJ ni,sejak bila jadi JPJ,cuba buat dia lupa yang dorang ni uji korang. Buat geng lah,senang cerita. Kamceng dengan dorang. Lulus lah tu. 


4. Ucap terima kasih
Ni benda biasalah. Semua orang boleh buat tapi susah sangat nak buat kan? Ucap je. Budi bahasa itukan budaya kita. Ni sebagai nilai tambah sahaja tapi dalam pada masa yang sama,itulah yang menggambarkan diri kita yang sebenarnya. 


Semua tips ni adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri. Tapi sebelum ujian ni,kena practise dulu bawa kereta cikgu. Untuk dapatkan keyakinan kata orang..Apa-apapun,semoga berjaya! :)

15 Mei : "Lulus" Test JPJ

Assalamualaikum.

Sekarang,aku dengan bangganya boleh bagi tahu kat semua orang yang aku sudah lulus test JPJ Bahagian 2 & Bahagian 3 (Amali). Hehe. Ni nak ceritalah pengalaman macam mana aku test JPJ. Susah ke senang? Tunggu,aku belum habis cerita lagi. 

Pagi tu,aku pergi ke Institut Memandu Liamarc,Serian untuk lapor kehadiran test JPJ. Sekitar pukul 9 pagi,aku sampai sana,terus dorang suruh lapor diri. Lagi 2 orang kawan aku test juga,Syafiq dan Hazierah. Syafiq test kereta. Hazierah ni pulak test motorsikal. Aku? Test kereta lah.

Agak ramai jugaklah yang ambik test hari tu. Dalam 50 lebih orang. *Ramai ke? Dahtu,dorang (penguji JPJ) ni suruh kitorang berkumpul dekat pondok depan bukit untuk bagi briefing,check nama lagi sekali dan sebagainya. Tak lama lepas tu,bemulalah sesi test yang menyeramkan..

JPJ Rudy,penguji JPJ yang bertugas untuk ujian bukit hari tu,panggil nama peserta pertama. JPJ Rudy ni macam mana nak describe ek..macam brader-brader lah style nya..botak,badan gempal-gempal sikit an..muka ketat..Kebetulan,peserta yang dia panggil tu perempuan. Fuhh,aku bagi tau korang,cun. Tapi memang nampak giler dia nervous. Naik satu kali,gagal. JPJ bagi peluang lagi sekali. Bukit ni dorang bagi peluang 2 kali. Tempoh 3 minit untuk 2 kali cubaan. Kali kedua pun gagal juga. 

Seterusnya,peserta kedua..dan ketiga...dan keempat..

"NUR AFIFAH BINTI ISMAIL", JPJ Rudy panggil nama. Aduiiihh. Aku ler tu. Aku dengan rasa was was nya pegi ke arah kereta Kancil penguji tu,start enjin. Buat seketika,kamu tau,aku boleh lupa arah mana nak pusing kunci untuk start kereta. Aku berkali-kali bagi tau diri aku sendiri,jangan nerves. Jangan nerves. Akhirnya,dapat gak start enjin. Alhamdulillah,aku tekan clutch,masuk gear satu dan jalan. *Agak-agak apa yang lupa nak buat? 

Tapi,kereta susah nak jalan. Tapi jalan gak. Kenapa ek? Kereta meraung tapi jalan gak tapi susah nak jalan. Bila dah masuk lurus depan bukit,adalah sorang kawan jerit dari luar,"Turun handbrake!!!"

Adoyai,handbrake! Tak turun lagi,patut pun susah kereta nak gerak. Start dari tu,aku memang nerves balik. Tapi takpe,aku gohead jugak. Naik bukit,satu kali tak lepas line kuning. Turun balik,kali kedua,tak lepas juga. Adoyai,kecundang juga aku dekat bukit. Masa tu memang aku rasa sayang gilerr tak lepas. Padahal tayar dah sentuh pun line kuning tapi tak lepas setengah tayar masuk line kuning. Memang rasa macam bala sial segala macam lah masa tu. 

Aku terus call bapak bagi tau,aku gagal Bahagian 2. Bapak pulak cakap,"Ohh,gagal lah?" Yelah,dah tu kan? "Okayy",dia cakap.

frust menonggeng doe. buat seketika,aku rasa cam..ini tidak
adil,tidak adil..bagikuuuu..


Sambil tu,aku ikut kawan aku,Hazierah pegi Serian makan-makan jap. Dia pi test motorsikal tapi gagal sebab kurang satu saat dekat titi. Kitorang pun jalan lah pi Serian. Dia ni ada dah lesen kereta tapi lesen motorsikal tak dok. Aku ni jenis dua-dua jenis lesen pun belum ada.

Tinggalkan kisah makan di Serian. Tak ada apa yang menarik. Tiba pulak masa untuk test Bahagian 3 dekat jalan raya. On the road lah kata orang. Aku tiba dekat situ pukul 12.30 tengah hari tapi JPJ datang pukul 2.30 petang. Kurang asam jugak lah dorang ni. Janji pukul 2.00 petang. Tapi bila lepas briefing,aku peserta pertama nak diuji. Nama penguji aku kali ni,JPJ Ishak. 

Bila on the road,aku sendiri boleh bagi tahu yang aku masa tu steady je. Sebab apa? Sebab bila diuji oleh JPJ yang bernama JPJ Ishak ni,dia sporting. Aku pun tak rasa awkward. Kiranya cam kamceng lah. Dia boleh pulak ajak borak. Aku apa lagi,dah tahu aku gagal Bahagian 2 tadi,aku borak sakan lah. Mana tahu,dia berlembut hati nak kasi aku lulus test JPJ kan? Tanya aku asal mana,rumah dekat dengan kedai makan mi udang ke,anak bongsu ke,baru lepas SPM ke,sekarang buat apa ; sekolah ke kerja,kerja kat mana,nerves ke tak,tadi gagal ke lulus,gagal kat bahagian mana,macam-macamlah..

Aku test guna laluan C. Pusing bulatan kecik depan Tasik Danu je. Lepas tu patah balik ke starting point kat Kampung Tangga. Tiba-tiba,bila nak masuk balik ke starting point tu,telefon dia bunyi. Lagu Korea beb! Aku dengar betul-betul. Eh? OST Drama Korea The Master's Sun tu? Alaa,JPJ Ishak,minat drama Korea juga orang tua ni. Hehe. Nak ketawa tapi tak sampai hati pulak. Tak pasal-pasal dia kasi aku gagal on the road ni. 

Dah tu,parking elok apa semua,dia bagi tau aku camni,

"Saya bagi awak 20/20 ni,Nur. Jangan buat lesen awal sangat. Rabu depan dah boleh buat,"

"Buat lesen? Bukan saya kena test lagi sekali ke ke kat litar sana?" Aku pun hairan. Setahu aku,aku kena tempah test JPJ lagi lepas Gawai,kalau berdasarkan penerangan cikgu aku sebelum ni. JPJ tu senyum je.

Macam ni lah rupa starting point on the road kat Kpg Tangga,Serian. 
Kereta JPJ tu cikgu-cikgu dah bawak balik pi bengkel. Sebab tu tinggal satu je lagi. 
Ni masa semua orang dah balik dah. Tunggu bapak amek. :)


"Lunaskan bayaran belajar awak baru buat lesen P,ok? Jangan risau,saya dah aturkan," Pastu senyum. Aku makin hairan. Tapi aku cakap terima kasih jelah. Alaaaa,lantak lah. Dia dah kasi aku lulus dah ertinya.
Bila aku tanya cikgu aku,rupanya bila aku maklumkan yang aku gagal,dia terus aturkan untuk aku dengan JPJ tu. Tinggal bayar belajar je lagi. Aku minta yang paling murah. Cikgu aku bagi tahu,RM400. Aku tawarlah RM350. Dia cakap,400 paling murah. Tak nak lah tu. Tapi aku cuba tawar juga. RM390. Tak sangka pulak dia nak bagi RM390. 

Set lah,settle RM390 dan boleh buat lesen P. 

Itu lah kan. Sekarang baru aku faham,sepandai mana pun orang tu bawak kereta,tapi bila test akan ada juga yang gagal sebab cepat panik. Lagi satu,kalau tak nak bayar mahal,try je tawar. Mana tahu dorang berlembut hati ke nak bagi. Yang penting jangan putus asa. Konfiden tak konfiden,itu bukan masalah korang nak test JPJ sebenarnya. Kadang-kadang test JPJ ni nasib korang jugak. Doa dan tawakal yang penting. Dan bila kita sporting,orang pun akan usaha bagi kita lulus walaupun kita tak tawarkan. 

Tapi yang sedihnya,bapak masih tak nak kasi kita bawa kereta Saga hijau dia tuhh walaupun aku dah ada lesen. T_T   

Isnin, 12 Mei 2014

Semakan Surat Tawaran Bantuan Kewangan Pelajar Asasi IPTA Dibuka Hari Ini

Assalamualaikum.

Makluman ini ditujukan kepada semua student lepasan SPM yang dapat tawaran ke mana-mana program asasi IPTA.

Surat tawaran bantuan kewangan pelajar asasi IPTA akan dikeluarkan hari ini,12 Mei 2014,jam 3.00 petang. Korang boleh semak di sini, 



Ahad, 11 Mei 2014

Maksud MQR dan Kepentingannya Kepada Penuntut IPTA/IPTS

Assalamualaikum.

Sebelum enroll masuk ke universiti,aku nak bagi tau korang satu kisah. Kisah ni pasal MQA. Ni cerita daripada Madam Doria,cikgu English masa aku sekolah menengah dulu. Dia cakap,ada certain program di universiti yang tak ada penarafan MQA. Bila fresh graduate daripada program yang tak ada MQA ni cari kerja dalam sektor awam,mereka terpaksa tulis surat kepada jabatan yang mereka minta dan whatsoever untuk menyokong bahawa mereka adalah setanding dengan graduan dari program yang diiktiraf MQA. Dalam erti kata lainnya,susah nak dapat kerja.



Jadi,pernah tak korang terfikir kenapa iklan IPTA/IPTS *biasanya IPTS akan beritahu yang program yang diorang tawarkan mempunyai pengiiktirafan daripada MQA? Mesti pernah kan? Tapi malas nak google?

Ya. Aku pun sama. Tapi itu dulu. 

Senarai singkatan yang akan korang jumpa sepanjang aku terangkan benda ni kat korang.

IPTA - Institusi Pengajian Tinggi Awam
IPTS - Institusi Pengajian Tinggi Swasta
JPA - Jabatan Perkhidmatan Awam
LAN - Lembaga Akreditasi Negara
MQA - Agensi Kelayakan Malaysia
MQF - Kerangka Kelayakan Malaysia
MQR - Daftar Kelayakan Malaysia
PPT - Pemberi Pendidikan Tinggi
PPTS - Pengurusan Pengajian Tinggi Swasta

1. Apa itu "akreditasi"?
Akreditasi ialah suatu perakuan bahawa sijil,diploma dan ijazah yang telah dianugerahkan oleh suatu institusi pengajian tinggi telah mencapai tahap standard kualiti yang telah ditetapkan.

2. Apa itu MQR dan fungsinya?
Daftar Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Register,MQR) adalah suatu daftar yang menyenaraikan semua program pengajian dan kelayakan yang telah mendapat akreditasi penuh dari pihak MQA. Fungsinya adalah sebagai rujukan dan panduan kepada pelbagai pihak berkepentingan berkaitan kelayakan dan program pengajian tinggi yang telah diakreditkan oleh MQA.

3. Apa kelebihan kelayakan dan program pengajian tinggi yang telah didaftarkan di bawah MQR?
- Program dan kelayakan tersebut telah melalui proses jaminan kualiti,iaitu selaras dengan kriteria dan standard yang ditetapkan dan mematuhi Kerangka Kelayakan Malaysia (Malaysian Qualifications Framework,MQF).
- memudahkan pemindahan kredit
- membolehan pelajar melanjutkan pelajaran di universiti tempatan atau luar negeri
- membolehkan pelajar dipertimbangkan untuk perlantikan ke sektor awam
- memudahkan pelajar mendapat bantuan kewangan

4. Terdapat maklumat yang mengenai tempoh sah laku. Apakah maksudnya?
Tempoh sah laku ialah tempoh untuk suatu perakuan akreditasi itu sah digunakan bagi suatu program pengajian dan kelayakan.

Di bawah LAN 1996,semua program pengajian tinggi dan kelayakan (kecuali program profesional) mempunyai tempoh sah laku perakuan akreditasi selama 5 tahun. Pihak pemberi pendidikan tinggi perlu memohon pembaharuan perakuan akreditasi setelah tamat tempoh.

Walau bagaimanapaun,sekiranya program pengajian tinggi dan kelayakan tersebut diakredit di bawah Akta MQA 2007 (mula berkuatkuasa pada 1 November 2007),tempoh sah lakunya adalah bersifat berterusan bermula dari tarikh program tersebut diakredit. Sekiranya berlaku pembatalan akreditasi,tarikh pembatalan akan dinyatakan.

5. Mengapa ada program yang telah tamat tempoh sah laku dan tidak diperbaharui?
Terdapat beberapa kemungkinan :
- program tersebut tidak ditawarkan oleh pemberi pendidikan tinggi
- tiada permohonan untuk memperbaharui perakuan akreditasi oleh PPT atas alasan tertentu
- proses pembaharuan perakuan akreditasi belum selesai

6. Mengapa sesetengah program yang dijalankan di IPTA/IPTS tidak terdapat dalam daftar MQR?
Ini bermakna program pengajian tersebut belum atau tidak diakreditkan oleh MQA atas beberapa sebab tertentu iaitu:
- program pengajian tersebut baru dimulakan dan belum mencapai tempoh matang untuk penilaian akreditasi MQA. Penilaian akreditasi akan dijalankan apabila pelajar kohort pertama berada di tahun akhir pengajian;
- program pengajian tersebut sedang dalam proses penilaian perakuan akreditasi MQA;
- program pengajian tersebut gagal memperoleh perakuan akreditasi MQA atas alasan-alasan tertentu; atau
- tiada permohonan untuk mendapatkan akreditasi daripada pihak PPT. Untuk makluman, permohonan akreditasi adalah secara sukarela dan terpulang kepada sesebuah institusi untuk memohon.

7. Apakah kesannya jika seseorang pelajar mengikuti program pengajian yang tidak mendapat akreditasi penuh MQA?. 
Kesan utamanya adalah tiada jaminan kualiti yang dapat diberikan oleh MQA terhadap program pengajian tersebut. Selain itu, pelajar mungkin menerima kesan-kesan lain daripada pihak yang menggunakan perakuan akreditasi MQA sebagai syarat untuk:
- memohon melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi seperti mana ditetapkan oleh PPT tempatan atau luar negara;
- memohon pemindahan kredit seperti mana ditetapkan oleh PPT tempatan atau luar negara;
- memohon mendapatkan bantuan kewangan atau kemudahan pinjaman pendidikan seperti mana ditetapkan oleh pemberi pinjaman; atau
- dipertimbangkan berkhidmat di sektor awam atau swasta seperti mana ditetapkan oleh JPA atau majikan swasta

8. Adakah program pengajian dan kelayakan yang terdapat dalam MQR akan diiktiraf oleh Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) atau badan profesional?
Pada prinsipnya, program pengajian dan kelayakan yang telah diakredit oleh MQA akan diiktiraf oleh JPA. Walau bagaimanapun, ia bergantung kepada bidang kuasa JPA untuk mengiktiraf program pengajian dan kelayakan tersebut bagi tujuan lantikan ke skim perkhidmatan awam. MQA juga bekerjasama rapat dengan badan profesional dan pada kebiasaannya, program pengajian dan kelayakan yang diakreditkan akan juga diiktiraf oleh badan yang berkenaan. 

Okayy,diharapkan korang faham apa itu MQR dan kepentingannya dekat penuntut IPTA/IPTS. Untuk maklumat yang lebih jelas,korang boleh je pegi http://www.mqa.gov.my/


Selamat Hari Ibu,Mak : Zaharah Binti Sabadar

Assalamualaikum.

Di kesempatan yang ada ini,mungkin belum terlewat untuk aku ucapkan selamat hari ibu kepada ibuku yang tercinta,Puan Zaharah Binti Sabadar. Di usia beliau yang sekarang ini hampir mencecah 37 tahun,beliau telah mempunyai seramai 7 orang cahaya mata (5 perempuan,2 lelaki). Dan pada usia semuda itu,beliau sekarang berjaya menjadikan aku seorang manusia yang banyak berbakti kepada masyarakat dan alam persekitaran. Aku kini bakal menjadi seorang pelajar universiti. Dan mungkin akan menjadi seorang doktor atau sister. Insya-Allah.



Mak aku adalah seorang yang sangat cantik. Sangat cantik. Dia kahwin pada usia dia 18 tahun,dengan ayah saya,Ismail Bin Ahmad. Ayah saya merupakan seorang guru di sekolah mak saya. Dekat situlah mereka jumpa dan akhirnya berkahwin. Mak aku melahirkan aku pada usia dia 19 tahun. 

Mak aku keturunan Melanau. Berasal dari Kampung Teba'ang,Daro. Daro ni dalam bahagian Mukah,Sarawak. Mak aku bukanlah berasal dari sebuah keluarga yang senang. Nenek aku bekerja sebagai suri rumah. Kadang-kadang kerja petani. Datuk aku pula seorang nelayan. Mak aku ada 10 orang adik beradik. Disebabkan kehidupan mak aku yang susah,segala kemahuan kami yang dirasakan tidak perlu tidak akan dipenuhi,dengan alasan,tidak mahu terlalu dibuai kesenangan sehingga menyusahkan orang lain suatu hari nanti. Ya,memang betul. Kebanyakan remaja yang dipenuhi kemahuannya akan hancur. Mereka tak berfikir matang dan tak memikirkan kesan buruk yang akan dihadapi jika melakukan sesuatu.

Masa aku kecik-kecik dulu,mak aku selalu bawa aku jalan-jalan dekat kawasan sekolah. Dulu kami sekeluarga cuma ada mak,ayah,dan aku. Kami tinggal dekat kuarters guru. Pernah suatu hari,aku main masak-masak dekat bawah rumah. Mak aku ada tanam cili dekat tepi rumah. Masa tu aku kecik lagi kot. Mana lah tahu pokok tu pokok cili. Kalau aku tahu pun itu pokok cili,aku mungkin sekadar tahu nama tapi tak tahu pula benda tu,termasuk daunnya sekali,pedas. Tiba-tiba,masa aku gelek daun tu,entah apa aku buat masa tu aku pun tak tahu,mata aku gatal. Jadi,aku gosok mata aku dengan tangan yang berbekas daun cili tu. Punyalah masa tu aku menangis. Last-last,mak aku tolong redakan. Dia cuci mata aku dengan air paip banyak-banyak. Lepas tu,dia marah aku ke hapa,aku dah tak ingat dah.

 Mak aku memang sayang kat kami beradik. Semuanya fair & square. Tak pernah ada sorang pun dari kami yang dia tak marah,tak pukul. 

Setahun selepas dia lahirkan aku,dia lahirkan pulak adik aku,Nur Atikah. Lepas tu dia berhenti sekejap. Tahun 2000,dia lahirkan pulak adik aku yang kedua,Nur Ain Fitri. 2001,adik aku ketiga,Nur 'Azah. 2005,lahir pulak Nur Akma Syuhada. 2008,Mohammad Shamsul Azhar dan akhir sekali,2013,Muhammad Zaheer Zafran.

Selamat hari ibu,mak. Aku belum mampu nak beri mak apa-apa buat masa ni. Doa dan usaha aku yang berterusan untuk mencapai cita-cita saja yang dapat aku bagi kat mak. Semoga mak panjang umur,murah rezeki dan sihat sejahtera selalu. 

Sayang mak! :)

Jumpa Abang PTPTN..Lagi?

Assalamualaikum.

Kejadian ni berlaku pada Khamis lepas,8hb Mei 2014. Aku,macam biasa,bekerja dekat Kedai Buku Sekolah Rendah SK Abang Kadir,Gedong.

Lepas rehat,boss aku memang akan balik rumah masak. Jadi,aku seoranglah yang jaga kedai. Sambil-sambil tu,hari tu,memang rombongan JPN datang sekolah gak. Jadi aku pun tak ambik port sangatlah. Kalau nak lawat kedai,lawatlah. 

Tetiba,aku terdengar perbualan seseorang kat luar kedai. "Eh,kedey tuk ada nyual topup lah,"
Macam tak pernah jumpa pulak kedai yang ada jual topup dorang ni. 
Aku tak pedulikanlah suara tu sampai..

"Dik,tandas dekat mana?"

Aku tengok dan tergamam sekejap. Eh? Abang PTPTN? Abang Faezi? Mimpi ke aku?

Eh?
Ehh?
Ehhh?

Aku bagi tahu lah arah tandas tu kat mana tapi percakapan aku celaru sangat masa tu sebab aku masih tak pasti orang yang aku nampak tu,adakah betul dia abang PTPTN yang aku jumpa masa kat booth Jom Masuk U haritu. Pegi sini dulu,baru boleh faham cerita ni. 

Bila aku angkat dan jalan ke arah pintu,aku jumpa lagi assistant manager,abang Faris,yang bagi bisnes kad kat aku. Aku tergamam. Dia pun tergamam. Lepas tu tanya," Eh,macam kenal je?"

Ada gak mamat ni ikut?

Duii. Takkanlah PTPTN nak datang sekolah rendah kot. Dan takkanlah datang sini semata-mata nak tompang tandas?

Then,abang tadi,Abang Faezi,sebelum dorang pegi tandas tu ikut direction yang aku bagi,dia sempat tanya. 

"Kerja sini ke?" - Aaah.
"Ni sekolah menengah ke sekolah rendah?" - Sekolah rendah lah.

Masing-masing balas dengan senyuman. Haiii. Memang kecil sangatlah dunia ni,korang. Boleh jumpa pulak mamat dua orang ni dekat tempat kerja. 

Kepada abang Faezi dan abang Faris,buat kerja elok-elok. Korang tagih hutang kat bebudak sekolah rendah,nanti tak pasal-pasal kena boikot lak PTPTN. Hehe. 

Sabtu, 10 Mei 2014

Liebster Awards by Kathy R'Bain

Assalamualaikum.

Kebetulan,aku dah lama tak lawat blog sis Jazz Lover ni. Terjumpa pulak satu game yang menarik. Sis Jazz,aku tak tau nak letak tajuk entri ni apa. Aku nak jawab soalan kamu tapi aku letak je tajuk entri sama macam entri kamu,boleh?

Ok,let's get started. 

Apa yang cik Jazz Lover kita ni tanya kat kita?

01. Contohlah smartphone Samsung dengan Iphone korang jatuh dalam air, yang mana korang selamatkan dulu? Lol.

Dua-dua sekali kot. Haha. Aku pun tak tahu. Setakat ni aku guna Samsung je. Belum pernah lagi guna IPhone. Lagipun,tak rugi kan kalau selamatkan dua-dua kalau taruk dalam beras,boleh guna lagi lepas tu. :)


02. Manusia jahat yang jadi baik. Manusia sedia ada baik. Yang mana korang cenderung pilih jadi teman hidup?

Manusia jahat jadi baik kot? Sebab? Mungkin dia lebih matang dalam sesuatu relationship based on pengalaman dia sendiri. Kalau orang jahat ni dah bertaubat,memang dia taubat nasuha. Hehe. 


03. Boleh tak korang cerita pasal personaliti aku berdasarkan penulisan aku? Aku garang ke. Aku gedik ke.

Personaliti kamu ekk..berdasarkan penulisan,kamu ni baik hati tapi sukakan sesuatu yang tak berapa nak cute,tak berapa nak tomboyish. Kiranya in the middle lah. Ada masanya kamu suka pakai baju jenis feminin tapi dalam kebanyakan masa,kamu akan sarung t shirt dan tracksuit ja..kan? Dan kamu rajin..tak dinafikan :) 



04. Boleh tak korang cerita secara ringkas mengenai blog korang pulak? Aku pun nak tau jugak sikit-sikit.

Blog aku,rojak campur-campur. Aku tulis ikut apa aku rasa aku nak tulis. Nak kata best,tak lah juga. Actually aku da berada agak lama dalam scene blogging ni,sejak 2011 lagi. Tapi sampai sekarang belum sampai pun 500 entri aku buat sebab aku ni seasonate blogger. Tapi aku banyak curah personal dan pengalaman aku dalam blog aku. Aku teringin gak nak jadi blogger sejati,tapi aku belum cukup rajin nak ke arah tu,barangkali. :)



05. Korang suka baca pasal apa kalau masuk dalam blog aku? Kalau rajin masukkanlah link entry sekali.

Hermm,tips! Yupp. Kamu banyak bagi tips. I like!



06. Korang suka jaga kecantikan tak? Kalau korang suka, jenama apa yang paling best bagi korang?

Suka. Aku tak menjaga kesetiaan kat mana-mana jenama. Dulu aku pakai Safi Rania Gold meskipun umur aku belum gold lagi. Tapi sekarang,sejak aku pakai pencuci muka Shurah,jerawat kat muka beransur pulih. So,aku decide untuk terus pakai Shurah,maybe. Powder Baby Johnson tetap jadi bedak mesti dan Krim Pencerah Safi Rania Gold pun masih relevan untuk mencerahkan kulit.



07. TDM, TUDM, TLDM, PDRM, JBPM, ALAM dan JPAM. Yang mana paling smart bagi korang?

TUDM kot. Entahlah. Aku tak perasan seragam unit mana lagi smart. Yang aku tahu,diorang ni semuanya smart-smart.



08. Ciri perempuan/lelaki idaman korang. Sengal? Serabai? Skema? Smart? Lurus bendul?

Lelaki idaman aku mestilah seorang yang smart. Yang tak cemburu buta. Dan menghargai keberadaan aku. Tak dadah,arak,judi,tindik telinga. :)


09. Kalaulah korang ada anak perempuan, korang suka anak korang rambut lurus ke ikal?

Dua-dua. Hihi. Lurus dan ikal,dua dua kiut. ^_^



10. Kalau korang ada anak, nama anak-anak korang apa? (lebih dari satu pun takpe)

Kalau ada anak eh? Hihi. 
*Farhan Akhtar
*Firhan Akhbar
Terfikir dua ni je yang sedap bunyi nya. :)



11. Namakan tempat-tempat unik yang korang tau.

Broga Hill. Masya-Allah,kau tahu,aku ingatkan bukit ni dekat mana tah dulu. Ingatkan dekat Indonesia ke hapa. Rupanya kat Malaysia je. Dan Sex Museum kat UK. Entah apa lah ada kat muzum tu. Buat dosa free je. Seremmmm.


Eh? Dah habis? Penat gak jawab soalan ni.

Semua followers blog aku dan semua readers yang ada blog dipelawa untuk join gak.

Soalan aku pulak untuk korang. Hehe.

1. Target kahwin umur berapa? Bagi tau umur sekarang dan target.
2. Pernah tak jatuh cinta pandang pertama? Bila dan kat siapa? Nak taruk nama pun boleh. :)
3. Bagi korang,aku ni macam mana? Overall. Positif and negatif.
4. Kalau anda seorang pelakon dan diberi watak utama,anda nak bergandingan dengan pelakon mana? International or tempatan. Lebih dari satu pun takpe.
5. Adakah korang rasa kereta Viva pada tahun 2014 adalah sama tarafnya dengan kereta Kancil pada tahun 2000? Beri sebab.
6. Korang suka buat apa bila rasa bosan gilerrr b*&^?
7. Pada pendapat korang,apa reaksi lelaki/perempuan tu bila dia suka awak tapi dia buat-buat tak tau sebab dia ingat awak tak perasan?

Cukuplah kot. Penat dah nak fikir. Hihihi. Kalau dah jawab soalan aku ni,boleh link kan kat kotak komen bawah ni yerk. Tq. :)

UNIMAS dan Sorry,Rowena

Assalamualaikum.

Hermm. Macam mana eh? Macam mana nak buka cerita ni.

Hermm. 

Okayy. Macam ni lah.

Hari ini kan result UPU keluar. So,aku memang berharap juga untuk dapat Asasi dekat sini. Bila check,aku memang dapat kat sini. W0010 Asasi Sains Hayat. Alhamdulillah.

klik untuk tumbesaran

Tapi bila aku dah dapat tahu,first memang aku gembira. Tapi dalam pada masa yang sama,aku konfius. Aku nak enroll UNIMAS or Matriks?

Sebabnya,aku kesian dekat kawan aku yang sorang tu,Rowena. Dia memang beriya nak ajak aku masuk matriks. Dia tak dapat asasi UNIMAS ni. Dia dapat Diploma Sains Matematik kat UiTM. Aku memang tersangat lah konfius. 

Tapi aku tak kesian kat diri aku sendiri ke? 

Aku gamble dengan future aku. Kerja aku nanti. Takkan aku nak ikut orang lain sedangkan hati aku kuat nak dekat UNIMAS? 

Hati aku kuat dekat UNIMAS. Bila result UPU keluar,memang dah tak terfikir lagi dekat matriks. Fikiran memang dekat UNIMAS. 

Buat masa tu,aku tenangkan diri. Aku baca semua benda yang terkandung dalam surat tawaran dan dokumen yang diorang bagi,panduan kemasukan dan sebagainya. 

Aku baca sampai habis. 

Memanglah sangat bagus kalau segala yuran ditanggung oleh Kementerian dan yuran sampingan akan dipotong dari elaun wang saku pelajar. Aku tak kisah sangat kalau elaun wang saku pelajar tu dipotong. Berapa sangatlah RM 200 untuk satu bulan. Asalkan aku cukup makan,cukup pakai,cukup segalanya. Lagipun,semuanya untuk keperluan belajar juga. 



Selepas tamat asasi ni nanti,aku ungkin akan join venture salah satu course ini,sama ada aku akan jadi Doktor ataupun Sister (Nursing). Both Ijazah Sarjana Muda. 

Dan bila diteliti,pilihan terbaik adalah asasi sebab aku ada jaminan tempat di UNIMAS. Aku tak nak bagi tahu sebab musabab kenapa aku tak pilih matriks sebab aku tak nak korang yang nak masuk matriks tu nanti bina mindset yang tak elok pula. Setiap orang lain dia punya kemampuan,korang tak sepatutnya terpengaruh dengan cakap-cakap orang sebelum anda cuba sendiri. Okayy. Ikut kata hati. Kalau kuat kata hati tu nak pegi universiti,just go with the flow. Kalau kuat kata hati nak pegi matriks atau lain2,ikut saja. 

Akhirnya,setelah dengar pendapat dan segala pertimbangan,UNIMAS jadi pilihan. Rowena,classmate yang aku harapkan untuk jadi bestfriend dekat KMSw nanti aku bagi tahu baik2 yang aku tak dapat nak bersama dia. Aku bagi tahu dia,walau apa pun,jangan lepaskan peluang. Matriks peluang terbaik untuk kau. Buat sehabis baik dan jangan toleh belakang. Dia pun tolerate dan faham juga yang dia tak boleh gak nak paksa aku ikut dia sebab ini masa genting tentukan hala tuju masa depan. 

So,kesudahannya,aku akan enroll masuk ke UNIMAS pada 3 Jun 2014. Tapi sebelum tu aku kena buat medical check up,buka akaun bank dan segala-galanya yang diperlukan lah. 

Untuk Rowena,teruskan perjuangan. Insya-Allah,nanti Gawai,aku dan classmate kita yang sama2 cuti boleh lawat kau. Mohon kau jangan lupakan aku. Ku doakan kau jadi doktor satu hari nanti. Amiinn. 

Keep smile while counting days to enroll to UNIMAS. 




Ahad, 4 Mei 2014

Hello May!

Assalamualaikum.

Wow-o-wow! Mei dah datang. Tu dia. You know what guys,banyak benda akan berlaku bulan ni. First obstacle is test JPJ. Since aku dah hadir few session yang aku rasa aku dah agak-agak okayy,aku dah tak postkan entry pasal sesi-sesi memandu aku tu sebab on the road,there's nothing much to tell you. Ada gak lah sebenarnya tapi malas lah aku nak cerita. Hihi. Benda-benda basic saja. Apa yang korang akan rasa nanti ialah satu saja,KETERUJAAN. Ya,KETERUJAAN. Cayalah. Test JPJ dah book dah. 15hb Mei is day guys. Come on,pray for me. Hihi. 

Few days after test tu,aku akan pergi ke UNIMAS,Kota Samarahan untuk Pertandingan Pesta Pantun Sekolah Menengah Peringkat Negeri Sarawak. Aku telah diberi kepercayaan oleh pasukan tuan rumah untuk menjadi jurumekap peserta diorang. Tahun ini,sekali lagi,SMK Gedong akan menggalas cabaran untuk merangkul kejuaraan di peringkat negeri sekaligus berentap di peringkat kebangsaan. Yelah,lagipun aku dulu pun dalam team yang sama. Tapi tak sampai pula ke peringkat kebangsaan sebab masalah teknikal. Common thing lah untuk competition macam ni sebab dia bersifat subjektif. Tapi aku tetap terima dengan hati yang terbuka. Dan menolong diorang pun dengan hati yang terbuka. Apa yang aku harapkan ialah diorang dapat meneruskan perjuangan aku yang tersungkur di tengah jalan tahun lepas. Diharapkan semuanya akan berjalan lancar dan berkat izin Allah SWT,insya-Allah,diorang mungkin boleh berjaya. 

Last sekali ialah urusan kemasukan ke matrikulasi Kuching. Maknanya,bulan ni juga aku akan start belajar lagi dah. Tak sabar juga actually sebab nak jumpa kawan baru,nak belajar benda baru,nak adapt benda baru,jumpa lecturer baru yang ajar. Hope everything's fine. Lagipun,ini first time berjauhan dengan keluarga *jauh la sangat* . Alaa,yelah,berjauhan maksudnya tak tinggal dengan keluarga sepanjang tempoh belajar tu. 

Tiga benda penting ni nak kena lepas dalam bulan ni. Mei,be nice to me,okayy? You're such a busy month,I guess. 

Just be nice. I'll do it right. Don't worry. :)