Ahad, 5 Mei 2013

Tutorial Lajukan Line Broadband

Assalam :)

Hari ni mood manyak maik woo. Hihi. Kerna aku tersangat rajin nak buat tuto pulak hari ni,aku akan share kat korang tuto nak lajukan internet (kepada spa2 yang guna berukband lah).

So,achaner?

Camni lah.

1. Korang pergi butang "START" kat desktop korang.

2. Cari "Run.." dan tekan.

3. Dekat kotak search tu,korang taip "cmd". Macam nih.


4. Lepas tu,akan keluar satu kotak hitam dengan tulisan yang biasa penggodam-penggodam guna tu. Korang perasanlah jadi macam hacker kejap. Hihi. So,korang taip "ipconfig" macam kat bawah ni.


5. Lepas tu tulisan yang lain-lain akan muncul dengan laju. Lepas habis,korang ambik num ip korang,macam ni,


6. Lepas tu,korang scroll bawah sampai habis. Lepas ,korang taip "pingnumber ip korang tadi-t" macam nih.


7. Tekan "ENTER" dan settle!

Kalau korang nak offkan,tutup je box tu. Kalau korang nak guna balik,buat macam ni balik lah tiap kali. Tapi biasanya kalau korang punya line beruk tu laju,tak yah guna sebab dalam pengalaman aku guna,ia akan melembapkan line korang lagi. So,better korang guna bila perlu jer. Tapi,cerrtain condition benda ni tak berapa nak mujarab sangat kalau dibandingkan korang guna Streamyx. As conclusion,bertykarlah ke Streamyx. Aku tak de telefon rumah,tak leh nak bertukar. Hihuhihu~




4 ulasan:

  1. hihihi mana la dapat petua ni eppy...ni nak cek line connection boleh la ping...apa2 pun mungkin boleh segarkan sikit line berukband yg tgh tido tu....

    BalasPadam
  2. Wah, bestnya.. Mun wireless ada sik? Kamek makey wireless jark.. Huhu..

    BalasPadam
  3. @Hatimi Tahirruddindari kawan. tapi skag jrg guna. xbrkesan sgt pon. isabel,xda. kmk dpt yg berukbnd jak deng.

    BalasPadam
  4. hekes ni.. huk

    BalasPadam