Khamis, 30 Mei 2013

lirik : gadis muda

Assalam :)

muda muda mudi oh muda mudi
rasa berdebar dan nakal dalam hati
melihat jejaka berlalu pergi
ingin saja ku buru hingga mati

tak tertahan suka hatiku ini
semua orang ingin aku miliki
buang saja rasa malu ketepi
kalianlah mainan sepi

oh lelaki
tapi usah kau mengharap ku tak pergi
nanti kau jua termakan hati
aku masih ingin leka dalam sandiwara
bukan untuk menjadi yang utama

serba salah ku kadang kala
tapi hidup harus gembira
maaf andai kalian menjadi mangsa
aku masih muda







Rabu, 29 Mei 2013

no sport,no body figure.

Assalam :)

Right now,i'm watching kilauan emas 3,live on astro mustika hd. surprisingly,the contestants are very excellent. all of them. at first,i think mior will dominate the stage and the whole competition,but it seems very hard and very close to each other. maybe alina? idris? or maybe silah,mior's bestfriend will win the game tonight? you decide the winner. haha. (promote lah pulak)

but kilauan emas doesn't has anything to do with my long jump story. it's just as mukadimah. but seriously,my english is very terrible. i'm sorry if you can't understnd some of it because it's broken.  :-P

last monday,when i was in my way to my tuition class,i think i'm a little bit frust because i didn't involve in any sport activities and never represent my school. i regret it. skema betol lah ayat ni. mana tak nya. dengar suara raja azura kat belakang,rasa tak fokus je taip entry ni.lol.

when i was in primary 4,i think i was wearing XL size. of course! because i was big in size. not so big lah. that s0-so big only. hihi. and i was like,huh..huh..can't even run for 1 meter as fast as i could. so,i decided to attend an audition for netball team in my school. bla-bla-bla. so i got the position in the team. at first,i was just as a player whom used to sit on a bench near the field. but fortunately,my teammates seldomly didn't attend the training session,so i had been chosen to replace them lah. starting from being a goal shooter,my teacher changed my position to goal attacker (ga) because i can run and blocked people,very tricky. haha. but before i get into netball team,i was a shotput athlete. but i can't reach the best i can do,so the trainer need to eliminate me from the team because my progress became worse day by day. pity me.

so,i did the games for my netball team until i was in primary 6. until then,i was very shocked because my body became very slim. i got the best figure. wah!i'm so happy,you know. but there is one thing i don't like if i slim. it makes my face very cengkung. furthermore,my gigi is quite jongang. if u perasan lah. so,i makin mnyerlahkan keburukannya kat situ. Haiishh! but i'm still happy until lah i stop because i need to study for upsr. so,this long jump story started when i went to secondary school.

when i was in secondary school,i thought that i could be actively involved in sport. especially netball team. but however,there's a few 'busuk hati" people who always halang me from entering their team. ah,biar lah. lantak korang lah kan. i don't care you all. after then,i was being offered by my pjk teacher,mr rajak to be a "jalan kaki" athlete. i do accept the offer and go for training lah. tapi yang tak bestnya,aku nak kena training tiap petang. malam-malam aku tak leh nak study pulak. so,lama-lama aku tinggalkan macam tu jer training cikgu tu. dia pun lagi banyak atlet yang berbakat. aku tak leh. coz aku cepat semput aka nafas tak panjang. tak pasal-pasal pengsan tengah jalan.

so,masa hari sukan, pernah join long jump ni. lompat kijang and long jump biasa tu. masa tu,perut masih tak banyak lemak. so,boleh lah lompat jauh ckit. ckit lagi nak dapat number. naik podium tapi tak dapat. but i don't know why,why i stopped there? padahal aku boleh merayu kat mr rajak untuk ditrain lompat jauh. aku pun tak faham caner.

so,masa form 5 ni,nak kena involve balik cause my kokum mark not enough. lagipun,badan figur pun makin hilang. huaaa. menyesal sungguh tak involve dulu. korang jangan jadi mcm ni pulak.

bak kata pepatah,sesal dulu pendapatan,sesal kemudian tak berguna. :'(


Sajak : Mencari Kehilangan

perlahan aku tinggalkan kota
mencari kau yang ku pandang sekelip mata
ku lihat arah kau ke pinggir sana
merangkak tuju belantara
sambil cicir airmata ke lopak berair

mana kau?
mana bisa aku menyelak satu-satu dahan pohon
mencari kau yang bersembunyi 
setelah kau godakan aku dengan sayap senyummu
yang sekilas lalu

dalam pada aku berhenti menapak
kerna nafasku helaku dijajah rasa penat
perut mulai bising seperti ranting-ranting yang ku pijak
aku sempat berharap 
agar aku bisa tahu apa namamu
dan rasa kau padaku
kerna unggas sepertimu adalah banyak
tapi yang benar-benar kamu
sulit untuk ku temu

p/s : mungkin ada bait-bait dalam sajak ini yang menyerupai bait dalam sajak penantian ratu,tapi ini adalah nukilan yang terbaik bagi seorang guru yang pernah melihat karya aku sebelum ini. :)

Selasa, 28 Mei 2013

my fashion desire and the problems inside it.

Assalam :)
Jangan kerana nyamuk seekor,kelambu dibakar

I don't believe that I would talk about fashion tonight. Weew! As you don't know,i am kinda messy person,not high level messy but messy. You know,just that s0-s0 messy. Sorry for my terrible english. just trying to get familiar with them. i don't care if you laugh this entry but who cares? i don't care because i don't know you either. so,there's no point for me to blame you for laughing at this crappy little thing. practise makes perfect. well.. :)

it was so long since i was borned,i never talk about fashion in my blog. haha. i don't know why but i'm craving for tribal stuff. from blouses,maxi,waka-waka,coat,shawl,shoes,bag.seems like everything could be tribal-tribal-tribal. i'm so jealous when i look through magazines. there's thousand of beautiful,desiring,pleasuring design of tribal stuff. unfortunately,my current account status is RM0. the least i had was RM6,but i got it yesterday and last for about less than 10 minutes. go spend for 'pisang goreng'. no wonder lah kan..

some kind yang macam gini lah. tpi i tak suka yang berjuntai-juntai tu. kalau boleh i potong,i potong. bushing je. hah.

last week,when i wandered at Plaza Merdeka (first time i arrived there and i got my mouth watered. lol),i felt like i'm blessed. what the hell is this? lots of crazy pretty stuff. dresses. sofisticated. i don't how to tell you but i was totally overwhelming. sos. omg. the shoes! i thought Lady Gaga would buy shoes and stilettos there cause their designs were nearly suit with Gaga's image. With the "not-make-sense" high heels and brave combination of colours,i would like to say that i was also tempted. Oh dear. i'm also a woman. love all this pretty things. even pengkid would like to dress more than a boy. desire. woman possessed it more than man. the x-factor that encourages woman to study bloody harder,and get high job,get huge paids and purchases things they couldn't afford before. if they asked from man,no guarantee for them. certain man would practise what they preach,some may not. depend.

so,i've experiments a lot with my old long sleeves,and trousers,and clothes. but i don't think they suit together because the colours,shape and most important is,execution. i can't see any creative function nor unique side of them. if i wear them,i'm just busting myself infront people. better for me to stay at  home,watch tv and wear t-shirt with tracksuit. billion times better and comfortable.

in my age,most of my peers,especially my tuition classmates said that i was a couple years older than them. yet some of them know how to dress very well,very mainstream. i don't feel like want to slap them cause i think they were very cool. thanks for calling me kakak. feel proud inside. haha. but if i can,i want some advice from them. if i can. but i just very shy to ask. so i don't get anything eventhough i want it so much. jealousy attacking me! can't bear it.

are you boring?
i hope you're not cause i gotta meet the end.
keep calm and continue your precious reading.

however,the most terrible scene in this story is i have to collect money on my own to get all those stuff. there are many ways to order this kind of things. most popular is online purchasing. but they need credit card. oh hello! i'm under age so i can't! way number 1 rejected. automaticly. so,move to the next way. go to down town and survey for yourself and go buy themself. if i go there on my own,of course i will pay nearly rm20 for my go and back from downtown. crazy man! if i only have rm50 in my hands,so the rm30 what for? not enough budget. spend for only shawl and that's all. wasting lots of time,money and power. maybe if i have rm1000,i can use this way. but i don't? it's rejected. i can't wait like crazy  to collect that amount of money just to shop till i drop. well,definitely not a good choice at all. the only way i have is to work bloody hard like i mentioned before. ermm..

btw,i thanks people a lot because produce lots of panorama that i can enjoy especially in producing lots of fashion criminals. just like lady gaga. she's one of them. poor her. can't get enough fabric cause the sponsors thought that she might dirt them with chocolate ice cream. lol. haha~ just kidding.

may god bless us. do pray for unfortunate people because they need more basic things just like clothes. they don't have chance to have or even to dream their latest fashionate clothes.

last but not least,appreciate ourself.
be thankful,be grateful.
show your gratitude for better civilization progress. what??


Sabtu, 25 Mei 2013

Teacher's Day Challenge : Part 1

Assalam :)

Actually banyak benda yang aku kena buat untuk persiapan Hari Guru because everything tahun ni nak kena manage oleh Pengawas. Everything nak surprise. Tema nya "Naturally Glamour". Bayangkan sendirilah yer,macam mana. Hihi. Luckily,aku dibawah bidang tugas "Pengerusi Majlis" sahajo. Tapi selaku naib pengerusi AJK Tertinggi,aku kena masuk campur dalam bidang tugas orang lain dan bagi sedikit sebanyak idea supaya boleh menambahbaik hasil kerja dorang.

Antara idea-idea aku yang mencurah-curah tu ialah cupcake dan arca tempat cupcake,gerbang balloon,perhiasan pentas dengan props bunga dan tumbuhan tetapi dalam konsep yang "glamour". Dapat bayangkan tak caner? Kalau dengan cupcake tak cukup nanti,ingatkan nak buat sushi sebagai tambahan,hiasan dan untuk dimakanlah,of course!

BTW,itu sume cuma angan-angan okay?
Tak menjadi satu pon.
What the fish.

So,tuan2 dan puan2,hari ini adalah hari yang sangat memenatkan dan memeningkan. Well,everything is under our control.

Pagi tu,macam biasa la,ikrar bagai. Lepas tu,bersedia untuk pergi ke dewan untuk raptai penuh. Raptai like what lah sangat kan. Unfortunately,pagi tu ada kelas Kimia. Tapi yang bengongnya,knapa lah classmates tak kasi tau cikgu tu yang kitorang satu kelas pergi rehearsal. Alamatnya,merajuk lah cikgu tu. Nak pandang pun tak sudi. Apatah lagi nak tegur..

Well..it's o..kay..fine..walaupun dalam hati rasa bersalah giler siot..
"Pergilah korang. Korang suka kan menda tu sume."
Ayat yang keluar dari mulut dia.
Perggh!
Pedas giler.
Tapi budak-budak..
Muka innocent sume.
Bertuah!

Tak nak citer pajang-panjang yang tu.

Masa kat dewan,budak-budak kelas praktis lah persembahan dorang. Kisah apa dorang dengan kerja rumah Kimia dorang yang tak siap tu. Aku pun sama. LOL. Aku tak nyanyi sama dorang sebab aku jadi mc. Disebabkan aku cuma jadi mc,aku pun tolong hias pentas.

Itupun masa nak hias pentas tu,kain-kain dari bilik ERT je banyak. Bunga 2 jambang je. Alamak. Nak hias caner ni. So,last-last bila nak start raptai penuh tu,tinggalkan macam tu je pentas tu. Tak cukup bahan. Idea pun tak terlaksana.

Tup-tup,time tu jugak Ustaz Ahi nak tengok skrip.
Menggelabah!
Skrip tak siap agi!
Dah lah sora tak dok!

Terpaksalah buat in the spot mende tu. Nasib baik lah tak susah. So,dia tak really take care to see the skrip pun. So,I rasa..hah..lega lah sikit.

Terjerit sana-sini. Tengok budak persembahan yang tak lagi betul-betul persembahan nya walaupun dah berbulan-bulan praktis..

Rasa nak je aku sumbat mulut dorang dengan selipar. Geram nya!

Tu jugak nak angkat pasu bunga.
Tu jugak nak hias pentas.
Tu jugak nak urus hadiah.
Tu jugak nak urus skrip.
Tu jugak nak bla-bla--------

Tak terkejar lah jugak. Dah lah 3 hari sebelum tu tido tak lena,mandi tak basah,makan tak kenyang..
Sampai tengah hari,dah tak tahan sangat,balik je lah,makan.

Petangnya,turun lagi. Actually tak buat apa-apa pun petang tu. Saja turun.
Tapi ada jugak kerja yang nak dibuat.

Editing gambar cikgu yang menang anugerah. Tu jelah kot yang dibuat masa tu. Lepas tu,pegi print.
Haha~

Aku bagi korang tengok lah sapa yang menang hari tu,ok?

Firstly..

Cikgu ni memang popular lah.Baik budak menengah bawah or atas,semua
suka orang tua ni. BTW,dia sepatutnya jadik kaunselor. Bukan cikgu PJ.
Sebab? Dia banyak simpan rahsia bebudak dia. Termasuk aku. :)

Inilh cikgu yang paling banyak wear tudung dan baju yang kiranya macam
couture sorang designer. Cantik giler siot. Tak pernah faded dia punya
wearing. Tudung colourful,baju kurung,tah design baru-baru,sume dia
pakai. Haiish. Agaknya ada gak cikgu lain yang jeles kot. Kesian. Tapi
jangan main-main,silap langkah,dia boleh-boleh pulak kimpal korang nanti!

Ni guru kelas kitorang. Haha. Dia ni memang
supporting. Tapi dalam supporting-supporting dia masih
care dengan pelajaran kitorang. Macam tu lah best.
Sebab tu prestasi budak-budak dia
pun makin hari makin naik.

Kalau kem,cikgu ni lah yang paling garang.
Kalau dia boleh bunuh budak tu,dia bunuh.
Tapi aku rasa dia ni memang ada belajar ilmu
kecelaruan identiti. Bila jadik cikgu,sangat baik
pulak tingkah lakunya. Tak faham aku. Tapi yang
penting,dia menang.Haha~
Tapi,malam tu tido memang rasa macam berhutang sangat-sangat. Mana nak fikir esok gimik tak jadi,filem pendek kitorang tak bagus lah. Macam macam lah. Berkecamuk jugak rasanya.

Paling risau bila everything nanti tak lancar..arr..seram..

Tapi yang penting,kitorang dah usaha..
So,tawakal..
Hope for everything go excellent for the next day lah.

So,kerja korang sekarang..hah! Dah jadik pengarah pulak aku. Korang tunggu Part 2. Part 2 lagi gempak rasanya kot. Tapi tak jugak. Tak tau lah! Hihi..kalau nak tahu,bacalah Part 2 nanti. Part 2 is the real day apabila the real majlis kedua yang pernah aku and the prefect geng handle akan jadi atau busted. Tunggu dan lihat... :)






Ahad, 12 Mei 2013

Special MAKAN + MINUM untuk MAK!

Assalam :)

Hey ho! Today aku rasa macam naik gila. Aku sebelum ni yang memang minat makan saja tiba-tiba boleh pulak minat dengan resipi-resipi dekat tv. Sepanjang hari layan FoodNetwork saja. Haih~

Al-maklum lah,hari ni kan hari ibu. Happy Mak Day,mom! So,apa lagi FoodNetwork,memang banyak lah show-show masakan yang sedap-sedap. Ouh. Kau tau tak aku sangat cair dengan semua tu. Especially kalau dia buat desert dan daging. Can't stand with it!

Tapi yang tak sedapnya pasal resipi-resipi ni semua,dalam banyak-banyak bahan,mesti ada satu dua yang tak ade kt pasaran. Hermm. What the fish lah. 

Tapi,aku ada jumpa sumthing yang cukup enak dan refreshing untuk parti hari ibu malam ni dengan mak. Korek-korek dengan robot google ni,jumpa jugak akhirnya resipi dia. Tapi tak sempat salin sebab laju sangat. So,nak share dengan korang. Mana lah tahu timbul idea yang lebih bagus daripada ni untuk korang cuba tapi malam ni,nak ambik senang,buat yang dua ni sajelah. Gambar ambil dari google gak. Thanks,Incik Google!

Firstly ialah EARL GREY ICED LEMON TEA. Yang ni inspired dari rancangan Giada At Home.


Ingredients
Syrup:
1 cup sugar
1 cup water

Tea:
5 cups water
5 Earl Grey tea bags
4 dried or fresh lemon slices, plus extra for garnish

Ice
Sparkling water

Directions
For the syrup: In a small saucepan, combine the sugar and water over medium heat. Bring the mixture to a boil, reduce the heat, and simmer until the sugar has dissolved, stirring occasionally, about 5 minutes. Remove the pan from the heat and allow the syrup to cool, about 20 minutes.

For the tea: In a medium saucepan, bring the water to a boil over medium-high heat. Add the tea bags and lemon slices. Let the mixture cool to room temperature, about 1 hour. Remove the tea bags and discard.

Pour the syrup and tea mixture into an ice-filled pitcher. Pour into glasses and add a splash of sparkling water. Garnish with lemon slices and serve.

Notes
Cook's Note: To dry lemon slices: arrange in a single layer on a wire rack. Place on a baking sheet and bake in a preheated 150 degrees oven for 1 to 1/1/2 hours until dry and crisp. Store in an airtight container at room temperature. Alternatively, the lemon slices can be dried in a dehydrator following the manufacturer's instructions.


Kalau paham cakap omputeh,bisa lah korang. Hihi~

Next one is TRIPLE SALTED CARAMEL CUPCAKE. Yang ni amik random dari internet. Tengah cari resipi cupcake dari show Cupcake Wars,jumpa yng ni pulak. Nampak sedap,kan? Tapi susah jugaklah nak buat. BTW,tak salah kalau cuba. Masak memasak is all about EXPERIMENT~



Cupcakes:

1 1/2 cups all-purpose flour 
1 teaspoon baking powder 
1/4 teaspoon sea salt 
1 stick of unsalted butter, at room temperature 
1 cup plus 2 tablespoons packed light brown sugar 
2 large eggs, at room temperature
1 teaspoon vanilla
1/2 cup plus 2 tablespoons buttermilk

Preheat oven to 325 degrees. Line muffin tins with papers. Combine flour, baking powder and salt; set aside.

Cream butter and brown sugar on medium-high speed until pale fluffy. Add eggs, one at a time, beating until each is incorporated.  Add vanilla.  Mix and scrape down sides of bowl as needed. Add flour mixture in three batches, alternating with two additions of buttermilk, and beating until combined after each.

Divide batter evenly among lined cups, filling each about halfway full.  Bake for about 25 minutes. When done, transfer tins to wire racks to cool 10 minutes; turn out cupcakes onto racks and let cool completely.


Salted Caramel Filling:

1/2 cup sugar
3 tablespoons salted butter cubed
1/4 cup plus 1 tablespoons heavy cream, at room temperature

Melt the sugar over medium  high heat in a large pot.  Whisk the sugar as it melts and cook until it becomes a deep amber color. Add the butter and stir it in until melted. Pour in the heavy cream (mixture will foam) and whisk until you get a smooth sauce. You may have some lumps but keep stirring until they have melted.  Remove from heat and let cool slightly.  

Cut a small round piece out of the tops of each cooled cupcake and pour in 1 teaspoon of caramel.  Replace the cake piece and set cupcakes aside.


Salted Caramel Buttercream Frosting:

1/4 cup granulated sugar 
2 tablespoons water 
1/4 cup heavy cream 
1 teaspoon vanilla extract 
1 stick salted butter 
1 stick unsalted butter 
1/2 teaspoon sea salt 
1 1/2 cups powdered sugar


In a saucepan, stir together granulated sugar and water.  Bring to a boil over medium high heat.  Cook without stirring until mixture turns a deep amber color.  Remove from heat and slowly add in cream and vanilla, stirring until very smooth.  Let caramel cool for about 20 minutes, until it is just barely warm and still pourable.

In a mixer fitted with paddle attachment, beat butter and salt together until lightened and fluffy.  Reduce speed to low and add powdered sugar.  Mix until thoroughly combined.

Scrape down the side of the bowl and add the caramel.  Beat on medium high speed until light and airy, and completely mixed (about 2 minutes).  Mixture should be ready to use without refrigeration.  If your caramel was too hot when added, it will cause your icing to be runny.  If this happens refrigerate for 15-20 minutes. 

Top caramel-filled cupcakes with frosting.


Candied Salted Caramel Rounds

1 1/4 cups granulated sugar 
1/4 teaspoon sea salt
3/4 cup water
2-4 tablespoons of large-crystal sugar 

Lay out a large piece of parchment on your work surface and spray with cooking oil (such as canola). Fill a large tub (or your sink) partially full of ice water.

Put sugar, salt and cold water in a heavy pan; stir over low heat until sugar dissolves.  Increase heat and bring syrup to a boil.  Lower heat slightly and swirl the pan once or twice as the syrup caramelizes so it will color evenly; do not stir.  When the caramel is deep amber, plunge the base of the pan into ice water for about 2 seconds to stop further cooking. 

Working quickly, dip a spoon in the caramel and let it fall onto the parchment paper in a drizzle.  Move the spoon in a circular motion as the syrup falls from the spoon. Repeat 15 times.  When caramel has hardened (it will still be sticky) sprinkle on the large-crystal sugar.  Remove from paper and adorn cupcakes.

Aku pun naik rimas baca benda ni dalam English tapi disebabkan nak cuba,sanggup pekena faham satu-satu sampai habis. Huh~

Tapi itu semua tak penting,yang penting,mak ialah the best people that we must appreciate her for all her sacrifices. 

HAPPY MAK DAY,Mam Zaharah Sabadar!

Sabtu, 11 Mei 2013

tak puas hati.

Jangan kerana nyamuk seekor,kelambu dibakar,jangan kerana salah satu koding,semua kau nak padam. Ah!

Jumaat, 10 Mei 2013

Sajak : Hujan Yang Buta



Hujan berkilau lutsinar itu
Merembes dari mega menyebar harum
Terbit gembira
Untukku luruskan kembara

Tiba di perosok lembah
Aku terpana.
Lagi.

Lumpuh sukma
Jatuh menggelupur
Dirangsang candu pesona yang menggoda
Tatkala daunan subur melambai
Tak putus hujan berjalur menunjang badan
Tika bersama terlihat rona aneka

Tiba-tiba pilu membelah dada
Teringat dari mana asal berada
Mungkin kembara ini hikmahnya
Mengubat aku yang buta
Kota nikmatku padat hina

Camne Cara Nak Edit HTML Yang Latest?

Assalam :)

As if korang tengok tajuk kat atas ni pun,korang dah tahu. Camne? Aku baru-baru nak edit blog lah kiranya. Bosan gak tengok asyik putih je memanjang. So,aku decided bukak edit template. edit HTML. Sekali aku bukak,pap! Nah,amekaw!

Nape tak de tick xpand widget?

Nape ni tak macam koding yang dulu?

Nape koding ni nampak sikit?

Arr!

Stress tau. Korang yang selalu edit blog tu,aku nak mintak tolong korang sikit nih. Plis. Tolong bagi tahu camne cara nak letak,ubah koding dalam tu. Aku mintak jasa baik korang,ok?

5 Sebab Aku Tak Suka Shoutbox

Assalam :)



Malam ini malam yang sunyi. Cewah. Nak beromantika lah pulak. Tak adenya. Jangan harap. Malam ni,mood aku nak straight forwad jer. Tak yah mukadimah segala. Buang masa. Esok nak sekolah. Tunggu exam habis,macam haprak lamanya. 2 minggu bagaikan 2 tahun menunggu. Nasib baik ujian Sivik je lagi esok,jangan dia tanya sal PRU 13 sudah..~

Tak habis-habis sal PRU 13. stop. stop. stop.
Back to the main point.

Kenapa aku tak suka widget shoutbox. Aku sangat tak suka widget ni. Bagi aku,ini adalah satu PENYEMAKAN dalam blog aku. Dahlah blog aku ni suci mulus. Puteh memanjang. Tapi yang paling tak bagusnya pasal shoutbox ni bila :-

1. Link iklan je yang penuh dalam tu. Kalau aku tahu sapa yang letak,kang ku saman beribu riban. PENCEMARAN tau!

2. Bila blogwalking,tak nak pulak follow balik. Asyik letak link dia jer. Link aku tak nak pulak dia ikut. Terang-terang aku dah kasi tempat letak diri dia kat follower ,punya dia pandang sengkek. Ni yang buat aku geram giler. Aku ni radikal dan ekstremis sikit bila cakap sal follower. Maklum lah,aku pernah beberapa kali dikhianati blogger-blogger yang katanya nak balas jasa dan budi. Tapi habuk pun tak da.

3. Aku bukan nak cari agen barang-barangan okay? Kalau nak kasi offer tu kat orang lain,dipersilakan. Kalau kat aku,PROBIHITED.

4. Kadang-kadang aku lupa nak check shoutbox. Benda tu lah yang paling aku tak hirau. Sebab tak prihatin kot. Shoutbox sekadar penghias rupa.

5. Shoutbox kecik. Aku tak suka benda kecik. Aku suka benda yang besar-besar. Senang nak tengok. Lgi pun tulisan dia,bapak aii. Semut lagi besar rasanya. Lagipun,orang komen tulisan shoutbox aku tak nampak,tak kontras. Alah,tak yah menyusahkan diri sendiri. Remove widget. Habis cerita.

Banyak lagi sebab actually. Aku memang anti dengan shoutbox. Kalau nak kenal-kenal,komen je kat mana-mana anntri. Anntri pulak doh.  Senang jugak hati aku melihat ada orang yang sudi komen kat entry aku walaupun ianya komen blogwalking semata-mata. Huhu~

Selasa, 7 Mei 2013

Segmen: Tingkatkan follower ke-xxxxx by N.A.D.I.A

Assalam :)

Click banner kat atas ni kalau nak join!

So,my current follower sekarang ialah 253. Jum kita kenal-kenal!

Isnin, 6 Mei 2013

The Things I Ever Wonder After GE 2013

Assalam :)

Hello. I am seventeen years old. I am not qualify to speak out my opinion about politic instead of being studying hard. And now,the conglomerates and international investors feel relieve. And I wonder,what will happen to us if our government for the pass 55 years was PR? What will happen though if BN continue to serve our country? I am just wondering. But for sure,it is crystal clear that our nations are in their progress to the serious cracking between races because their fanatical attitude and support to certain parties. Love our Malaysia yo. :)

Ahad, 5 Mei 2013

Tutorial Lajukan Line Broadband

Assalam :)

Hari ni mood manyak maik woo. Hihi. Kerna aku tersangat rajin nak buat tuto pulak hari ni,aku akan share kat korang tuto nak lajukan internet (kepada spa2 yang guna berukband lah).

So,achaner?

Camni lah.

1. Korang pergi butang "START" kat desktop korang.

2. Cari "Run.." dan tekan.

3. Dekat kotak search tu,korang taip "cmd". Macam nih.


4. Lepas tu,akan keluar satu kotak hitam dengan tulisan yang biasa penggodam-penggodam guna tu. Korang perasanlah jadi macam hacker kejap. Hihi. So,korang taip "ipconfig" macam kat bawah ni.


5. Lepas tu tulisan yang lain-lain akan muncul dengan laju. Lepas habis,korang ambik num ip korang,macam ni,


6. Lepas tu,korang scroll bawah sampai habis. Lepas ,korang taip "pingnumber ip korang tadi-t" macam nih.


7. Tekan "ENTER" dan settle!

Kalau korang nak offkan,tutup je box tu. Kalau korang nak guna balik,buat macam ni balik lah tiap kali. Tapi biasanya kalau korang punya line beruk tu laju,tak yah guna sebab dalam pengalaman aku guna,ia akan melembapkan line korang lagi. So,better korang guna bila perlu jer. Tapi,cerrtain condition benda ni tak berapa nak mujarab sangat kalau dibandingkan korang guna Streamyx. As conclusion,bertykarlah ke Streamyx. Aku tak de telefon rumah,tak leh nak bertukar. Hihuhihu~




Rahsia Surah Yassin Ayat 58

Assalam :)

Alhamdulillah..dengan izin Allah,kita dipertemukan juga hari ini,dibukakan mata dan diizinkan untuk mengepost satu entry yang aku kira sangat berguna untuk kita,umat Islam.

Pada pertama kali aku membacanya,terus aku mengucapkan "MasyaAllah! Betapa aku masih jahil tentang perkara ini," Maka,atas dasar ingin menyedarkan umat Islam dan sama menyebarkan perkara ini,diharap ia bukan sahaja ditenung tetapi juga diamalkan sebagai amalan harian.

Almaklumlah,dunia kita ini semakin rosak dan tenat angkara orang-orang di dalamnya.


Barang siapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut 'SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM' diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baik, In shaa Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajat kita akan dikabulkan.

Jika boleh niatkan sebegini:

1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri, suami, anak-anak yang soleh dan mencintai islam

3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat, kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat

4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini .
5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin

6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang beriman kesihatan zahir batin

7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....

Aamiin Ya Allah.

Sampaikan dakwah ini kepada sahabat anda seramai orang yang boleh atau lebih, tiada kerugian bahkan digalakkan.

Ikhlaskanlah hatimu dalam menyampaikan dakwah ini kerana Allah. Dunia adalah pentas, akhirat jua lah tempatnya yang sebenar...
DIBAWAKAN BERSAMA POTONGAN AYAT


Salam ukhwah dan SELAMAT MENGUNDI! :)



Sabtu, 4 Mei 2013

Alahai My Pregnant Mother..

Assalam :)

Apa kabar korang? Eh3? Tak tolong mak kat dapur ke hari minggu ni? Kerja kite dah siap..ke ada jugak yang tengah kije kat office or somewhere else sekarang? Selamat bekerja lah untuk yang bekerja tu. Buat kije elok-elok k? Jangan curi tulang pulak. Tak baik tau. Nanti makan gaji buta,tak berkat pulak. Hihi~

Aku ada lagi satu minggu untuk tamatkan exam untuk term 1. So,memang tak sabar-sabar rasanya. Entahlah,untuk exam kali ni,rasa macam tak ready jerk sebab banyak topik yang belum cover up. Anyway,yang penting aku dah buat yang terbaik untuk capai target. Markah target memang tinggi-tinggi tapi tak ada benda yang mustahil dalam dunia kalau dengan izinNya kan,kan,kan?

Tapi,sekarang ni aku bukan nak membebel pasal exam. Ni pasal mak aku lah ni. Nak mengadu sikit kat korang.

My mother sekarang tengah pregnant. Alhamdulillah. Masuk bulan ni,dah 9 bulan dah. Aku tak tahulah sama ada aku dah share pasal benda ni kat korang sebab aku malas nak selongkar entry lama. So,kalau dah,dah lah. Kalau belum,dengar je lah,yer? This is about my mum.

So,perut pun dah memboyot-boyot. Bak sana,bak sini. Aku sendiri pun rasa berat melihatnya. Tapi itulah pengorbanan seorang ibu. Nak melahirkan anak bukanlah perkara yang senang. Nak kena pantang banyak benda takut nanti perkara tak elok terjadi pulak. Bapak nya pun kena jaga-jaga dengan perbuatan.

So,sepanjang my mother pregnant,memang banyak benda yang dia tak boleh nak buat. Sama gak lepas bersalin. Tapi yang satu ni,aku baru terdengar dia bercerita hari tu. Kalau orang lepas bersalin,tak boleh makan tebu sebab nanti akan hilang deria rasa. Tak leh nak rasa masin,manis,masam,pedas. Owh. Rupanya.
My mother ni Melanau,so kaum ni memang terkenal dengan banyak pantang larang. Mungkin aku yang bukan observer ni tak mengamati sangat,tapi bila dah rasakannya sendiri nanti,baru tahu,kot.

Aku mungkin kadang tak suka dengan bebelan dia,kadang pulak aku suka bila dia sporting nak belanja aku beli sumthing bila aku pokai. Haha. Tapi yang paling penting aku akan dapat adik baru tak lama lagi. Mungkin yang ahli yang terakhir dalam keluarga aku. Huhu. Sedihnya. ~

Ni gambar masa raya tahun lepas. :)

Khamis, 2 Mei 2013

Plis,Kawan Dengan Kite??

Assalam :)

Dekat luar hujan lebat,dekat dalam ni sejuk,kat dalam hati ni dingin pulak sebab baru bangun dari tidur terus berblogging. Masih teringat pulak kat kertas PAI yang menggugat geram dalam hatiku tadi. Kemain lagi mendera. Kenapalah kertas tu jugak yang tak cukup masa? Kenapa? Kenapa? Adakah masih belum cukup ilmu di dada? Ya,masih belum cukup ilmu di dada. Dah,jangan nak membebel. Kalau membebel,lama-lama mengarut,lain pulak jadinya. Hihi~

So,sejak aku kurang berblogging few months ni,aku rasa yang aku makin kurang kawan dalam dunia blog ni. Yang komen ada,banyak..............spam lah. Al-maklum lah ,kengkadang aku tak tahu apa yang nak ditulis dalam blog ni. Memang aku betul-betul tak tahu. Selok belok blog pun aku masih tak berapa nak arif. Yang tu,memang aku nak kena banyak lagi belajar.

Tapi,masalahnya bila aku komen kat entri orang,tinggalkan link blogwalking,yang view cuma 2-3 orang. Mana yang lain? Adakah blogger masa kini tak peka,tak prihatin sesama blogger. Aku masih boleh dikira blogger yang baru dan tak seberapa. Sebab tu lah,aku mohon supaya korang..emm,faham-faham lah.

Mungkin jugak 3/4 followers aku ni jenis yang macam aku jugak. Its ok. Aku faham. Tapi aku salute dengan seorang blogger ni. Isabel Diaz. Dia setia dan tetap komen dekat aku punya entry walaupun aku dah lama tak berblogging. Aku tak menyalahkan sesiapa dalam hal ini. Tetapi aku cuma menyuarakan rasa hati aku.

Takkan lah semua blogger adalah sama kan? So,bila diblogwalking,jangan pulak buat tak layan sebab you tu dah famous. Aku boleh menyuarakn rasa hati aku dengan nada yang lebih harsh tapi takut pulak nanti semua follower dan rakan-rakan blogger yang lain tak nak berkawan dengan aku pulak.

Aku percaya,korang pun bijak. Jadi,buatlah keputusan dalam hidup anda dengan betul dan berhemah ye?

Hiasi hari anda dengan senyuman dan have a nice day,friends!

Rabu, 1 Mei 2013

Projek Antologi YAKJUJ

Assalam :)

Ini adalah satu hebahan!


Projek Antologi YAKJUJ
Selepas kejayaan Projek Antologi DAJJAL yang lepas (walaupun buku tu tak berapa laku sangat, tapi buku tu bagus) kini SeLUT Press melancarkan pula Projek Antologi YAKJUJ. Masih sama, ia akan menghimpun kan cerpen-cerpen yang bertemakan YAKJUJ (Tapi ingat! ini BUKAN buku keagamaan atau kitab mengenai YAKJUJ)

Jika anda berminat untuk menyertai kami,

1 . Tulis cerpen dengan tema YAKJUJ ; sekitar 2500 patah perkataan dan tidak kurang dari 2000.
2 . Setelah siap, hantarkan ke karyaselut@gmail.com dengan subjek email ANTOLOGI YAKJUJ.

10 cerpen terbaik akan dipilih untuk dimuatkan dalam buku tersebut. Soal saguhati hanya akan diberitahu jika cerpen anda terpilih.

TARIKH TUTUP : 12 Mei 2013 (jam 10.00 malam)

*Diambil daripada blog Aloy Paradoks.