Sabtu, 17 Mei 2014

Tips untuk Lulus Test JPJ (Amali Bahagian 3)

Assalamualaikum.

Aku tak tahulah sama ada aku ni layak ataupun tidak nak bagi tips macam mana nak lulus untuk test JPJ bahagian tiga. Semua nya melalui pengalaman aku sendiri. Kalau ada yang praktikkan dan berjaya,alhamdulillah. Kalau tak berjaya,cuba je. Manalah tahu,nasib badan.. Hehe..

1. Atur,Cek,Tarik,Turun (ACTT)
Atur - Atur kerusi. Selaraskan ikut keselesaan korang sendiri. Perkara ini penting sebab nanti kalau korang memandu tak selesa,JPJ pun akan turut rasa tak selesa,korang.

Cek - Cek semua fungsi dalam kereta. Cermin,wiper,signal,air,gear. Selagi korang ada benda tak puas hati nak cek,cek aja. Biarlah JPJ tu tunggu lama sebab korang nak cek,asalkan korang lulus. Tak apa. Hak menge'cek',itu hak kita. :)

Tarik - Tarik tali pinggang keledar. Benda ni paling penting. Kalau korang tak pakai,automaticly belum sampai pun satu meter kereta gerak,diorang dah suruh tukar tempat duduk. Sebab apa? Fail lah maknanya tu.

Turun - Turunkan handbrake. Please. Baru kereta boleh jalan. Jangan lupa. Handbrake!


2. Senyum 
lebih kurang macam ni lah..hihi
Tak kisahlah ketat mana pun muka JPJ yang uji korang,korang kena senyum juga. Tapi janganlah melampau lampau sampai senyum menggedik menggoda. Tak baik gak. Kang tak pasal-pasal dia tak nak naik kereta tu uji korang. Lagi teruk kalau dia terus bagi fail. Mesti korang tak nak kan? Jadi,senyum je. Kontrol ayu je memanjang. Tak pe. Kalau dia ada tanda-tanda nak memulakan perbualan,peluang korang untuk lulus cerah dah tu. Jangan risau! :)


3. Mulakan perbualan dan rancakkan
Kalau korang mula rasa awkward,mulakan perbualan. Kalau JPJ tu dulu yang mulakan perbualan,rancakkan. Cakap lah pasal test JPJ,format test tu,best ke tak jadi JPJ ni,sejak bila jadi JPJ,cuba buat dia lupa yang dorang ni uji korang. Buat geng lah,senang cerita. Kamceng dengan dorang. Lulus lah tu. 


4. Ucap terima kasih
Ni benda biasalah. Semua orang boleh buat tapi susah sangat nak buat kan? Ucap je. Budi bahasa itukan budaya kita. Ni sebagai nilai tambah sahaja tapi dalam pada masa yang sama,itulah yang menggambarkan diri kita yang sebenarnya. 


Semua tips ni adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri. Tapi sebelum ujian ni,kena practise dulu bawa kereta cikgu. Untuk dapatkan keyakinan kata orang..Apa-apapun,semoga berjaya! :)

2 ulasan:

  1. Huhuhu..tp klu dh nerves tu muka xtau dh cane..yg pentingpaktis make perfect...

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah kan? kalau tak cukup praktis,memang mudah sgt nak fail..

      Padam