Isnin, 27 Oktober 2014

Kisah Datuk Muhyiddin Datang UNIMAS

Assalamualaikum.

Di minggu study week ni,ada jugak event yang MESTI dihadiri. Padahal,presiden JPPU escape. Tak pegi. Apo citerr? Aku exco cikai ni jugak yang pegi. Puiihh.

Btw,nak citer siket. Hehe. Harini,Dato' Muhyiddin datang UNIMAS. Hehe. Dia dengan isteri dia. First time tengok Dato' depan-depan. Dengan isteri dia sekali.

Sepanjang event tu,dia bagilah ucapan. Takde apa pun sebenarnya. Saja nak borak ngan dak-dak UNIMAS,ngan staf2 UNIMAS,borak-borak formal. Dia bagi ucapan,kita dengar. Aku dengan geng dahlah duk jauh di atas. Curam. Tengok Datok macam tengok semut je. Kecik je dia kat bawah sana. Nasib baik ada skrin besar. Zoom jugaklah kalung Sarawak yang cantik kat leher Dato tu.

Ucapan,bla-bla-bla..macam biasalah kan..

Ni part best. Sesi soal jawab. Soalan first tentang GST. Bebudak degree,biasalah. Nak tunjuk terer. Siap sebut lagi perjanjian apa tah. Aku pun tak ingat. Dia tanya,kenapa Sabah dan Sarawak kena GST jugak sebab hal-hal cukai ni tertakluk bawah bidang kuasa kerajaan negeri. Dato' pun jawablah. Aku tak tahu sangat sebab aku memang tak tahu topik GST tu tentang apa. So,aku pun sibuk buat tutorial sebab exam final sem lebih penting. Well,of course..

Soalan kedua,tentang MUET. Boleh expect soalan tentang apa kan? Kenapa band MUET dinaikkan untuk graduate. So,jawapan Dato' ialah sebab banyak syarikat multinasional yang tak puas hati dengan tahap penguasaan bahasa Inggeris graduates kat Malaysia ni. Ada yang nak job besar,gaji besar tapi fluency dalam English is not that good. Means that tak memuaskan hati majikan yang nak ambil diorang bekerjalah. Persatuan Pengilang-Pengilang Malaysia nak kerajaan naikkan band kelulusan MUET. Itu untuk MUET. 

Kenapa nak kisah tentang kenaikan band MUET? Everyone can learn and speak English if they really work hard for it.

Ada lagi soalan lain yang aku malas nak mention kat sini,tapi yang satu ni sangat menarik. Sebab lecturer yang tanya. Dato',bila nak naikkan gaji lecturer?

Haha. Dato' jawab apa? Saya pun tak tahu nak jawab apa. Kalau saya,saya setuju kalau gaji lecturer dinaikkan. Tapi hal tu kena ada persetujuan dan perbincangan balik dengan JPA dan Jabatan Kewangan. Jabatan Kewangan,Dato' Najib control.

So,Dato'? Kalau boleh bagi BR1M banyak-banyak kat rakyat,takkan tak boleh naikkan gaji lecturer? Proportion lecturers IPTA jauh lebih sikit dari jumlah rakyat yang terima BR1M. Ngehehe ~

Lepas sesi tu,baliklah. Hermmm. Macam bosan pulak. Kalau dapat selfie dengan Dato' Muhyiddin tadi,boleh gak buat cerita gempak jual satu kampung. ~~

Okayy,that's all for today. Have a nice sleep y'ollss. Goodnight! :)

**Sorry takde gambar ye sebab gambar dalam hp,takleh nak bluetooth ke laptop. :) 

Khamis, 23 Oktober 2014

Should I Call You Miss or Puan? Sorry?

Assalamualaikum.

Let me post something in English tonight. It doesn't matter if it is hardly broken or miserable English,I used,just sit back,relax and read,if you want. ;)

So,first of all,thanks UTC for saving my day. Precisely,my Monday. UTC was my last choice when I really cannot find JPN Kuching to renew my IC. Huhu. So sad. I drove alone in the hectic city of Kuching (does it sound damn formal until this? no right? please say no.) I used Waze. It doesn't help me much. Instead,I have to spend my precious 15 ringgit for additional fuels because I lost. 2 hours wasting time on road and at last I just go to UTC. That new UTC under the TopSpot food court. How should I say,it's not really under Topspot actually. It's kinda..hermm..difficult to describe. Once you see that big signboard of UTC,you actually have arrive to Topspot. Haa! Macam itulah. Lack of vocabulary make me sick. ~

When I step to the stairs,I just crossed my fingers,hoping that the counter is still open because it's already 430 pm. I know its impossible but I just go on and try. God bless,alhamdulillah. It's still open! Yeayy! I'm quite surprise because it supppose to close but the operation hours for every counter,I mean gov services at UTC center are extended till 9.00 pm. I think it's very helpful because you can go to the counters after office hours. Especially for those who work in office hours. Beneficial lah. 

But the real story is not yet being told.Here it is. The woman who work at the counter try to call me because my IC is done. (15 minutes only,very fast oh,like kilat lightening eventhough she asked me to wait for an hour period of boredom) So,she tried to call me. Miss,Puan Afifah. Miss ke puan ke? 

Sorry? Am I look like someone who are in that age? That age of marriage? At the end of my teenagers day? 

Oh God....

It don't really matter actually,if people want to call me madam or miss or whatsoever..(good salutations only lah,of course)..but better call me miss lah because if people tend to call me madam,ohh..I feel so old. You will make me think that I am 12 years older than my real age. 

Man...12 years older..please...

But if I found someone who really care and concern about me,why not we just try to befriend and who knows..? You know,age doesn't matter and it is just a number? Kinda. Hehe. Yahh,God had already plan the best for every of us. Just trust on that. Well,I'm trusting in Allah's words. He won't lie to you. One more,He won't burden you with something that you cannot bear with. So,chillex dude. Still have long way to go. 

By the way,why should I talk too much tonight? Oh. Haha. Sorry,typical me. Biasalah. Ngehehe. 

**MUET must be undergone 2 times in order to graduate from university? Good. The hottest news in town is that MUET Band qualification had been upgraded. Mehh ~ This makes Mr Fairuz going crazy and mad in mass lecture class. Haha. 

Rabu, 15 Oktober 2014

Kopi O yang Perrrgghh Kuat Gilerr

Assalamualaikum.

Aku diberi masa oleh aku sendiri sendiri selama 30 minit untuk menaip entri yang ciput untuk malam ni. Since aku dah lama tak berblogging,aku nak menambahkan koleksi entri aku untuk bulan 10 ni. Yeehihihi.

Btw,aku tiap pagi,sejak ada dekat UNIMAS ni,dah terbiasa minum kopi o kaw2 pekat so that aku tak ngantuk dalam dewan kuliah. Bila aku tak minum kopi,aku akan mengantuk dan aku akan rasa menyesal sebab tutup mata even sesaat pun dalam dewan kuliah sebab every single words yang lecturer cakap tu ibarat EMAS yang masa tu je kau boleh dapat. Aha! 

Tapi,kalau aku tak gi kuliah or kuliah hari tu sejam saja,aku tak minum kopi lah, Just make sure aku dah cukup tido untuk malam sebelum tu dan esoknya,sejam kuliah boleh tahan lagi. Yang tak tahannya kuliah kat sini berlarutan sampai pukul 5. 8 pagi - 5 pagi. Eh? Haha. Faham-fahamlah yer.

Kopi tak buat aku tido sehari semalam. Thanks,kopi.
Sumber : https://nescafe.com.my/


So far,aku rasa kopi ni paling mujarab dan berkesan untuk menahan kedegilan mata aku untuk stay up. Nescafe Kopi O. Kalau tak nak tido malam,minumlah kopi. Sampai siang esoklah terjaga mata tak nak tutup. Hehe.

Pernah sekali,aku cuba minum kopi Stabak. Orang cakap tak tido malam kalau minum kopi tu. So,aku pun pegi cuba. Mahal gilerr satu cup dekat nak 20 hengget tapi nafsu nak mencuba tu membuak-buak,so aku relakan saja. Haha. Adalah jugak effectnya,sikit, sebab kopi dia brew jugak tapi tak dapat menandingi kopi Nescafe ni.

Aku biasa beli yang packet saja. Tak mampu nak beli yang dalam tin tu tiap hari. Eii,botak kepala. Basicly,dia jual dalam packet besar sekaligus,around plus minus 12 ringgit jugaklah. Tapi berbaloi sebab tahan sampai 2 bulan. Hehe.

Rugi kalau tak cuba :)

Ahad, 12 Oktober 2014

Maldives

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Aku letak je nama Maldives. Tak attractive langsung.

Setelah mengharungi malam pening kepala yang panjang,yang pertama aku sentuh adalah blog ni dan bukannya latihan dan tutorial dan lab yang melambak belum siap. Aha! Exam tinggal 17 hari je lagi. In other words,2 minggu in time. Err. Seram.

Btw,aku sekarang tengah membina satu tabungan untuk tujuan TRAVEL AROUND THE WORLD sahaja. Pergi dengan siapa,itu lain cerita. Basicly,banyak tempat menarik nak dilawat di dunia ni. Malaysia pun belum habis teroka. Of course,pegi melancong dalam negara dulu. Hehe. 

Bila dah melancong dalam negara,melancong pulak luar negara. Aku kira lecturer aku yang sorang ni tunjukkan yang dia pernah pegi Maldives. Sebelum ni pernah dengar nama je,Maldives. Tapi tak pernah tahu pun dekat sini cantik gilerr nak mampus. Lautnya,pantainya. Dah lama tak gi pantai. Huhuk. Resort,aduihh,lagilah cantik. Bagi aku,tempat ni sesuai sangat untuk pasangan yang baru kawin dan baru nak manja-manja mesra-mesra privasi lebih gitu. Haha. Tapi kalau aku nak pegi pun,duit cukup,aku pegi je. Tak payah lah nak tunggu dah kawin ke belum kawin. Kalau pegi belum kawin,pegi as #teamsingle. Kalau dah tu,syukur alhamdulillah lah kan? Rezeki kawin. Hehe.

Source : Google.com

Source : Google.com
Cantik kan? 

Satu hari nanti aku pegi sana. Jangan risau. Kumpul duit dulu. :)


Sabtu, 11 Oktober 2014

Tak Semua Orang Suka Kita

Assalamualaikum.

Dari hari ke hari,aku perlu jadi matang dan terima hakikat yang tak semua orang suka kita. Suka dari segi suka perasaan,suka dengan perbuatan,percakapan or whatsoever. 

It is human nature. Hatred.

Sebagaimana setiap orang ada citarasa sendiri,mesti ada yang tak suka dan suka. Dari situ,concentration of tak suka tu boleh diukur menggunakan perkataan benci. Paling extreme adalah benci sampai boleh lead to dendam.

Dulu,aku cuba untuk berbuat baik kepada semua orang. Dan orang pun buat baik kat aku. Dari situ aku assume yang orang tu baik kat aku,selamanya baik. Tapi tak semestinya. Ada suatu ketika aku palingkan belakang aku,diorang cakap buruk pasal aku. As long as tak sampai ke telinga aku,selama itulah aku tetap anggap dia baik dengan aku. Of course,bila dah sampai pengetahuan aku yang dorang cakap belakang aku,mestilah hati terguris,tersinggung,marah dan sebagainya. 

Tapi aku tahan. Aku sabar.
Aku tetap buat baik,dorang pun tetap buat baik.
Depan aku. 
Aku tak kisahlah. As long as hidup kau bahagia.
Hidup aku pun bahagia.

Dalam soal cinta pun,aku buat benda sama. Hati aku terguris banyak kali. Ditipu,walaupun aku dapat rasa,tapi aku tetap sayang. Jangan panggil aku bodoh. Aku tak bodoh. Cuma buta. Cinta membutakan. Even dia bukan milik aku lagi pun,aku still anggap dia macam dulu. Aku still layan dia nicely. Bahkan tak rasa pun kebencian. Mungkin aku ada silap mana-mana. Tak tahulah. Rancangan Allah,siapa tahu. 

Nature aku,memang dilahirkan macam tu. Aku akan berusaha sedaya upaya untuk jaga hati semua orang asalkan dorang selesa around aku. 

Tapi yelah..
Baik manapun kita
Caring manapun kita
Tetap akan ada orang tak suka

Sebab rimas.
Sebab menyampah.

Cuma orang yang memahami akan nampak
Cuma sebelah jiwa aku yang nampak
Someday,kalau dah jumpa
Betapa aku berusaha untuk jadi orang yang terbaik 

Di sisi dorang,wey..


Ahad, 5 Oktober 2014

Susahnyer Nak Jadi Nurse..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan..selamat petang?

Hehe. Alhamdulillah,hari ni aku masih berkesempatan untuk melawat blog aku yang dah bersarang berhabuk dan berhapak nih. Tapi sebelum tu,aku nak ucapkan selamat hari raya aidil adha kepada umat Islam di seluruh dunia yang menyambut perayaan hari raya qurban ni. 

Sekarang ni,aku dekat rumah. Yeahh. Tengah cuti 3 hari yeahh. Tapi malangnya ada kuliah ganti pulak hari Rabu depan. Bleahh. Animal dissection lab pun minggu depan. Yeayy. Yang tu gembira pulak aku. Hehe. Bebudak Fizikal blame kitorang ni bebudak Hayat kejams. Whatever. Tapi,apa-apa pun,life must go on. Hehe. Hidup kat kampus pun bukannya boring sangat pun. Ada kawan,kalau tak buat apa-apa,duk study memanjang dalam bilik. Kalau rasa-rasa boring,sewa keta,pi ronda-ronda bandar Kuching,cari makan. Hehe. 

Official announcement by Mister Razif (lecturer) kat FB sal kuliah ganti.
Huhu. 

Dapatkan katak ye,sir? Haha. Sir yang hensem dan kiut ni jarang buat
announcement kat fb,but once in a while bila dia buat kan..ahh..melting gua..

Btw,sejak akhir-akhir ni,benda ni lah yang buatkan aku semangat balik nak belajar sebab lepas exam mid sem hari tu aku rasa down giler dan pasrah je dengan apa yang aku dapat. Kali ni aku rasa motivated nak capai ke tahap tu dan alhamdulillah. Aku sekarang sedang merangkak untuk mencapai cita-cita baru aku yang murni iaitu Ketua Jururawat atau lebih dikenali dengan pangkat Sister. 

Credit : www.fmhs.unimas.my

Tapi kan..
Tapi kan..
Tapi kan..

Masa jerayawara dari fakulti perubatan dan sains kesihatan UNIMAS bagi ceramah hari tu,kuota untuk student ASASI masuk nursing kat sini ada 30 orang,tapi cuma ada 15 orang yang layak recent intake sebab dia nak chemistry SEKURANG-KURANGNYA gred B. Alahhhh..alahhhhh..

Aku dahlah "terer" Chemistry.. dia nak at least B pulak..eiii..nak dapat C pun rasa nak burst..apa lagi B..

Dengan hybridisation ny lagi..belum masuk organic chemistry..lagi banyak yang nak kena faham...dan KIRA.

Aku memang nak masuk nursing sebab aku rasa kerja nursing ni,aku ada kerja nak dibuat. Aku ni jenis yang kerja cepat bosan. Kerja cepat bosan. Lagi-lagilah disuruh kerja jaga kedai. Nanti bila dah terlalu banyak goyang kaki masa takdok customer,aku akan goyang kaki memanjang. 

Tapi masalahnya sekarang,aku kena dapatkan pointer 3.4 ke atas walaupun hakikatnya bila dah dapat 3.00 dah layak masuk nursing kat UNIMAS sini. Aku kena setkan target untuk diri aku sendiri supaya position tu selesa untuk aku enroll masuk. Means that,no doubt lah. Kau apply,kau gerenti dapat. 

Tapi lagi satu masalahnya ialah bila ramai yang nak apply medical doctor,bila mereka tak layak untuk medic,mereka akan dicampak ke nursing,if and only pilihan kedua mereka ialah nursing.

Ya Allah,tawakal je lah. Moga-moga aku dapat pursue belajar dalam nursing.

Korang yang come across sini,dan kebetulan masih study degree in nursing,boleh tak bagi pendapat or pandangan tentang benda ni. Hopelah ada lagi manusia yang sudi mendengar luahan hati rakan blogger yang tengah kesusahan ni. Tsk tsk. :"(