Isnin, 5 Oktober 2015

First Entry as Degree Student

Assalamualaikum :)

Hai uolls! Lama sungguh rasanya hamba tidak menulis entri baru sejak masuk degree. Sibuk? Hmm,sangat sibuk. Tak macam asasi dulu,dua minggu sekali balik. Sekarang,sebulan sekali baru balik walaupun rumah dekat. Dekatlah sangat...Haha

This time,aku takkan tulis panjang-panjang. *katanya..* sebab lab report belum habis buat. Susah buat discussion semua benda nak kena cite. Sikit-sikit cite. Sikit-sikit cite. Sedihnya hati bila send kat turnitin,lebih 20% plagiarism. Biiaaacchh. Stress. Bila stress,pegi 7E tengah malam,makan aiskrim Magnum White Choc. Perggh. Haha. T_T

Tapi setakat ni,pengalaman aku yang paling best ialah dapat mewakili kolej untuk pertandingan akustik sempena Malam Rumpun Budaya (MRB). MRB ni ialah salah satu acara kemuncak untuk Minggu Aluan Pelajar UNIMAS. Alahh,orientasi week. Senang citer. Haha. Aku Kolej Allamanda. Kamonn,kolej paling gempak,paling harmoni,paling meriah dalam UNIMAS. Hehe. Dalam team akustik ni,aku jumpa kawan baru dan kawan lama. Kawan baru macam Serene,Mus,Dephna,Arjey. Kawan lama macam Izzat dan Nik Ameer. Tapi rezeki tahun ni tak berpihak kat kitorang,sekadar dapat tempat ketiga saja. Alhamdulillah,dapat juga bawa balik Piala Kenyalang which is piala pusingan MRB. Adalah sorang member akustik aku yang syiok kat aku, mula-mula ajak aku selfie berdua,kawan rapat sampai sekarang dah jadi...eh? Malas lah nak cerita. Haha.

So far,kelas okayy. Lecturer pun sporting. Dalam kelas plant physio,Dr. Hollena punya stail mengajar sebiji macam Miss Bertha. Muka pun lebih kurang. Dia ni rajin sangat buat praktikal walaupun time lecture. Kalau lecturer paling hensem,Dr. Chung. Muda lagi, Umur 30 tapi sorry guys,dia dah kawen. Haha. Kelab dan persatuan pun banyak kat sini. Aku masuk Artkal,kelab kebudayaan dan performance art untuk Kolej Allamanda dan juga De'Orator UNIMAS,kelab bahas,pidato dan MC UNIMAS. So far memang bz giler. Tapi bz yang best,bukan yang tak best. :')

Tapi itulah,degree life memang berbeza. Aku dapat rasakan 360 change in term of "friends" specificly. Cara hidup,pengurusan duit,makanan,kelas and so on pun berubah tapi tak seketara berubah macam kawan. It's okayy though. We're still friends but maybe sebab different course,kita jarang bertegur sapa. Nampak batang hidung pun tak selalu sekarang. Kamonn,kawan biar seribu. :)

That's all for today gais. I nak sambung buat lab report. Banyak lagi yang belum repharase. Nangis kejap. :'(

Jangan cakap akak dan abang akustik tak
payung. Haha. Goodnight all! :)


Much love,
@imsopipahhh xoxo

Ahad, 30 Ogos 2015

Learn Something from Someone Like Subirin

Assalamualaikum :)

Tinggal bapa hari je lagi nak masuk uni balik. Huuuu. Sedih pula rasa hati ini nak meninggalkan keluarga dan crush. Eh?

Btw,siapa Subirin? Subirin ini adalah seorang lelaki,ada mata,ada telinga dan juga ada mulut. Tak kurang dari orang lain. Serupa je. Dia pandai,rajin. Tapi dia ada satu kekurangan. Sikap dia.

Riak.
Cakap besar.
Dengki.

Itu adalah apa yang aku dengar dari classmate dia dan juga aku sendiri perhatikan. Bila dalam group whatsapp,dia akan conquer conversation sampai orang lain naik muak baca. Kadang-kadang dia ketawakan orang lain dan cakap dia lagi tahu benda tu. Adalah satu ketika tu,kawan dia bagitahu dia yang dia dapat B+,tapi dia pi balas balik “I beat you!” dengan nada yang lawa. Kalau kat Sarawak,lawa ni maksudnya sombong,bukan cantik yer kengkawan. Hehe.

Bagi aku yang tebal hati dan sentiasa bersangka baik ni,itu adalah cara dia untuk menaikkan moral kawan dia untuk bersaing lebih lagi. Tak ada salah dalam penggunaan I Beat You dia,walaupun kedengaran agak sombong dan angkuh. Kalau dia cakap macam tu kat aku pun,aku buat der je lah. Bukan boleh bagi markah aku naik pun kalau aku kecik hati kat dia. Baik tikam jauh-jauh,buang yang keruh,ambil yang jernih.

So,ada satu benda saja yang boleh buktikan dia ini tergolong dalam golongan istidraj atau tidak. Pada suatu hari yang hening,aku wasap dia. Aku tanya tentang macam mana cara nak pilih laptop yang okay sebelum beli. Aku buka conversation. First jangkaan aku adalah kalau aku tanya pun,mesti dia suruh google or paling tak pun,siggest then trus suruh survey kat kedai. Tapi rupanya tak…

Dia bagitahu every details yang ada untuk pilih laptop yang sesuai. For intro,dia kata yang jenama laptop tak effect sangat performance laptop. Sama ada acer or asus,both satisfying sebab boleh bertahan lama asal handle with care. Next,aku tanya kalau yang boleh hold kerja-kerja editing foto and video and audio secara advance,what should I consider. He straight away explain to me cari yang ada graphic card tinggi. Latest year pun kena consider juga sebab makin latest,makin improved. From 2013 and above,should be okay. Maksudnya withstand dengan kerja-kerja beratlah. Lastly,he suggest kalau dapat beli asus i5 pun dh okay,tapi kalau mampu beli i7,that’s better.

Macam biasalah,kalau orang lain dapatkan opinion dari dia,mesti cakap dia tunjuk pandai or whatsoever. Untuk aku yang kurang memahami kalau tak explain sedetail-detailnya,I sangat appreciate every words he said. Seriously.

What he did is right. He just want to help. But at the same time,he’s eager to help sebab tu dia explain panjang2 walaupun kengkadang part tu,kita tak perlu tahu pun. Orang kita ni pelik. Bila minta tolong,tak explain panjang lebar,tak faham,mengadu. Bila dah explain panjang lebar,cakap tunjuk pandai pulak kan. Lebih baik daripada terus cakap “surveylah sendiri kat kedai”.

This shows that he is orang yang tak kedekut ilmu. Kalau dalam pelajaran pun,ada yang datang tanya dia. I saw at the café last time. Walaupun cara dia agak kasar,tapi kau kesah ke kalau nak dapat ilmu? Lainlah kalau dia suruh kau buat benda tak senonoh. Lari jelah. Haha. Biar kita tebalkan muka,asal dapat ilmu yang dia ada. So,kepada sesiapa yang pernah ngumpat dia,kau terbalikkan otak kau sekali sekala. Tengok dia dari sudut yang lagi baik. Yang boleh datangkan peluang untuk kau. Mungkin sebab orang mengumpat nilah Allah berikan dia lebih banyak kekuatan dan petunjuk untuk dia cemerlang dalam pelajaran dan hidup.

Lastly,thanks for the advice,Subi!

p/s : dulu jarang giler jumpa pensyarah. Alasan? Sebab malas nak turun dorm bila mata cakap sedapnya nak tutup sambil baring atas tilam. Huhu -_-“


Much love,
@imsopipahhh xoxo

Rabu, 26 Ogos 2015

Mualaf as Newborn Baby

Assalamualaikum.

Alhamdulillah,bila tengok kat news harini,Stacy dah sah jadi saudara baru.

Beruntung sangat dia ni diberi hidayah oleh Allah SWT. Dah besar,dah matang,dah boleh fikir yang mana baik,yang mana buruk. Bila convert,suci bersih dari sebarang dosa.

Peluang untuk menebus kekurangan diri pada masa lampau dengan merebut seberapa banyak peluang kebaikan melalui amal ibadat kepada Allah SWT. Walaupun macam tu,banyak lagi benda yang dia harus belajar sepertimana yang terdapat dalam Rukun Islam.

Belajar sembahyang.
Belajar baca Al-Quran.
Belajar puasa.

Kalaulah seorang hamba Allah ni nak masuk Islam,dengan niat nak memperbaharui hidup. Bertaubat dan menyesal di jalan Allah. Dia belajar sembahyang,mengaji,Al-Fatihah dah hafal dengan impian bila dia mengucap dua kalimah syahadah nanti,dia sudah menjadi muslim yang benar-benar bertaqwa. Tapi tiba-tiba suatu hari,Allah tarik hidayah daripada dia. Mungkin sebab nikmat dunia ; perempuan,kekayaan etc.

Bukankah kita yang dilahirkan sebagai seorang Islam ini lebih beruntung kerana Allah memilih kita untuk hidup di jalan nya sejak dari mula? Cuma ramai antara kita yang tidak menghargai.

Bukankah mereka yang dilahirkan sebagai bukan Islam itu masih bergelut untuk mencari kebenaran? Keliru dan ragu-ragu. Apatah lagi dengan fitnah yang berleluasa. Hanya yang beruntung dapat menemukan hidayah Allah dan menjadi hambaNya yang terpilih. Yang lain meninggalkan dunia dengan iman mereka bukan di jalan Allah. Bagaimana mereka hendak menghadapi pertanyaan dari Mungkar dan Naqir,wallahualam.

Allah itu maha pengampun lagi maha penyayang. Kuasa Allah tidak terjangkau oleh kita.

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Isnin, 24 Ogos 2015

Beauty is Something That You Still Can See Even If I'm Wearing Hijab

Assalamualaikum

I simply believe that a true beauty is when you cover her body and hair (which with the correct styling plays a major role in beautifying a woman's entire look), and you still see a beautiful person, regardlessly. That...is true beauty. =)  __Felixia Yeap__ 

Mark her words. Mark my words too. I strongly believe in this too. 

When a guy asked me to send him a picture of me,in free hair style,aku terasa serta merta uncomfotable with his favour. Yes,kita dah kawan lama,since aku Form 3 lagi. I can give you picture ; just take and download any of my whatsapp profile picture or from my facebook,melambak. But that one favour,I'm so sorry,I can't. :(

You said that I'm a beautiful girl but somehow I feel like you are not satisfy enough with my appearance. Honestly,I'm not comfortable. Sorry if you feel bad about it. I really can't. Try to think,if I'm not giving you permission nak pergi ke church every Sunday morning and fellowship at the night. Instead.I want you to whatsapp me at that morning because I'm bored and I need friend. Won't you feel the same like I did when you asked me to take off my hijab?

I read your facebook feeds last time. It's seems like you are judgemental too about women who wear hijab but still commit bad things. I don't want you to be hipocrite. Islam itself means safe or selamat. Well,because Islam is agama rasmi for our country,of course it's goodness dan ajaran baik disebar extentively. I'm sure you know all religion teach good things. Not only Islam. Persetankan ekstremis and pelampau. I'm still good to you. Jangan kerana nila setitik,rosak susu sebelanga. I wish,one day you'll believe it's not about the religion,it's about themselves.  

Vice versa,I'm very happy if you're a good servant for your God. I'm glad to befriend with you,though. I still can wake you up every Sunday so that you won't be late to go to church. :)

It's just that,try to seek why I'm being ordered to wear this ; purposes,benefits and etc. Look at the positive side. I certainly believe it will change the way you define beauty in women instead of cuma tengok betapa cantiknya rambut yang di"rebonding" or di"perming". 

By the way,you're still my friend. Love you to the moon.



Much love,
@imsopipahhh xoxo

Jumaat, 21 Ogos 2015

Crush Baru

Assalamualaikum.

Tak lama lagi nak masuk kolej balik. Ini bermakna tak lama lagi habislah tempoh aku nak menghendap crush baru aku tiap hari. Eh?

Sejak bila ada crush baru? Eh?

Semacam trend pulak nak letak Eh? kat hujung ayat. Hipster tak suka benda mainstream. macam ni. Okayy,aku patut hentikan. Eh? Ermm,takleh. Kalau aku rasa nak tulis,aku tulis juga. Haha.  

Hurmm. Crush baru yerr.. Alaa,crush je pun. Janganlah gelabah k?

Adalah satu hari ni,teringin sangat nak makan burger. Aku pegilah kedai burger. Masa tu,ada satu kedai burger je yang bukak dan yang paling dekat. So,aku gigihkanlah kaki,naik skuter cabuk pegi beli bersama adik aku. Balik je dari kedai,adik aku ceritalah. Adik penjual burger tu HENSEM. Hmm,kalau setakat orang cakap hensem,aku tak caya selagi tak tengok dengan mata kepala sendiri. Dia sambung lagi,kereta Vios yang macam kereta sport kat depan parking tadi tu,dia punyalah. Aku ohhh kan saja sebab aku tak kenal. Aku kenal sorang je adik penjual burger tu,Muazzam. Schoolmate aku. Yang tu,memang aku kenallah. Tapi biasa-biasa je. Takdelah hensem.

Tak kenal maka tak cinta,kan…

So,ditakdirkan pada suatu hari,aku tolong orang basuh pinggan mangkuk majlis kenduri kawen jiran belakang rumah. Masa basuh pinggan tu,takde benda ajaib berlaku pun. Ditimpa hujan lebat,adalah. Giliran pekerja cuci pinggan mangkuk ni makanlah,benda istimewa berlaku dalam hidup aku. Tiba-tiba,datang seorang lelaki yang pergghh kacak smart hensem nak mampus hidangkan makanan. Kalaulah aku ini ibarat lilin,dialah apinya,yang mampu mencairkan dan membakar diriku. Hohohoii. Dah,geli nanti orang baca. Hehe. Tapi dia hidangkan makanan kat meja belah depan. Hatiku menggumam. Alaaa..kenapa tak hidangkan meja aku ni,cik abang? Huhu.

Tiba-tiba,adik aku mencelah. Dia cakap,kau nak tengok tak adik penjual burger yang aku kata hensem tu? Dalam hati aku,tolonglah tunjuk lelaki tadi. Jari telunjuk dia memang tepat ke arah lelaki itu. Hah! Sah! Hehe. Tapi kalau ye pun,apa aku boleh buat kan.. *muka sedeh

Takyah buat muka sedeh lah. Tak lama lepas tu,aku nak balik. Aku tengok dia lama-lama. Aku ingat dia tak sedar. Dia sedar rupanya. Tiba-tiba dia toleh pastu senyum. Yarabbi. Rugilah aku tak bekal epinefrin sebab masa tu aku tiba-tiba dapat heart attack yang teramat sangat. Haha. Nama dia Shahriezan.

Dan sejak dari hari tu..

Adik aku cakap aku gila bayang. Biarlah. Aku ambil tahu semua benda pasal dia. Taklah semua benda sebab aku tak jumpa fb,instagram,twitter. Pokoknya,semua media sosial dia. Mustahillah tak ada satu pun. Mungkin dia pakai nama macam Ottoman Taro ke,Chenta Fago ke,Bujang Kampung Gedong ke. Kalau betul nama macam tu,hummm. Sungguh tak professional nya. Haha. Jangan mengutuk orang,pipahhh. Astaghfirullahalazim.. Aku cuma tahu dia pakai kereta vios warna hitam 3 jalur putih tengah,no plat kete *rahsia* dan waktu dia turun kerja. Dia keja kat ladang. Ofis kot. 730 pagi. Dulu turun pukul 9 tapi sekarang dah kena brainwash ngan bos kot. Huhu.

So,aku akan berjalan dengan skuter cabuk aku semata-mata nak melihat dia turun keja. Haha. Teruk betul bunyinya tapi yelah,takkan aku nak pegi rumah dia cakap kat mak dia,makcik,saya suka anak makcik. Mana aku nak simpan muka? Huhu. Tapi takdelah tiap pagi. Dalam seminggu,3-4 kali ke. Sabtu Ahad kan cuti. Depend dengan duit juga,kalau aku ada duit,baru turun sebab alasannya nak beli roti canai. Padahal nak menghendap crush turun keja. Haha.

Aku tak nak ganggu dia atau sesiapa sebab aku masih belum bersedia untuk berkomitmen. Kalau aku bersedia pun,inilah inisiatif yang paling relevan sebagai aku,orang perempuan. Biarlah dia tak tahu. Komitmen ini satu beban kalau belum bersedia. Jadi,sebelum komitmen tu bertambah teruk dengan assignment yang melambak nanti,baik buat rilek dulu,mingle-mingle. Kalau betul dia jodoh,Alhamdulillah syukur Allah. Haha.

Kau rasa,kenapa Allah letak aku dalam Plant Sc.? Kenapa dia kerja kat ladang? Kau rasa,budak Plant Sc. boleh je praktikal kat ladang kan? Nampak tak permainannya di situ?

Haa. Aku tak tahu. Macam biasa,doa,tawakal dan husnuzon. Itu terbaik. Hehe. Adoyai,crush..crush.. :D

p/s : aku ingat lagi masa aku sekolah rendah darjah 6 dulu,orang lain sibuk baca yasin pagi jumaat,aku baca yasin sambil doa dalam hati moga abang penyelia asrama suka kat aku. Cuba kau tengok betapa perasan dan tak matangnya aku masa tu. Budak-budak baru nak naik dara lah katakan…naik daralah sangat..


Much love,
@imsopipahhh xoxo

Sabtu, 15 Ogos 2015

Talking About Procrastination

I always believe in one thing
That chance or maybe chances will end one day
I always believe on that

However,somehow..
For a nonsense state of mind
Eventhough I know what I believe is certainly true
I let the time flies without doing anything
I want the chance but I don’t really want it

That at the end of the day
Regretful won’t make it come back
Talking about procrastination
It’s dangerous
Avoid it

Please




Much love,
@imsopipahhh xoxo

Ditawarkan Pengurusan Sumber Tumbuhan di UNIMAS

Assalamualaikum. :)

Nampaknya bukan mak bapak aku je hijau sekarang. Aku pun otw nak jadi hijau juga. Hahaha.

Bagi sesetengah orang,cerita ni dah basi dah. Dah jadi taik daki kemaik dah. Tapi aku tetap nak kasi tahu jugak. Hahahaha.

Al-kisahnya,aku dapat Pengurusan Sumber Tumbuhan dekat UNIMAS untuk first degree aku. Senang cerita,nama pendek dia,Plant Sc.

Pertama sekali,alhamdulillah.

Syukur kepada Allah SWT sebab berikan aku jalan ini. Thanks kepada parents,lecturers and my friends. Tak sangka jugak dapat course ni sebab..tak sangka lah. Hehe. Kecewa tu memanglah ada sebab tak dapat nursing kan,tapi tak boleh lah nak diturutkan sangat hati lara duka sedih. Terima saja apa adanya. Haha.



Tapi seperkara ini memang betul. Kata-kata itu adalah doa.

Sebab apa?

Sebab..ceritanya macam ni. Masa aku mula-mula masuk asasi dulu,ada English placement test. Aku masuk kelas advance. So,my very first class tu,lecturer suruh pergi ke depan and introduce ourself. Tiba giliran aku,tahu aku cakap apa?

Hi. My name is Nur Afifah Binti Ismail. I came from Serian,Sarawak. If I am a flower,I might be a rose because rose has thorns. I would like to take my degree in Plant Sc because I like flowers. 

Hah? Nampak? Suka bunga konon. Bunga kat luar rumah macam hidup segan mati tak mau,ni nak tanam bunga. Pigi raahhh,pipah. Haha. So,inilah yang aku dapat. Bila ayah aku tanya,ni biotech kan? Hmm yelah ayah,biotech sangat. Plant Sc,ayah. Pastu tanya boleh tukar course tak. Aku cakap boleh tapi susah. Banyak prosedur. Dia cakap masuk course macam ni,pointer kena dapat tinggi-tinggi. Kalau tak,susah dapat kerja. Hmmm,yelah..

Aku ada senior yang dapat course ni. So,takdelah susah sangat. Boleh minta pandangan dan pendapat. :) Tapi aku belum minta lagi. Haha. Aku tak nak serabutkan kepala dulu. Settle borang pun dah kelam kabut,ni kan pulak nak tanya-tanya orang bagai. Settle satu,baru buat lagi satu.

Sebenarnya,aku lagi suka zoology sebab banyak lecturer asasi dapat rujuk. Tapi takpelah. Dapat ni pun jadilah. Aku nak cuba dulu. Mana tahu,memang sesuai dengan diri aku. Allah SWT dah aturkan jalan ini untuk aku,apa salahnya aku turutkan saja,ye dak? Husnuzon...hehe.

Next plan aku? Aku tak boleh lah hidup tak ada target ni. Mesti karam di lautan. So,next plan,sambung master or phd dekat oversea. Edinburgh ke,Michigan State ke,Reading ke..kan? Boleh travel-travel. Huhooo!

Okayy,itu saja cerita aku kali ni. Sapa dapat Plant Sc UNIMAS intake 15/16 tu,high five sikit. Kita geng! Lagi satu,sapa Kolej Allamanda? Kita pun geng!

WELCOME TO UNIMAS,PEOPLE!

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Hidup Ini Memang Palat

Assalamualaikum.

Baru aku perasan,kalau aku rasakan sedih,barulah aku akan mencari tempat untuk aku meluahkan sesuatu. Di sini,sudah bertahun-tahun. At least menaip dan mencarut-carut sorang diri. Tiada orang akan judge. Lagi pula,what can you do? Komen. Komenlah kat bawah. Aku hanya akan baca dan lupa. Begitu juga kau. Baca dan hanya mampu tersenyum. Adakalanya membara dalam hati.

Aku sangat positif orangnya. Sudah berkali-kali aku katakan ini. Pada diri sendiri,bahkan juga orang lain. Tapi ada satu sisi hidup aku yang suram yang sebaliknya mampu menjelmakan perasaan “positif” itu.

Isolated.

Isolated daripada orang lain. Selama ini,aku hadir dalam hidup rakan-rakan aku. Hadir tetapi tidak pernah rapat sangat-sangat-sangat-sangat sampai mati hidup kembali pun tetap bersama. Sebab aku tidak mahu ambil pusing sangat hal orang. Kawanan perempuan ini kan selalunya sangat suka mengambil tahu hal orang. Sekali sekala kami bercerita,aku turut sama join tapi tidaklah terlalu fanatik. Jika ada perkembangan terbaru,aku pastinya bukan orang pertama. Yalah,bukannya boleh aku gunakan untuk buat kultur tisu atau bina robot yang boleh dapatkan berita terkini.

Sebab itulah perasaan isolated sentiasa hadir. Mungkin sebab aku lebih selesa bersendirian kalau ada sesuatu yang membingungkan. Adakalanya,jalan-jalan seorang diri lebih menghiburkan. Biarpun kedengaran menyedihkan. Aku tidak suka dianggap lemah. Kadang-kadang aku tahu,remeh je sesuatu tu untuk diluahkan sedangkan aku cukup tahu apa yang perlu aku lakukan. Tapi aku luahkan juga sekadar untuk memuaskan hati. Nasihat yang aku dengar lebih kurang sama je dengan apa yang aku fikirkan. Mungkin pandangan kedua itu tujuannya untuk aku yakinkan diri bahawa itu yang perlu dilakukan. Tapi disebabkan itu juga lah,aku dianggap lemah dan tak sado. Aku bukan lemah,bukannya tak tahu apa yang perlu dilakukan. Mungkin kau ada sesuatu yang lebih amazing untuk dikatakan pada aku,barangkali itu yang aku tunggu-tunggukan.

Aku pernah terfikir untuk join military. Mereka gelak. Aku memang lah suka main-main,tapi kau ingat yang ini main-main? Ini betul-betul. Yer,aku lembik. Suka termenung. Tapi kau tak tahu betapa dalam hati aku ini menanggung kesedihan yang teramat sangat,kesan daripada deraan mental dan hati sebelum ini. Alang-alang nak kuat,biar betul-betul kuat. Kena maki pun hadap juga. Nangis? Nangis lah puas-puas. Biar sampai tak ada hati dan perasaan lagi nak menangis. Especially sebab lelaki. Coi.

Baguslah jugak. Biar aku sedar dunia sikit kan. Lambat kawen pun dah tak kisah sekarang,asal impian aku tercapai. Nak travel tak ada orang nak larang. Nak buka wedding photography service n pelamin,tak ada orang nak jeles sebab pekerja mostly lelaki. Nak sambung belajar tak ada benda nak dirisaukan. Nak buka restoran pun,tak ada orang nak ganggu sebab kalau dah kahwin,nak settle kewangan bersama lagi. Pening. Mak aku cakap,ingat senang kawen awal? Okay,aku admit. Tak senang. Apa lagi kalau tak kerja.

Itulah. Palat,palat juga. Tapi at the end of the day,aku ada Allah SWT. Nak stress sangat buat apa? Kalau yakin qada’ dan qadar,benda baik jadi jugak. Mungkin dalam cara yang tak pernah kau terfikir sekalipun.


np : james bay – let it go (sedih siot lagu ni..)

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Rabu, 15 Julai 2015

Imej Sebenar Dwarf Planet,Pluto Dirakamkan New Horizons

Assalamualaikum :)

Mungkin ramai yang menganggap bahawa selama ini,planet Pluto adalah seperti yang digambarkan dalam kebanyakan buku-buku sains dan juga bahan-bahan ilmiah. Tahukah anda bahawa gambaran tersebut merupakan illustrasi bayangan saintis semata-mata?

Setakat semalam13 Julai 2015,kapal angkasa New Horizons yang telah menjalankan misi pengembaraan ke Pluto selama 9 tahun telah berjaya merakamkan dan memancarkan imej sebenar planet kerdil tersebut. Pihak NASA menganggap kejayaan ini sebagai sebuah lagi kejayaan terbesar dalam sejarah manusia,khususnya bagi negara Amerika Syarikat kerana telah berjaya mengunjungi semua planet dalam sistem solar.

Sumber : www.slate.com

Kapal angkasa New Horizons telah diprogramkan untuk merakamkan sejumlah besar imej Pluto beserta enam bulan kecil yang mengelilinginya,dikenali sebagai Styx,Nix,Hydra,Kerberos dan Charon.

Seperti yang dapat dilihat dalam imej yang dipancarkan oleh New Horizons,planet kerdil ini berwarna merah dan jingga serta mempunyai lembah,berkawah dan bergunung-ganang.Planet kerdil ini kelihatan lebih muda dan halus berbanding bulan kecil yang mengelilinginya iaitu Charon.

Planet kerdil ini juga lebih besar daripada apa yang telah dianggarkan oleh saintis selama ini,iaitu 1,470 batu keliling,dan menjangkakan bahawa sebahagian besar di bawah permukaan adalah ais dan jumlah batuan yang sedikit.

Cabaran yang lebih besar menanti para saintis kini adalah untuk memastikan perjalanan pulang New Horizons ke bumi dengan selamat. Kabus berhabuk dikhuatiri mengelilingi Pluto dan menyukarkan perjalanan pulang New Horizons ke bumi. Pengurus misi operasi,Alice Bowman berkata,kehilangan New Horizons merupakan sesuatu yang amat mendukacitakan,sementelah 99% data masih berada dalam kapal angkasa dan data-data yang paling penting masih berada di dalamnya.

New Horizons pernah meletus pada Januari 2006,bersama abu seorang ahli astronomi,Clyde Tombaugh,yang telah menjumpai planet Pluto pada tahun 1930. Beberapa bulan kemudian,International Astronomer Union telah bersetuju untuk menukarkan status Pluto daripada "planet" kepada status yang lebih kecil iaitu "dwarf planet" berdasarkan saiz dan kedudukannya yang berada dalam Kuiper Belt.

Ahli astronomi menggelar Kuiper Belt ini sebagai zon ketiga angkasa. Zon pertama mengandungi planet yang berbatu dan menyerupai Bumi iaitu Merkuri,Zuhal,Bumi dan Marikh. Zon kedua merupakan planet yang sebahagian besarnya adalah gas iaitu Utarid,Saturn,Uranus dan Neptune. Zon ketiga iaitu Pluto berada dalam Kuiper Belt dan dikelilingi oleh komet.

New Horizons dijangka akan meneruskan misi lebih mendalam ke Kuiper Belt,dengan janakuasa nuklear berasaskan plutonium,iaitu bahan yang dinamakan sempena nama planet kerdil tersebut. Dijangka akan bertahan sehingga tahun 2030,New Horizons akan berada 100 kali lebih jauh berbanding jarak antara Matahari dan Bumi.

Sumber : Ian Sample,The Guardian

Much love, @imsopipahhh xoxo

Isnin, 13 Julai 2015

Crime and Investigation

Assalamualaikum :)

Sungguh lama rasanya meninggalkan blog ini walaupun lamanya cuma sehari dua. Haha. This would be the shortest entry. Just nak cakap yang lately aku suka tengok citer genre crime and investigation.

You know what are lingering in my mind right now?

One. Berangan jadi special agent and be smart. Jadi penjejak yang dapat cari pembunuh dan selesaikan kes. Teliti tengok tempat kejadian dan cari bukti yang agent lain takkan terfikir pun itu adalah sebenarnya bukti.

Two. Be a murderer dan menutup bukti dengan sempurna,cipta alibi yang kukuh dan berjoli sementara menunggu the clever from FBI,CIA,PDRM or whatsoever to catch me,if they can.

Too penat nak tulis lagi. People quiet because they don't have any intention.

Inverse.

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Pengalaman Gotong-Royong Buat Bubur Lambuk

Assalamualaikum. :)

Sebenarnya ni entri yang tertangguh. Hehe. Saja nak share. Aktiviti di bulan puasa ni. Bolehlah hilangkan bosan sedikit. Sedikit.

Memandangkan minggu ni adalah giliran kampung aku pulak nak buat bubur lambuk ni,maka aku pun turut serta dengan orang-orang kampung bergotong royong buat bubur lambuk. Suasananya macam biasalah,kopas bawang,cuci daging,cuci beras,gaul rempah ratus dalam daging.



Ni first time join orang buat bubur lambuk sebab sebelum ni duduk kat sekolah dan uni,biasanya dorang buat pada waktu pagi,jadi tak berkesempatan nak join. Hehe. Apa yang best tentang join aktiviti kampung macam ni adalah dia tak ramai sangat orang macam tolong orang buat kenduri (banyak kerja kosong available,so takdelah sampai-sampai sana,menengok orang buat kerja),dan juga paling penting dan paling best,dengar orang tua membebel dan bawa cerita yang pelik-pelik. Haha. Kiranya macam gosip golden girls lah.

Gosip golden girls lah ni

aii cik? tengok je?

makcik,senyum ciked. tak baik masam muka tengah masak.

Aduyaii. Bulan puasa pun nak mengumpat orang lagi yer makcik,nenek?

Ehh,aku tak mengumpat okayy. Aku dengar je. Dengar..astaghfirullahazim pipahhh..berdosa telinga aku.

Anyway,bestlah juga,walaupun tak bercakap dan dengar je cerita-cerita dorang,aku terasa seperti dalam komuniti dorang juga. Kadang-kadang bila kenduri,aku ni rasa isolated giler sebab bila semua geng golden girls ni dah berkumpul,takde nyer peluang nak dengar sebab bising. Itu satu. Satu lagi, Takde tempat duduk. Terpaksa lah duduk kat celah orang.

So,balik ke cerita bubur lambuk kite. Hehe. Bila dah siap,tunggu bubur lambuk sejuk dan kemudian,kerja-kerja pembungkusan pun dilakukan sebelum dihantar ke rumah-rumah di seluruh Kampung Gedong yang indah nan permai ini. Shift membungkus ni,aku dah balik sebab adik aku meragam di tempat kerja. Aku dengan mak bekerja,dia pun nak bekerja.

Sekian sahaja cerita bubur lambuk aku, Moga berjumpa di entri akan datang. Babaii. ;)

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Jumaat, 10 Julai 2015

Life Motivational Quotes

Assalamualaikum J

Goodmorning everyone! Sometimes,dalam hidup kita perlukan juga motivation quotes. So,this is one of them,yang kawan-kawan send dekat group whatsapp. Best juga bila baca. Rasa macam terbangkit. Terbangkit macam mana tu? Hehe. Semoga bagi keceriaan lagi dalam hidup semua dan yang paling penting,jangan lupa senyum!

Let’s start!



This year is Charlie Chaplin’s 125th birthday – a good day to recollect his 3 heart-touching statements ;

Nothing is permanent in this world,not even our troubles.
I like walking in the rain,because nobody can see my tears.
The most wasted day in life is the day in which we have not laughed.

An old man has 8 hairs on his head. He went to a barber shop. Barber in anger asked,
“Shall I cut or count?!” Old man smiled and said,
“Colour it!”
LIFE is to enjoy with whatever you have with you,keep smiling.

If you feel STRESSED,give yourself a break. Enjoy some...



Ice-cream
Chocolates
Candy
Cakes

Why?
Because..

STRESSED backwards spelling is DESSERTS!

Alphabetic advice for you :

A B CAvoid Boring Company

D E FDon’t Entertain Fools

G H IGo for High Ideas

J K L MJust Keep a Friend Like Me

N O PNever Overlook the Poor and suffering

Q R SQuit Reacting to Silly tales

T U VTune Urself for your Victory

W X Y ZWe Xpect You to Zoom ahead in life

Very….beautiful lines please keep it in your heart.

ONE Good FRIEND is equal to ONE Good Medicine

Likewise ONE Good Group is equal to ONE Full Medical Store

Terbaik kan,Gopal? Hehe


Six Best Doctors in the World

  1.    Sunlight
  2.   Rest
  3.  Exercise
  4.  Diet
  5.  Self-confidence
  6.  Friends


Maintain them in all stages of life and enjoy healthy life.

If you see the moon
You see the beauty of God
If you see the Sun
You see the power of God
And..
If you see the mirror
You see the best Creation of GOD

So,Believe in YOURSELF. We all are tourists and God is our travel agent who has already fixed all our routes,reservations and destinations. So,trust Him and ENJOY  the “Trip” called LIFE!

Our aim in life should be 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0

9 – glass of drinking water (so true!)
8 – hours of sound sleep (keep healthy)
7 – wonders tour with family (love them till the end)
6 – days work a week (get a good job,for sure)
5 – digit income (be a millionaire!)
4 – wheeler (hilux or camry,most important,it’s affordable!)
3 – bedroom flat or house (sweet home to indulge yourself)
2 – cute children (not really,as many as you can! Haha)
1 – sweetheart (so sweet!)
0 – tension (chillex lah!)

One life will never come again. Live today. Live your life to the fullest. Yeah!

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Khamis, 9 Julai 2015

Perginya Seorang Teman Lama

Assalamualaikum

Sebentar tadi,aku dikejutkan dengan berita pemergian salah seorang sahabat rapatku suatu ketika dahulu. Pada mulanya,aku sedikit tersentak dengan berita tersebut namun aku tiba-tiba berasa hiba kerana aku menyedari bahawa aku mempunyai momen-momen indah bersamanya masa kami masih di bangku sekolah rendah dahulu.

Aku ingat lagi,dulu kami sama-sama turun ke latihan bola jaring yang diadakan di sekolah. Pada waktu itu,dia siap mengaku lagi aku adalah girlfriend nya. Kami sangat rapat sampaikan kami sama-sama mengenakan stail rambut pendek ataupun mengikat bahagian depan rambut agar tak menganggu pandangan semasa bermain. Dia sangat ceria dan gila-gila orangnya. Air minum pun kongsi-kongsi. Tapi setelah melangkah ke sekolah menengah,masing-masing mengambil haluan masing-masing.

Pernah suatu ketika dia tersilap langkah tetapi alhamdulillah,Allah masih menyayanginya dan membawanya kembali ke pangkal jalan.

Dan kini Allah menyayanginya dengan lebih dalam lagi. Dia telah pergi buat selamanya.
Kawan,adakalanya kita selisih bahu sambil senyum saja kerana semuanya dah berubah. Tapi aku takkan lupa bahawa kau ada momen indah bersama aku suatu ketika dulu. Semoga Allah mencucuri rohmu. Innalillahiwainailaihirajiun.

Allahyarhamah Nur Fazira Binti Ahmad Man.

Al-Fatihah.

Harian Metro,Khamis,9 Julai 2015,9.41 p.m.


Much love,
@imsopipahhh xoxo

Rabu, 8 Julai 2015

Ibadat Puasa dan Adat Puasa

Assalamualaikum J

Meniti hari-hari berpuasa yang semakin sampai ke penghujungnya,ramai yang dah pakat hias rumah cantik-cantik,buat biskut kek raya,beli barang-barang raya dan tak lupa juga kepada tukang jahit,siapkan baju tempahan tepat pada waktu. Kelak dianok customer datang nak ngambik baju,baju sik terpolah. Duhh nak,nakka piluk ati kawan beraya make baju lamak,rasa ati tek nak bergaya make baju raya baru sik kesampaian. Tedah bah. Rasa ati kita juak nak make baju raya baru. Hehe.

Ngerepak jadi kerr. Aiheh. Baiklah abaikan. Haha.

So,rasanya pagi tadi aku dengar radio local Sarawak which is Cats FM. Tagline sikit? Nang antap. Yahh. Jadi adalah pesanan ringkas yang disampaikan berkenaan dengan puasa ibadat dan puasa adat. Apakah maksudnya?

Puasa ibadat ini maksudnya kita sebagai umat Islam yang berpuasa,bukan sahaja menunaikan ibadat puasa,tetapi juga mengerjakan ibadah-ibadah mulia yang lain seperti solat terawih,membaca Al-Quran,menunaikan solat lima waktu dan solat-solat sunat yang lain,bersedekah dan membayar zakat.

Puasa adat pula,obviously,berpuasa hanya sekadar untuk memenuhi syarat sebagai umat Islam yang berpuasa di bulan Ramadan. Solat terawih malas,baca Al-Quran malas,solat pun ekspres,kedekut pulak tu.  Beraya nak sakan-sakan. Deep pulak ayat aku yang nih. “-_-

Jadi,di dalam kategori yang manakah anda? Kalau ada yang kesempitan masa atas sebab-sebab tertentu,at least dalam sebulan tu,adalah sekali dua pergi terawih kan? Hehe. Tak terlambat lagi rasanya kalau kita ada niat yang baik,terutamanya di bulan Ramadan ini,berbuat banyak amal kebaikan. Lagi bagus dan elok sekiranya kita ada buat daripada langsung tak ada. Maka,yarabbi,sia-sialah tahan lapar sebulan kalau menganggap puasa ni sebagai suatu adat dalam hidup kita.

Moga dengan pesanan pendek (pendek ke? Macam panjang jer. Ragu-ragu pulak.)ni,mampu sedikit sebanyak membawa kebaikan,walaupun sebesar zarah,alhamdulillah ada pahala. Kan-kan-kan? Jangan dihitung pulak pahala tu,okay?  

Renung-renungkan. ;)
Sumber : google.com

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Cikgu oh Cikgu : Habis Juga Isi Analisis Item

Assalamualaikum  J

Alhamdulillah. Akhirnya habis juga kerja mengisi analisis item student ayah aku. Y’olls ingat senang? Eee,lagi senang makan tau. Haa. Takdelah susah sangat sebenarnya,kerja dia key-in data,tapi part yang paling aku tak suka bila key-in ialah sebab dia banyak giler. Arggh,banyak lagi memenatkan. Dari petang tadi dok mengerjakan benda ni sebab ayah aku perlukan esok,untuk dia buat rumusan dan seterusnya buat pembentangan keputusan untuk ujian bulanan.

Sampai tertidur-tidur aku buat benda ni. Kesian kan? Haha.

Hmmm. Beban cikgu zaman sekarang memang berganda-gandalah. Nak key in itulah,inilah,buat pembentangan lagi,pastu pelan tindakan lagi,mana nak rancang program itu,program ini lagi. Wahai kerajaan Malaysia,kalau nak teruskan juga kerja analisis-analisis bagai ni,elok rasanya kalau kita wujudkan jawatan pembantu pegawai pendidikan a.k.a pembantu guru. Tugas dia,mengkey-in kan data dan buat kerja-kerja opis yang memenatkan macam gini. Hehe. Doktor ada banyak pembantu,takkan guru yang mendidik anak bangsa sampai boleh jadi macam-macam jenis orang berjaya takde pulak kan?

Macam ginilah rupa analisis item tu. Sampai beratus juga. Meleleh airmata ni T_T

Mungkin inilah salah satu sebab aku dah dua kali tolak tawaran belajar kat IPG. Sebab life ayah aku yang macam gini. Tapi aku tetap salute sapa yang jadi cikgu ni,memang mulia di sisi masyarakat,agama,bangsa dan negara.


Apa-apa pun,terima kasih cikgu.  

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Selasa, 7 Julai 2015

#vapeon : Vaping vs Smoking

Assalamualaikum. J

Few days before,aku dihurung dengan perasaan curious yang teramat sangat dengan satu perkataan yang telah di ‘hashtag’ kan oleh salah seorang rakan Instagram aku,which is #vapeon.

What is #vapeon actually?

Aku googlekan lah. Takkanlah nak pegi tanya kawan tu “Hey,#vapeon tu apa? Apps baru nak edit gambar eh?” Syeikh. Dahlah kawan tu main follow,dia follow aku,aku follow balik. Jatuhlah martabat dan maruah aku sebagai seorang perempuan yang aktif di laman sosial. Aktif di sini maknanya silent reader. Haa. Nampak permainannya di situ? Hehe. Jadi,untuk menyelamatkan ego aku yang hampir tercalar itu,aku bertekad nak cari juga maksud #vapeon ni kat encik incredible,google. Manalah tahu,kalau apps edit gambar terbaru,beneficial juga untuk orang yang ambik selfie berkali-kali baru dapat best shot kan. Sapa yang cantik semulajadi tu,tung aaa..

Apa benda #vapeon ni?

#vapeon ialah sebenarnya perbuatan yang menggambarkan seseorang itu tengah vaping.

Sumber : google.com

Vape atau nama lain yang lebih common dia adalah e-rokok. Tahu kan?

Kandungan utama vaping adalah bahan cecair berasaskan Propylene Glycol atau Vegetable Glycerin,diadun dengan jumlah nikotin dan sedikit perasa makanan yang kemudiannya divaporisedkan di dalam small battery powered atomizer. Atomizer ni fungsinya adalah untuk heat up e-juice supaya bertukar jadi vapour yang kemudiannya disedut,sekaligus stimulate rasa seperti merokok. Proses exhale dan inhale nya sama seperti rokok tetapi apa yang disedut adalah berlainan which is vapour dan bukannya asap,menyebabkan term nya turut berubah daripada “SMOKING” to “VAPING”. Well...make sense juga kenapa terms berubah.

Walaupun para pengamal vaping ni bertegas mengatakan bahawa perbuatan vaping ini adalah tidak sama dengan merokok,tapi mereka juga tidak dapat mengesahkan bahawa ianya adalah 100% selamat. Katanya,specially designed untuk orang yang masih ingin merokok tapi mahu mengurangkan risiko bahaya tembakau berbanding menggunakan kaedah analog (rokok biasa). Walaupun vape ini tidak dikategorikan sebagai nikotin karsinogen,ianya tetap merbahaya dan boleh meningkatkan blood pressure dan kadar denyutan jantung manusia. Jadi,penggunaan vape ini adalah at your own risk. 

Menurut The New York Times,artikel bertajuk Is Vaping Worse Than Smoking,bertarikh 27 Januari 2015 pula,lima orang saintis dari Portland State University menyatakan bahawa daripada hasil penyelidikan mereka,apabila premium vaporizer dinyalakn dengan voltan yang tinggi untuk menukarkan e-juice ataupun liquid itu kepada vapour,mereka mendapati terdapat kandungan formaldehyde iaitu karsinogen berbahaya yang kebiasaanya terdapat dalam rokok yang dinyalakan secara langsung. Konsep ini akhirnya membawa kepada kesimpulan bahawa individu yang vaping adalah 5 hingga 15 kali ganda lebih berisiko untuk mendapat kanser berbanding perokok biasa. Ini menyebabkan ramai yang meninggalkan habit vaping dan kembali ke habit merokok biasa disebabkan kerisauan terhadap bahaya e-rokok ataupun vape yang telah diuar-uarkan. Laporan ini adalah berdasarkan kajian pada tahun 2014 yang telah diterbitkan dalam jurnal Nicotine & Tobacco Research. 

Namun demikian,ramai doktor pakar yang lain terutamanya Dr. Konstantinos Farsalinos,seorang saintis Greek dan juga pakar vape,menyangkal dakwaan tersebut kononnya manusia tidak akan dapat menyedut wap e-juice tersebut jika dipanaskan dengan voltan yang tinggi kerana rasanya yang tidak dapat diterima oleh deria rasa manusia. Michael Siegel,seorang profesor di Boston University,pula menyebut,jika suhu dan voltan dikawal dengan normal,formaldehyde tidak akan terhasil. Dua pendapat yang berbeza ni semestinya buat pengguna vape rasa ragu-ragu sama ada mahu meneruskan vaping atau kembali semula ke tabiat lama merokok. 

Tambahan pula,orang yang kuat vaping ni mesti banyak minum air daripada manusia normal memandangkan vaping ini boleh membuatkan mulut dan juga badan seseorang tu lebih cepat dehydrate daripada biasa. Nampak lebih menyusahkan daripada cubaan berhenti merokok kan?

Tapi,teenagers sekarang pun power sebab dorang tak pakai dah rokok-rokok bagai ni. Dorang vaping. In most cases,individu yang pada awalnya vaping sahaja ni convert pula jadi perokok betul. A real smoker. Sifat manusia kan,tak pernah puas dengan apa yang ada. Daripada cuba-cuba vaping,become a real vaper,then bila dah cuba experience vaping ni exactly macam rokok,nak cuba pula rokok rasanya macam mana. Sadly,that’s how it works. Kononnya,cuba nak membandingkan vaping dengan rokok. At last,mula-mulanya tadi taknak merokok jadi perokok.

In my opinion,apa yang pengguna vape ini cuba katakan ialah dorang cuba nak panjangkan umur dorang dengan vaping instead of smoking sebab vaping kesannya kurang merbahaya daripada rokok.

Ye ke kurang merbahaya? 

Mencegah lebih baik dari mengubati. Sayangi jantung anda.
Sumber ; google.com


Much love,
@imsopipahhh xoxo

Iklan Raya Astro Herman 2015 Menyentuh Perasaan

Assalamualaikum J

Panas. Hirupan pertama untuk aku rasa. Hirupan kedua untuk aku hayati rasanya. Hirupan ketiga untuk aku nikmati kopi putih itu mengalir dari mulut ke kerongkong,membayangkan peristalsis sedang berusaha membenarkan kopi itu untuk terus mengalir jatuh hingga ke perut. Melegakan. Aku letakkan mug ke tepi sambil aku menyambung semula ketukan-ketukan di keyboard laptop. Sambil mengarang cerita yang belum berkesudahan. Waktu itu pukul 2.30 pagi dan aku masih aktif.

TV di hadapanku masih terang benderang,minta untuk ditonton. Aku tidak suka bekerja lewat malam dengan suasana yang sunyi sepi. Pasti ada saja imej makhluk-makhlus halus mempermainkan mindaku. Bodohnya rasa. Sebab itu aku buka saja TV. Menemankan malam-malam khayalku seorang diri dengan bunyi-bunyian TV. At least,dari TV yang aku tahu itu benda nyata,yang ku lihat dengan dua biji mata,yang tidak hilang semena-mena kalau-kalau aku pandang tempat lain. Sebelumnya,TV itu terpasang dengan sebuah drama TV swasta yang tak berapa nak best. Tetapi,sedang aku sibuk mengetuk-ngetuk keyboard,muncul satu iklan di kaca TV.

Pada awalnya,iklan itu berbunyi “This is a true story”

Memang betul pun true story. Iklan itu adalah iklan berkenaan dengan seorang bekas penagih dadah yang bernama Herman. Video dia dirakam dengan cara dia sedang menceritakan sesuatu kepada orang yang tersayang melalui pengalaman yang dilaluinya sepanjang proses pemulihan dirinya. Mungkin Herman ini dulu merupakan seorang penagih dadah yang tegar,sehinggakan dia berkata,dia sudah mampu mandi sendiri,makan sendiri dan bermain dengan rakan-rakan. Dalam video itu juga,dia memohon ampun kepada ayahnya dan kepada Pencipta iaitu Allah SWT,dalam solat lima waktu yang dikerjakan.

Sedutan iklan raya Herman 2015.
Sumber : www.astrogempak.com.my

Pada saat ini,mata aku sudah berkaca. Mungkin kerana faktor background muziknya yang begitu sayu,perasaan sedih bagai dilambung-lambung. Video yang telah dirakam tadi kemudiannya dipertontonkan kepada ayahnya sambil menyaksikan detik-detik pertemuan mereka berdua di akhir iklan. Ayahnya pun memaafkan anaknya atas kesilapannya yang lalu.

Terus-terang,aku terus terfikir. Bagaimanakah perasaan seseorang yang tidak menyayangi dan menghargai apa yang ada pada diri sendiri;pancaindera,nyawa. Bukankah itu suatu anugerah yang tidak ternilai harganya? Adakalanya aku sangat sedih dan hiba apabila melihatkan seseorang yang menyuntik najis dadah ke dalam tubuh badannya. Ditambah pula dengan persoalan,dia tidak sayangkah melihat tubuh badannya yang masih sihat dan senyuman yang masih menawan ketika muda-muda dulu?

Bayangkan ibu bapa pula. Ibu bapa mana yang tidak sayangkan anak. Kalau balik lambat sedikit,mesti sudah marah-marah. Marah itu bukan marah tidak bertempat. Inikan pula anaknya menagih dadah. Kalau aku di tempat mereka,hancur luluh hati. Pasti terkenangkan kembali saat-saat anak masih kecil,masih comel,dengan kulit yang masih bersih,tiada luka atau parut yang boleh melenyapkan tawa kecil dan senyum manis dari mulutnya. Pasti rindu saat itu. Dan kalau diberi pilihan,mahu kekal di zaman itu atau teruskan waktu berlalu,pasti mereka akan memilih untuk kekal di zaman itu,seandainya mengetahui nasib buruk bakal menimpa anak mereka.

Najis dadah bukanlah penawar untuk kejatuhan yang dialami dalam hidup,kalian. Ingatan untuk diriku juga. Seburuk mana pun hidup,sekencang mana pun dugaan dan kekalahan dalam hidup,kita masih ada tempat bergantung yang abadi iaitu Allah SWT. DariNya kita datang,kepadaNya jualah kita kembali. Kelegaan daripada dadah hanyalah sementara.

Ingatlah ibu bapa,bagaimana masa,harta bahkan nyawa yang mereka korbankan untuk membesarkan kita. Kita tidak akan mampu membalas jasa mereka,tetapi cukuplah dengan memberi hasil daripada jasa yang mereka telah taburkan. Berjaya,bangga mereka melihat kita. Jika rosak diri kita,kita mungkin hanya akan pekakkan telinga,tapi mereka? Mereka mungkin menanggung malu yang lebih besar dan hina ; umpatan,cacian,yang ternyata bukan perbuatan mereka sedangkan mereka sepenuh hati mendidik kita. Terluka mereka,tidakkah kesian? Kalau ada yang menyesal pernah melahirkan,jatuh derhaka kita.

Berat azabnya di neraka.

Peringatan juga untuk diri sendiri. Sayangi diri,sayangi keluarga. Allah pasti akan menggantikan kesedihan hari ini dengan kegembiraan yang lebih bermakna di masa akan datang. It’s just a matter of time. Bersabarlah.

Untuk melihat iklan ini,sila klik di (SINI)


Sedih pulak entri ni. Tsk tsk tsk. :’(

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Isnin, 6 Julai 2015

Status Racist

Assalamualaikum :)

Banyak berkat kan bulan puasa? Makan sikit saja masa berbuka pun dah buatkan kita kenyang macam dah makan 3 mangkuk besar sup tulang. *Sup tulang? Ehem. Abaikan. Hehe.

Sebenarnya,saya terpanggil nak buat entri ni tiap kali saya buka fb. Tapi,lupa pulak. Hehe. Tapi sekarang dah ingat. Jadi,saya tulis. Seperti yang kita semua sedia maklum,fb ni tempat untuk kita make friends,medium for a better communication among us dan orang-orang yang jauh kan? Tapi,semakin saya scroll ke bawah,kepala saya makin pening,otak saya makin celaru,hati saya semakin sakit.

Sebab itulah fb sekarang sangat jarang saya buka melainkan untuk ; 1) check info dekat centre pusat pengajian saya.

Lain-lain dari tu,saya buka untuk suka-suka. Daripada suka-suka,berubah pula jadi pening kepala. Haish.

Lately,recently dan sewaktu dengannya,newsfeed fb saya dipenuhi dengan status-status yang menyentap hati saya. Menyentap hati dengan cara yang membina supaya kita sedar akan kesalahan diri pun,takpelah juga. Ni tak,menyentap buat lagi marah. Status racist dan menyalahkan orang lain. Saya panggil status sebegini sebagai status bangau.

Saya sangat tidak faham dengan status racist. Ada antara mereka terus menyalahkan orang lain atau melabelkan sesebuah komuniti (especially agama) in a very disrectpectful way. Ada yang menyumpah,ada yang memburukkan kaum dan agama lain dan macam-macam jenis lagi yang boleh menimbulkan kemarahan kalau seseorang yang membacanya itu sangat tidak penyabar orangnya. Of course,mereka ada rakan-rakan fb yang beragama atau berbangsa lain. Pasti mereka yang lain juga terasa.

Dan tercetuslah perang status racist. Saling menyindir. Saling berbalah komen.

Adakah kita mahu terus hidup dalam situasi sebegini? Ada juga dalam kalangan orang sekeliling saya,yang melakukan perkara sebegini. Terus terang,saya berasa sangat sedih kerana mereka adalah rakan-rakan saya. Bahkan ada yang makan minum duduk semeja,gelak tawa bersama dan buat kerja sama-sama. Saya hanya berdiam diri melihatkan status mereka. Bukan bermakna saya berdiam diri kerana tidak mahu mempertahankan bangsa atau agama saya sendiri,tetapi adalah sesuatu tindakan yang jauh lebih tidak bijak jika saya membalas balik kata-kata mereka.

Lagipun,ia hanya terkesan di hati saya. Tidak affect orang lain secara besar-besaran. Cukup sempurnakah saya dan orang-orang sekumpulan dengan saya untuk membalas balik teguran dan andaian racist mereka?

Tidak sama sekali kerana terdapat orang-orang kita yang perangainya tidak ubah seperti mereka.

Tapi adakah saya dianggap cukup baik dengan berbuat demikian? Tidak. Sesungguhnya tindakan ini adalah jalan terbaik untuk terus memelihara hubungan brotherhood dan keharmonian bersama. Bayangkan,jika terus sengketa,bagaimana hendak berkongsi-kongsi idea? Bagaimana mahu saling mendapatkan bantuan? Bagaimana saya hendak sama-sama memajukan negara bersama mereka?

Jika dua-dua pihak saling tegang,lama-lama akan putus jua. Jadi,satu pihak harus bertindak bijak,bukan berlagak baik atau menunjuk matang,tapi bertindak bijak.

Saya tahu isu ini tidak akan habis hingga ke kiamat dunia sekalipun,tetapi sekurang-kurangnya kisah kedukaan saya berkurangan jika kita saling respect dan still brotherhood. Make the world a better place to live. Hidup mesti dengan chentaaa. :)

Much love,
@imsopipahhh xoxo

8 Peringatan "Berjarah" di Hari Raya

Assalamualaikum :)

Hello readers. Dalam kesibukan Ramadan yang kita sambut dengan penuh kesyukuran,mesti ramai yang dalam usaha untuk berubah ke arah yang lebih baik kan? Alhamdulillah,kepada yang sudah menunjukkan perubahan positif itu,teruskan usaha. Semoga mendapat malam keberkatan,malam yang di nanti-nanti iaitu malam Lailatul Qadar. Amiin. Yeap. Hehe.

Puasa puasa jugak kan? Raya pun dah tak lama. Di sini,saya nak kongsikan sekeping gambar yang terdapat 8 peringatan dalam nada yang lucu tetapi ada betulnya yer anak-anak. Berjarah tu maksudnya menziarah. Kiranya ni nak mengunjungi rumah rakan-rakan ke,buah hati ke,sedara mara ke,saja nak jalan raya rumah orang sebab nak dapat duit raya ke,nak ngorat ke. Hehe. Cumanya peringatan ni dalam bahasa Sarawak,jadi sesiapa yang faham bahasa Sarawak,kompem tergelak baca. Tak terbahak-bahak pun,ketawa macam tersedak tu pun kira okayy lah..kan?


Biar saya translatekan satu-satu supaya semua orang faham. Okayy? 

  1. jangan naik bulu kat tuan rumah (betul ke?
  2. jangan main handphone (kau nak menziarah ke nak main handphone..raya setahun sekali beb) 
  3. jangan buat banyak loya buruk (mana tahu tuan rumah nak berjalan raya jugak)
  4. jangan sibuk nak tanya kek/biskut kawan tu buat ke beli (makan je)
  5. suara tu,kalau bercakap,slow sikit,jangan sampai ganggu orang rumah yang lain nak nengok tv
  6. jangan menggedik menggatal kat rumah orang
  7. sotong merah jangan dimakan sampai habis (ingat murah ke? bukan hidangan sepinggan untuk kau sorang)
  8. sapa yang bawak anak tu,jaga-jagakan anak elok-elok..jangan syiokk sangat berbual sampaikan air tertumpah dekat kapet tak tahu (mulut tuan rumah cakap takpe,tapi hati tuan rumah membara) INGAT TU!!! *ada tiga tanda seru,aku ikut jelah. hehe. ;)
Tu dia. Haaa. Hehe. Jadi,dengan ingatan tulus ikhlas itu tadi,saya terlebih dahulu ingin mengucapkan semoga tamat puasa kepada semua muslimin muslimat. Sapa yang tak habis puasa tu,ingat-ingatlah nak ganti sebelum puasa tahun depan start balek. Ucapan raya tu,dekat-dekat nak rayalah baru ucap,kayh? Eh,tetiba pulak ejaan gai di situ. Hehe.

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Ahad, 5 Julai 2015

Come On! It's A Hits,Sex Appeal Free.

Assalamualaikum. :)

Well,well,well. English aku tunggang langgang kan,kot ye pun nak tulis entri dalam English,tajuk biar gempak,bebas typo dan grammatical error. Jangan risau,tajuk je English. Hehehe.

Nak kasi tahulah ni,pada suatu malam yang krik-krik,aku melayan lah perasaan bosan. Jadi,aku bukalah siaran tv. Bila aku dalam keadaan yang sebegitu rupa,baru aku faham perasaan orang yang cakap tv zaman sekarang bosan sebab hanya ada dua  jenis program yang stesen tv tempatan tayang ; 1) siaran ulangan 2) cerita Melayu yang bosan tahap gaban. Mungkin lebih daripada dua tapi aku malaslah nak ulas panjang-panjang. Nanti kena saman sebab banyak cakap. Tapi entah kenapa,tiba-tiba,semasa aku melewati pertukaran siaran yang membuatkan aku hampir berputus asa,aku terlekat dekat satu cerita omputih ni. Aku memang pernah tengok cerita ni. Dulu aku minat hero nya. Masa tu,aku kecik lagi,zaman aku masih tulis diari bengong-bengong. Sekarang pun masih,bezanya dulu tulis dalam buku,sekarang tulis dalam blog. Haha.

Tajuknya ialah The X-Files. Season 1. Wasehh. Macam best. Aku layankan juga sebab mata rasa masih ringan lagi. Lama-lama aku asyik tengok. Addictive juga dibuatnya. Biarpun aku ni bukanlah jenis yang suka sains fiksyen atau cerita-cerita pasal alien atau history Roswell gitu,tapi X-Files wins. Bukan #LoveWins,okay?

Bagi yang tak tahu cerita pasal X-Files ni,cerita dia pasal dua orang special agents,Agent Mulder dan Agent Scully, yang ditugaskan untuk menyelesaikan kes-kes yang dikategorikan sebagai X-Files. Kes-kes dalam kategori fail ni adalah kes yang luar biasa dan tak dapat diselesaikan dengan kaedah konvensional tapi pihak FBI nak juga selesaikan dalam kaedah tu dan nakkan final report yang logik di akal orang biasa. Sah-sahlah tak boleh siasat,umpama menegakkan benang yang basah a.k.a bengong.  *Ni ayat Scully. Yang lain-lain tu,tengoklah sendiri. Tak shiokk kalau aku bagitahu semua.

Tapi itu bukanlah isi utama entri aku. Itu baru mukadimah. Haha. Untuk makluman semua,X-Files ni ada 9 musim kesemuanya dan ada 2 movie dan pernah jadi phenomenal TV Show suatu masa dahulu. Pakcik makcik yang dah tua pun tahu cerita tu. Kau rasa? Jadi,berbalik kepada cerita asal. Aku pun pernah terfikir. Kenapa X-Files ni boleh jadi hits sedangkan hero heroin tak seksi pun. Pelakon yang lain pun tak seksi. Pakaian kemas formal cantik. Fuhh. Sedap mata memandang. Kalau dibandingkan dengan CSI,Lost,mesti ada je perempuan lalu lalang guna bikini. Hits tu memanglah hits tapi..agaknya zaman sekarang,sex appeal tu macam ajinomoto kot,kalau tak ada,tawar hambar cerita.

Sebab tu aku cakap cerita zaman dulu power. Salah satu contohnya ialah X-Files. Itu kisah zaman 90’s. Apa lagi zaman 80,70’s? Contoh lain ialah The Cosby Show,Mork & Mindy,MacGyver,The A-Team,The Golden Girls,Happy Days. Overall,komedi show pada zaman ini lebih gempak dan menghiburkan hati daripada komedi show sekarang yang lebih kepada komedi perumpamaan. What most important is,obviously zaman ni,sapa yang kisah sangat pasal sex appeal dan outfit seksi? Gosh. Pffft.

Part yang paling interesting ialah kalau cerita crime dan sains fiksyen macam X-Files,bukan saja execution jalan cerita yang exhilarating,tapi juga setiap dialog dan info untuk audience sangat dititikberatkan. Contohnya lah kan,boleh-boleh info pasal feromon keluar masa dorang tengah borak-borak santai pasal kes yang mereka nak selesaikan dalam ofis. Aku ketika tu rasa macam “Woosh,feromon! Benda yang aku belajar masa lecture Bio Miss Christha,” Bapak excited sebab dah tahu. Bayangkan,aku rasa budak-budak Western dah belajar benda tu masa high school lagi kot,tapi bila ilmu sebanyak tiga suku kata tu applied dalam movie,worldwidely. Holy crap. Satu dunia boleh jadi pakar zoology,at least dengan mengetahui salah satu hormon dalam badan haiwan yang menarik pasangan sesama spesis untuk mating,which is feromon. Wow,thanks to Miss Christha untuk ilmu baru,special thanks to X-Files sebab kukuhkan ingatan. Haha.

Well,sebab tu aku adore western in their creativity and effort to give beneficial knowledge to mankind through movies and TV shows despite of lambakan element sex appeal. Kalau pun pelakon yang holy hell handsome dan cantik gorgeous hot medess tu pandai berlakon dan bawa watak,it should be okay,the story will be nice enough. But somehow,aku nak juga tengok cerita Melayu kita sampai ke tahap yang macam itu. Satu hari nanti kot. Husnuzon.

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Sabtu, 23 Mei 2015

Mengatasi Conflict of Interest

Assalamualaikum. ;)

Blog aku masih dalam construction. Jadi,kalau ada link yang tidak nampak di mata,sila hover-hoverkan mouse anda di mana-mana,nanti akan keluar link yang rainbow-rainbow tertera perkataan yang anda nak masuk atau tak. Tak faham? Hmm. Takpelah.

First of all,sebab di usia ini,seseorang akan mula memilih jalan untuk masa depan. Sama ada nak sambung belajar,bekerja atau berkahwin. Tapi kebiasaannya conflict of interest ini pasti pasti dan pasti akan melibatkan ibu bapa. Disebabkan ibu bapa,kadang-kadang kita rasa serba salah untuk membuat keputusan kan? Diluah mati emak,ditelan mati bapak (betul ke?)  Kalau kita buat keputusan yang menentang kehendak parents,mesti mereka tersinggung,katanya sebab mereka nakkan yang terbaik untuk anak-anak mereka. 

Tapi hal ini ada jalan penyelesaiannya. Untuk aku yang sememangnya memiliki kehendak dan minat yang bertentangan dengan kehendak ibu bapa,pasti sukar untuk aku memilih jalan sendiri. Aku minat sastera dan pengacaraan,ibu bapa aku pula berkeinginan untuk aku menceburi bidang sains dan teknologi. Bagi aku,memang bukan sesuatu yang mudah kerana aku harus berusaha beratus-ratus kali ganda untuk menyamakan diri aku dengan pelajar yang memang meminati sains dan teknologi. 

Tapi adakah ini bermakna aku harus menyerah kalah dengan pilihan aku sendiri? Tidak. Mengapa harus kau menyerah kalah dengan pilihan kau sendiri,yang telah kau tanamkan minat bertahun-tahun? Apa yang aku lakukan dalam situasi begini adalah mengamalkan situasi win-win. Aku mengikut kehendak ibu bapa aku,untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang sains dan teknologi. Tapi dalam pada masa yang sama,aku mengembangkan lagi minat aku terhadap penulisan sajak,lirik dan cerita. Aku tebalkan muka untuk pm penulis novel dan bertanya tentang teknik membina cerita. Terima kasih Pn. Dayang Noor,penulis novel Jerat,Tabu,Samar dan Hilang ini,kerana telah berkongsi ilmu yang aku kira tak mungkin boleh didapatkan di mana-mana. Sehingga sekarang,aku masih aktif menulis.

Aku belajar juga sains. Yang aku kira bukan kebolehan sebenar aku. Tapi aku positif dengan setiap pilihan. Tidak salah untuk aku menimba ilmu kerana ia ilmu. Timbulkan rasa bertuah dalam diri kerana tidak semua orang mempunyai peluang untuk belajar. Lebih-lebih lagi jika niat mereka murni. Ingin mengubah nasib diri dan keluarga. Jadi aku teruskan saja. Bagi aku,tidak salah. Sekarang,aku hidup lebih berfokus dan memandang ke depan. Dari dulu,sejak impian untuk menjadi doktor terkubur,aku menanam azam baru. Untuk menjadi seorang jururawat berjaya. Setiap fasa,aku tidak mengubah pilihan aku. Jururawat sentiasa di pilihan pertama. Walaupun orang cakap aku semakin jauh dengan pilihan itu,tapi aku tetap gagahkan juga dengan pilihan itu kerana aku tahu,setiap kerja keras pasti akan dibalas dengan balasan yang setimpal. Tapi kalau berlaku sebaliknya,aku kira di sebaliknya mungkin ada hikmah. :)

Menangis? Oh ya,memang pernah. Pernah menyalahkan diri sendiri dan ibu bapa. Tapi aku pantas membuang segala-galanya yang negatif tentang ibu bapaku kerana ia bukan salah mereka. Tidak adil untuk aku menyalahkan mereka kerana mereka lebih berpengalaman dan memahami situasi semasa. Mungkin ada maslaah dari segi financial state,atau kekangan yang lain yang aku tidak ketahui. Jadi sebagai seorang anak sulung,pengorbanan itu memang sangat-sangat perlu. Backup plan juga perlu. Haha.  

Perancangan masa depan. Masa depan yang aku ingin sekarang adalah lepas Degree,aku ingin melanjutkan pelajaran di Sungkyunkwan University,Korea. Mengapa Korea? Ooohaha,ingin sekali ditegaskan di sini,bukanlah sebab K-Pop atau apa-apa sahaja yang seangkatan dengannya. Tetapi disebabkan impian aku untuk meneruskan pelajaran di luar negara yang terbantut di peringkat degree. Di Korea,kerana aku ingin sekali mengembara. Ya! Travel. Jadi aku kira sebarang komitmen dengan sesiapa adalah strongly prohibited. No strings attached. :)

Jadi,ada junior yang tanya aku. Macam mana kalau saya tak dapat medic,kak? Macam kalau bla bla bla. Apa yang aku nasihatkan kepada mereka adalah kejar apa yang nampak di hadapan dan genggam elok-elok. Misalnya,sekarang mereka sedang belajar di peringkat asasi. Capai kecemerlangan dalam asasi atau yang setaraf dengannya. Jangan terlalu risau dengan kelayakan,atau syarat atau apa sahaja kerana ia boleh membantutkan semangat untuk belajar. Prospek masa depan boleh berubah,syarat boleh berubah,tapi apa yang kamu capai tidak akan berubah. Dengarlah,tidak rugi untuk belajar. Kalau tidak ditakdirkan untuk medic,mungkin suatu hari nanti Tuhan akan bukakan hati untuk sesuatu yang lebih baik untuk kita. Mana tahu,kan? 

Yang penting,usaha,doa tawakal. InsyaAllah,boleh. :')


Jumaat, 22 Mei 2015

Kalau Benar

Kalau benar tiada lagi cinta

Tiadakan sakit merindu di saat saling melupakan.

Bosan

Kerana bosan muncul bicara
Muncul bicara timbullah rasa

Timbul rasa terbitnya cinta
Terbitnya cinta jalin ikatan

Jalin ikatan mesra mesraan
Mesra mesraan datang dugaan

Datang dugaan wujud sengketa
Wujud sengketa berpisah haluan

Berpisah haluan tidak keruan
Sembuh keruan kembali bosan.

Ahad, 17 Mei 2015

Warkah untuk Pensyarah Bahagian 2

Kepada pensyarah Matematikku (Sir Andy Chew Kui Tat,Sir Abang Mohd Hudzaifah,Sir Ibrahim,Sir Ahmad Deedat,Madam Farah Liyana,Madam Fazliana,Madam Hunaini,Madam Emmerline)

Matematik adalah subjek yang membuatkan aku ketagih kalau berjaya selesaikan soalan dan buatkan aku berputus asa kalau berkali-kali buat pengiraan tapi tak dapat jawapan akhir. Aku perlu akui bahawa aku bukanlah seorang student yang bright dalam Matematik,yang boleh buat pengiraan pantas sebab aku tahu pasti akan ada careless dalam jalan kerja jika mencuba-cuba berbuat demikian. Tapi aku gagahi juga sebab Matematik adalah kursus teras dan termasuk dalam kiraan pointer untuk ke degree. Hehe. Dimulai dengan Sir Andy,yang sangat funny,bila gelak macam Maharaja Meijing,yang suka naik turun tangga dan tak suka pakai mikrofon bila mengajar sebab suara dia sampai whitehouse pun boleh dengar. Setiap kali kelas,dia pasti memberi gambaran semasa tentang skop pekerjaan masa kini,situasi masa kini,kisah-kisah kawannya yang berjaya melalui usaha keras dan nasihat untuk para pelajar yang sangat memberi kesan. Dia juga seorang yang sangat emosional kalau projector rosak atau pen plus tak dapat guna atau masa dia guna mikrofon,speaker tak nak keluarkan suara dia. Haha. Sir Abang Mohd Hudzaifah atau nama glamornya,Sir Hud,sangat tidak sukakan pelajar menconteng atau mengganggu barang-barangnya terutamanya senarai kedatangan. Kadang-kadang nada percakapannya juga agak sinis tapi dia pun pandai buat lawak. Aku tak berapa nak ingat dia buat lawak apa tapi lawak lah. Tak lepas juga lah masuk kelas dia ni,mesti ketawa juga kadang-kadang. Sir Ibrahim,ini idola. Sejak sem 2 boleh pula jadi idola. Siapa tak kenal suaranya yang macho dan eksotik? Sejak dia mengajar bab probability,paling aku tak boleh lupa contoh nasi lemak dengan nasi biryani gam dia. Sampaikan bila dalam exam,soalan suruh bagi contoh not mutually exclusive event,aku letak contoh tu. Sir Deedat pulak,mula-mula masuk asasi je aku jumpa dia ni. Dulu kadang-kadang aku kesian juga kat dia. Sebab dia terangkan berkali-kali tapi budak still tak faham sampai satu tahap tu dia geram hentak-hentak kaki kat lantai macam budak kecik. Itulah aku,sebelum masuk asasi banyak sangat makan maggi. Madam Farah ni pula suka semak kerja rumah yang dia bagi. Siapa yang tak siap,dia suruh buat kat depan. Best dia ni mengajar. Lembut saja suara dia. Madam Fazliana pun apa kurangnya. Haa,yang best pasal madam ni,dia suka bagi student keluar awal. Hehe. Dia pun mengajar sempoi jak,duduk je atas kerusi,bercakap. Memang power dia ni. Madam Hunaini pula,dia mengajar laju giler. Tapi dia sangat terbuka untuk menerima sebarang soalan daripada studentnya dan menjawab setiap satu nya dengan tabah dan sabar. Sekali sekala pun dia ni pandai juga buat lawak. Dan paling penting,Madam Hunaini pandai berpantun. I like! Hehe. Last sekali,Madam Emmerline. Madam Emmerline tak suka kalau student ambil gambar or video dia masa tengah mengajar. Dia pun tak suka budak ambil gambar slide yang dia suruh salin. Dah dia suruh salin kan,budak-budak pun gedik nak snap. Kan dah kena marahhh. Hehe. Thanks to all my Maths lecturers!

Kepada pensyarah Bahasa Inggerisku (Madam Amee Joan,Sir Fairuz,Sir Jazlan)

Aku ingat lagi,masa mula-mula masuk kelas English,aku rasa cuak sebab Sir Fairuz bagitahu yang dia boleh baca muka orang. Hurmmm. Dulu pun ada English Placement Test. Nak tahu samada student tu patut ada dekat kelas Advance,Intermediate atau Beginner. Aku dalam Advance. Tapi English aku rasa macam level kindergarten bila masuk chapter Speaking. Walau bagaimanapun,English di universiti mengajar aku untuk lebih tersusun terutamanya dalam penulisan karangan dan luaskan vocabulary,walaupun tak berapa nak luas. Disebabkan aku berada dalam kelas Advance,Madam Amee yang ajar. Dia best,lembut macam golongan ibu-ibu yang mengajar. Dia suka buat kuiz grammar mengejut lepastu dia cakap ini markah carry mark. Carry mark what the..? Lepas cek mostly student dapat 7,8,9 per 20? Haha. Lepas tu,aku dan team buat report writing,dia psiko giler-giler sebab nak tengok samada kami boleh pertahankan pendirian kami samada nak markah tinggi atau tetap dengan markah rendah yang dia bagi walaupun masa dia selak-selak report dia puji melambung-lambung,dia tanya soalan pun,semua dapat jawab. Madam,tq sebab pernah bagi saya band 5 untuk speaking walaupun hakikatnya Cuma boleh dapat band 4 je. J Sir Fairuz lain pula ceritanya. Dalam kelas,dia suka bagi nasihat,dorongan dan bayangan masa depan. Dia suka cakap tentang masa depan dan dia juga tahu muka yang macam mana dapat jadi doktor. Hmmmm. Sir Jazlan pula moodnya tak menentu. Kadang-kadang gembira,kadang-kadang moody. Tapi bila Sir tengok kami berlatih drama,Sir nampak gembira sebab mungkin Sir memang suka ajar seni berbanding English? Idk,I guess. Walaupun macam tu Sir,Sir memang layak jadi Prince Charming bila Sir tunjuk gambar tu kat kami dalam kelas. You know what I mean?  Haha. Thanks my English lecturers!

Akhir sekali,kepada pensyarah Teknologi Maklumatku (Sir Adrus,Madam Sinarwati,Miss CJ)

Seriusly,course ni agak tough untuk student 18 dan 19 tahun. Membuat laman web,programming dan bina database sendiri. Tapi di sebalik semua kesusahan itu,IT adalah course yang sangat menarik dan berupaya mendorong pelajar untuk menyelesaikan masalah secara kreatif. Yelah,kalau guna command ni tak dapat debug,guna command lain,cari punca pangkal,kadang-kadang buang satu koma je,pastu dapat debug. Sir Adrus dulu penyelaras IT. Masa mula-mula masuk kelas,student perempuan semua tahan ngantuk sebab itu kelas Sir Adrus. Tengok sir ngajar,semua senyum-senyum. Bila sir ngajar duduk atas meja,budak sebelah bisik “Machonyaaa”. Tapi bila sir kahwin,popularity Sir Adrus jatuh merudum dengan teruknya. Haha. Sir ajar programming. Pernah sekali,aku dan team pergi jumpa Sir untuk booking tajuk projek. Mula-mula nak  buat Information of Periodic Table. Tapi last minute tukar sebab projek CGPA Calculator lagi menarik dan lagi senang. Senang ke? Sejujurnya,tak. Heee. Madam Sinar pulak strict. Garang. Siapa dok depan,memang main eye contact lah dengan dia ni. Kalau student bising,dia mesti panggil nama pastu tanya soalan. Kalu student tak dapat jawab,dia akan membebel selama lebih kurang 5 minit atau lebih. Hehe. Tapi itulah yang membuatkan student lebih tekun untuk ulangkaji bab yang dia ajar sebab memang susah pun soalan yang dia buat. Miss CJ ni pula sporting. Suka senyum. Tapi kalau miss tampil lebih stylish pergi kelas,mesti lagi ramai student nak berdampingan dengan miss. Dahlah pandai IT,maths pun pandai. Best Miss CJ ni,siapa cakap Miss CJ ni tak best,memang jatuh derhaka lah orang tu. Dahlah baik. Hehehe. Kerana sir.miss dan madam semualah saya dapat A- IT. Thanks to my IT lecturers!

Akhir kata,saya ingin berterima kasih kepada semua pensyarah ASASI UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK yang telah mengajar saya apa-apa sahaja yang mendatangkan kebaikan dan manfaat kepada saya. Kerana kalian,sekarang saya ada asas berlakon,mungkin satu hari nanti boleh berlakon di samping Tom Cruise. Kerana kalian,sekarang saya ada comm skill yang baik,mungkin boleh jadi pembaca berita dan wartawan Astro AWANI. Kerana kalian,sekarang saya boleh mengarang lengkap dengan citation,mungkin boleh jadi penulis artikel dan buku novel. Kerana kalian,saya boleh menyanyi,mungkin boleh menang Anugerah Grammy. Dan yang paling penting,kerana kalian,pengetahuan ilmiah saya semakin mendalam,adab sopan sentiasa dipelihara,mungkin boleh mendapat gelaran Doktor Falsafah but still down to earth dan berbakti kepada masyarakat,agama dan negara.

Terima kasih. Terima kasih. Terima kasih. Walau 1000 tahun lamanya,saya tetap pelajar kalian. Sayang kalian ketat-ketat.

Yang benar,Nur Afifah Ismail,A1400788,Hayat 2,Asasi Batch 5.

Sabtu, 16 Mei 2015

Warkah untuk Pensyarah Bahagian 1

Assalamualaikum :)

Ke hadapan pensyarah asasiku,
  
Semasa aku menulis entri ini,aku masih berada di asasi. Ya,menunggu detik tiga minggu untuk berlalu,tamatlah hikayat hidup sebagai pelajar Asasi Unimas Batch Kelima. Semakin hari,perasaan ini tidak seperti dulu,sejujurnya aku katakan. Kalau dulu,menunggu setiap saat untuk menghabiskan sisa-sisa perjuangan di sini terasa sungguh lama. Sungguh memenatkan dan menjerihkan. Tapi,semua itulah yang mengisi erti sebenar hidup seorang pelajar. Memori yang ada tak mungkin kita lupakan. Akan kekal abadi dalam ingatan,sungguh. Warkah ini juga akan ku postkan khas pada hari guru,16 Mei. Memetik kata ayahku,hari-hari adalah hari ibu,hari-hari jugalah hari guru. Apalah makna kehidupan jika nilai menghargai ditinggalkan walaupun sehari.

Pensyarah pertama yang amat ku hargai,Sir Mohd Alhafiizh Zailani,

Pada hari pertama MAP,aku telah ditempatkan dalam kumpulan mentor mentee. Aku cuma mendengar nama tanpa melihat perwatakan sir. Tidak sekalipun berjumpa sehinggalah perjumpaan Ko-K yang pertama. Semakin lama aku hidup dalam komuniti mentor mentee kita,aku menyedari bahawa aku adalah antara insan yang sangat bertuah kerana mendapat mentor yang saling tak tumpah seperti ayahanda kami sendiri. Maafkan aku andaikan terlalu sering aku menangis di hadapan ayahanda. Semua itu berlaku secara spontan kerana kadang-kadang perasaan sebak tak dapat ditahan.

Maaf. Semua yang aku katakan adalah benar. Dilema dalam hidup. Sememangnya semua benda yang berlaku dalam hidup ini tak mungkin boleh dikongsikan dengan semua orang,tapi aku ingin berterima kasih kerana telah memberiku banyak dorongan dan nasihat yang sangat berguna. Tak lupa juga panduan supaya aku tak tersilap langkah,walaupun sudah terlajak ke UNIMAS,tetapi hikmahnya tetap ada. Antaranya ialah dapat mentor yang sangat baik hati dan penyayang dan prihatin. Kawan-kawan mentee yang lain juga. Ayahanda Alhafiizh yang terbaik. Ayahanda (dengan izin),semoga sentiasa bersemangat untuk mengajar junior-junior yang akan datang. Jangan putus asa. Kadang-kadang,tak semua benda melepasi jangkaan kita tapi kita harus berhusnuzon dengan rancangan Allah. Yang penting,semua usaha dan keringat sudah dikerah sepenuh,tiada apa yang perlu dirisaukan dan dirasabersalahkan. Haa. Hehe. 

Kepada pensyarah Biologiku,(Sir Amin,Sir Razif,Sir Ikhwan,Sir Fhaizal,Sir Ridwan,Miss Roberta,Miss Christha,Mdm Rohaiza),

Pertama sekali aku ingin meminta maaf kerana dalam kedua-dua midsem aku gagal untuk lulus. (Serius?) Tak,midsem sem 1 sahaja. Haha. Gurau-gurau. Midsem pertama aku gagal dan terpaksa masuk kelas intensif. Satu perkara yang sangat aku kagumi ketika memasuki asasi ini adalah keazaman para pensyarahnya yang sanggup mengadakan kelas intensif. Walaupun kadang-kadang banyak tugas lain yang perlu dilakukan,kelas intensif tetap diadakan agar para pelajar tidak kecundang buat kali kedua. Pelajar asasi patut berasa beruntung kerana mendapat kalian sebagai tenaga pengajar. Sir Amin dengan kisah-kisah teladannya yang lucu dan sering membuat aku dan kawan-kawan ketawa sepanjang kuliah,sir Razif yang sering memberi info-info tambahan yang menarik,yang tidak pernah pun pelajar ambil tahu,tak lupa,ada Pop Quiz yang tak dijangka (emoji mengeluh) Haha. Sir Ikhwan juga. Dengan gaya selambanya,ditambah pula dengan sarkastik pedasnya yang kadang-kadang membuatkan student ouch #deep,Sir Fhaizal dengan lawak internationalnya,yang mengambil masa 5 saat setelah lawak dilakukan barulah student ketawa. Dia menggelar kami “moist”,kami menggelarnya lawak hambar dan ketawa atas sebab satu : memang tak lawak pun,dua : kalau lawak pun,saja nak gelak sebab tengok renungan dia macam tunggu kami ketawa. Haha. Sir Ridwan juga,yang jadi pujaan ramai student perempuan dan bila dia gelak,student perempuan mesti gelak sama entah hape hape,Miss Roberta dengan gaya jalan modelnya. Aku ingat lagi,dia selalu pakai wedges oren dengan baju kebaya moden warna hijau corak pua kumbu,selalu bagi nasihat dan hint untuk sesi PBL yang seterusnya sampaikan PBL mates,Amir Asyraf merapu tak tentu pasal sebab dah tak tahu nak cakap pasal apa. Berlaku masa PBL Evolution. Menipulah. Every PBL Session pun Amir merapu. Miss Christha yang cantik sporty dan makin hari makin tegas. Aku suka potongan rambut Miss yang baru,square paras bahu,yang suka suruh student salin apa dia cakap walaupun lajunya 200km/h. Bila dia tanya am I too fast?,student pun jawab no sebab masing-masing mengantuk dan perut dah lapar nak makan. Tak lupa Mdm Rohaiza yang dulu sem 1 baca slide,sejak sem 2,dah pandai buat lawak. Kalau bawang dah habis kat dapur,bagitahu kat mak,”Mak,allium cepa dah habis,”. Lately,madam pakai contact lens. Patutlah mata nampak macam kartun anime. Cantik mata madam. Thanks,my Biology Lecturers.

Kepada pensyarah Kimiaku (Sir Mohd Alhafiizh,Sir Abdul Al-Hafiz,Sir Dhana Jay,Sir Chieng,Dr.Melody,Miss Sharifah Mona,Miss Sharifatun Handayani,Madam Wan Roslina)

Sejak aku masuk ke asasi,Kimia adalah salah satu subjek kegemaranku. Waktu paling best adalah bila study chemistry bila tak lama lagi nak exam. Aku akan sedaya upaya selesaikan semua soalan tutorial dan perasan bahawa aku terer chemistry padahal satu soalan tukar density ambil masa setengah jam untuk selesaikan. Tapi walaubagaimana keras sekalipun usaha untuk mencelikkan diri dalam subjek Kimia ini,ternyata dalam setiap ujian final aku hanya layak mendapat B-. Aku sangat sedih sebab tidak mencapai target minimum B sebab aku inginkan jurusan nursing untuk kemasukan ke degree. Tapi tak mengapa,itu semua belakang kira sebab aku sangat bersyukur dapat pensyarah yang sangat arif dalam Kimia dan sangat arif dalam tolong memahamkan student. First appreciation tentulah kepada mentor ku sendiri,Sir Alhafiizh,yang sangat teliti dan teknikal terutamanya dari segi penulisan simbol dan formula kerana menurut pakar Kimia yang cerewet ini,markah akan ditolak jika tak ikut apa yang dia cakap. Sir Dhana Jay pun sama tapi dia ni agak lembut sikit cara penyampaiannya tapi tetap mendatangkan kegerunan dalam kalangan pelajar. Dia juga pernah mengadu mengapa bas UNIMAS yang baru berwarna ungu. Mengapa sama macam warna bas yang satu lagi? Mukadimahnya tidak pernah mengecewakan. Sir,sorry juga sebab selalu tidur dalam kelas. Turut terlibat sama dalam skandal pakar Kimia ini adalah Sir Abdul Al-Hafiz. Sir suka post gambar makanan dalam instagram sampaikan kengkadang aku terpaksa curi-curi stalk sebab nak tengok makanan pelik2 yang nampak sedap. Dulu dalam kelas,sebelum aku tertidur,aku  selalu bayangkan orang yang mengajar di depan aku adalah seorang pembaca berita TV3 sebab bila diamati betul,memang ada ciri2 suara Kamarudin Mape. Sir,sorry juga dulu sebab tak fokus dalam kelas. Asyik nak tidur je. Sir Chieng pernah ajar masa mula-mula masuk ASASI dulu. Dulu bebudak curious sangat sampai sir terangkan berkali-kali beza celcius dengan kelvin. Miss Mona ni,aku minat cara jalan dia. Waja,gagah,perkasa,berkarisma. Muka comel tapi kawan-kawan lelaki aku komen dia lagi sesuai tak pakai eyeliner. Nampak lagi lawa. Hehe. Miss Yani,pensyarah tutorial aku. Pernah satu hari,kengkawan tutorial maklumkan yang dia tak nak masuk tuto kalau semua tak siap tuto. Sampai hari ini aku tak tahu samada berita itu betul atau angin sepoi-sepoi saja. Minggu itu juga,aku berhempas pulas naik turun katil siapkan tutorial. Bila dia masuk tuto,tak ada benda hukum menghukum ouch mengouchh deep mengdeep pun yang berlaku. Semuanya macam air tenang. Tapi yang bagusnya dia ni,dia sangat sporting. Thanks miss,mula-mula masuk dulu kelas nampak hambar kan? Tapi dah lama-lama,jadi okay pula. Untuk Madam Ina,madam suka tanya-tanya. Selalu rasa insecure bila masuk kelas dia ni. Sebab aku ni slow sikit kalau nak jawab on the spot. Kalau bagi masa sehari,okay lah juga. Hehe. Tapi tak mengapa. Madam Ina pun power juga kalau mengajar. Fighting,Madam Ina! Thanks to all my Chemistry lecturers!