Jumaat, 30 Mei 2014

Belajar Bahasa Cina untuk Dapat Kawan Cina

Assalamualaikum.

How to speak Chinese?


Aku memang teringin sangat nak pandai cakap Cina. Aku ada sorang kawan. Kawan tuisyen Add Maths lah,masa aku Form 5 dulu. Nama Fatin Nabila. Bapak dia Cina,mak dia Melayu. Dia bertudung,bukan freehair. Tapi kalau kat Sarawak,istilah Bumiputera tak de maknanya kat dia. Kalau kat Semenanjung,dia adalah Bumiputera. 

Memang best sangat tau bila tengok dia cakap Cina dengan bapak dia. Entah-entah kat rumah dia cakap Cina jugak. Macam aku.Kat luar,bila dengan kengkawan,aku cakap lah Melayu Sarawak atau Melayu standard atau English *jarang kot aku pakai English. Kalau kat dalam rumah,guna Bahasa Melanau la. Sebab apa macam tu? Sebab mak aku kata,kenapa kita nak buang bahasa yang dah jadi darah daging kita? Walaupun atas kertas bangsa lain,tapi belajar banyak bahasa tak bermakna kita kena jadi bangsa tu. Betul kan? Itu salah satu jenis cabang komunikasi. 

Apa yang buatkan aku nak sangat belajar Bahasa Cina ni?

Masih berkisar tentang budak Fatin ni tadi. Masa aku tuisyen satu kelas dengan dia dulu,dia kawan dengan sorang budak Cina ni. Perempuan. Cantik. Amoi-amoi ni memang cantik,kau tau. Nama dia aku tak ingat pulak. Lama sangat dah tinggalkan kelas tu sejak kali terakhir aku kelas sebelum exam Add Maths SPM lepas. Budak Cina ni genius. Kalau tak silap,Fatin bagi tau aku tu hari,dia dapat 9A. Memang terer lah. Aku ni rasa nak mampos je belajar,itu pun dapat 7A je. 

So,bila aku perhati budak dua orang ni dari jauh,memang rapat sangat. Dan diorang dua orang ni speak Chinese. Whoaa! Aku rasa pun rasa cam iri hati jugak lah dengan budak Fatin ni. Dahlah kawan dengan budak Cina,mesti dapat ilmu lebih dari dia. Aku masa tu,macam jeles gilerr lah.

Dapat kawan yang lagi pandai dari aku,lagi-lagi kalau yang jenis suka share ilmu dengan kita. Memang syurga dunia lah. Aku rasa kalau aku dapat kawan macam tu,memang aku lagi semangat nak kalahkan dia. Ecehh! Hehe. Tapi kalau nak dekati golongan macam ni,lagi-lagi kalau yang berlainan bangsa,kenalah belajar bahasa ibunda diorang. Sebab secara psikologinya,kau lebih suka pelancong yang pandai cakap Melayu daripada pelancong yang cuma pandai cakap English kan? Kiranya kau lebih selesa kalau diorang tahu communicate dengan kau guna bahasa ibunda kan?

Sebab tulah aku nak sangat belajar Bahasa Cina ni. Bahasa Iban dan Bidayuh pun aku minat jugak nak belajar sebab bahasa tu,bagi aku authentic. Budak-budak Iban dan Bidayuh,dorang terer English. Dan kalau boleh,aku nak belajar semua bahasa. Supaya nanti bila aku travel satu dunia nanti,senang. Hehe. 

Korang paling teringin nak belajar bahasa apa? Nak tahu jugak. Manalah tahu,alasan kita tak serupa. :) 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan