Isnin, 2 Jun 2014

Pengalaman Hampir 6 Bulan Tak Belajar

Assalamualaikum.

Bila aku terkenang nak masuk ke universiti ni,aku fikir balik,boleh ke aku catch up apa yang lecturer,tutor kat sana nanti ajar? Boleh ke? Boleh ke? Sebab terdapat keraguan di situ.

Aku dah tak belajar since hari terakhir aku duduk SPM tahun lepas iaitu Biologi Paper 2 & 3. 
Buka buku? Pegi mamposlah buku..

selagi kau bernama buku,pegi main jaoh2 lah!


Sekarang ni pulak,rasa cam berdosa giler **** kot sebab tak revise sikit-sikit. Aku dahlah belajar mp kritikal cam Add Maths,Biology,Physics & Chemistry dalam BM. Kat universiti,mana ada orang nak ajar semua tu dalam BM. Come on lah. Sepatutnya aku kena be realistik sejak dari sekolah menengah dulu seh. Dalam pada masa cikgu mengajar guna BM,aku belajar lah sendiri guna BI. Itu pun tak leh nak usaha sendiri ke?

Tapi dalam pada masa aku tak belajar tu,aku kerja. Aku kerja dapat gaji. 300 hengget sebulan. Tarik sikit-sikit buat beli jajan,habis juga. Ilmu pulak,kalau tarik sikit-sikit lama-lama makin banyak yang kita sendiri dapat. Kiranya hubungan ilmu dan manusia ni commensalism lah,kau tahu kan? Satu untung,satu tak dapat apa-apa. Manusia yang kaut untung daripada ilmu yang dia dapat,ilmu kekal cool dan stay macho jelah. Macam gitulah..

Tapi aku still cakap yang otak aku ni semacam dah berkarat sebab tak belajar. Kau tanyalah aku berapa cas Natrium,kau ingat aku nak cepat-cepat je jawab? Nak-nak dialognya macam ni :

"Akak,berapa cas Natrium?"
"Natrium?" sambil mata meliar tengok siling.

2 minit kemudian. "Entahlah. Kau jangan nak malas sangat. Buku ada depan mata tak nak pulak buka. Jangan nak harapkan pagar,pagar makan padi," 

"????"

pastu adik tu buat action cenggini*mata kat atas tangan kat bahu


Kau dengar tu? Kakak apa gitu? Garang macam singa nak makan orang. Dahlah bela pagar yang makan padi. Kau berani? Ada sihir kakak gitu. Hehe. Gurau saja. Sekadar selingan.

Kira macam itulah situasinya kalau tak belajar hampir setengah tahun ni. Ada-ada saja yang lupa.

Tambah-tambah pulak dengan makanan pantang masa nak exam dulu. *aku ada pantang ke masa nak exam? Buah asam,jeruk asam,buah mangga epal yang belum masak,hati ayam,hati ikan,bontot ayam,jantung ayam,kaki ayam,Maggi,Cola..perggghh! Lagi-lagi yang asam-asam tu,cicah budu campur cili padi sikit,perah limau,cicah dengan belacan tepek tambah kicap tambah lagi cili hiris halus-halus..serrrrrr..memang kaww-kaww lah! Memang aku gasak je masa cuti ni. Nak-nak terung pun boleh jadi mangsa kalau buah-buah asam ni habis tau. Al-maklumlah,orang rumah aku ni banyak. Dahlah banyak,semuanya karnivor. Ruang kat dalam perut tu luas saujana mata kuman memandang. 

meleleh air liur seh masa taip entri ni..


Cita-cita nak jadi doktor tapi macam gini..aduyai..hancurlah..
Tapi aku kempunan nak jadi dentist.. T_T


Ahad, 1 Jun 2014

To All Dayakians,Selamat Ari Gawai!

Assalamualaikum.

Hari ini,di bumi Sarawak ini,masyarakat Dayak (Iban,Bidayuh dll) akan menyambut Hari Gawai Dayak yang bertujuan untuk mempereratkan hubungan kekeluargaan sesamanya dan masing-masing mengambil peluang untuk pulang ke kampung halaman. Bagi mereka,inilah peluang untuk bertemu dengan keluarga tercinta setelah sekian lama tak berjumpa. 


Selamat Ari Gawai ngagai bala kabanku,Rowena,Rumiela,Stenley enggau Arie. Nadai lupak juak enggau bala kaban lain,enggau bala pengajar aku ba SMK Gedong,ba Serian,ba sapa-sapa yang ngenala ka aku,ba urang ti seluruh menua Sarawak din. Wishing you all happy and prosperous life. Salam Gawai dari aku,Eppy @ Nur Afifah Ismail. 

Tidak lupa juga,Happy Kaamatan,Sabahan!



Perbezaan Antara Gelaran Medicine Doctor (MD) dan Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery (MBBS)

Assalamualaikum.

Tetiba nak buat entri pasal doktor pulak kan? Yelah,dulu cita-cita masa kecik nak jadi doktor. Doktor bedah pulak tu. Medik TV kat TV3 pukul 5 petang memang tak miss tengok. Aku masa tu kalau tak silap Darjah 2 ke 3 ke 4..tak ingat pulak..Ni dah besar entah tak pasti pulak nak jadi apa. Banyak sangat hasuta dan influences. Haha. Tapi pertanyaan ni selalu jugak bermain dekat minda. Kenapa ada gelaran MD dan MBBS. Aku pakai singkatan saja lah ye sebab malas nak tulis maksudnya panjang-panjang. Aku dah tulis siap-siap kat tajuk. 

Aku tulis entri ni siap-siap sebab aku sendiri pun pernah jadi macam korang yang tak tahu juga sebelum ini. Kita panggil "insan yang tak tahu". Kalau nak sebut jahil tu buroks sangatlah bunyinya. Nampak sangat macam aku sorang je yang tak tahu pasal benda ni kat universe ni. Rasanya banyak yang tak tahu terutamanya lepasan Asasi/Matrikulasi/STPM yang berniat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang medic ni. Kan?

Kebetulan tengah minat drama Doctor Stranger. Agak-agaknya Dr. Park
Hoon ni MBBS ke MD ye? Sebab dia belajar medic kat Korea Utara. 
Berani engkau??


Senarai soalan lazimnya ialah ;

- Benarkah MBBS itu lebih baik kerana termasuk surgery (pembedahan), manakala MD itu tidak termasuk surgery?
- Benarkah sukatan pembelajaran MBBS berbeza dengan MD?
- Benarkah kaedah pembelajaran MBBS berbeza dengan MD?
- Benarkah Malaysia hanya mengiktiraf graduan MBBS, bukan MD?
- Apa pula yang dimaksudkan dengan MBChB?
- Adakah graduan MBBS mendapat gaji lebih banyak berbanding graduan MD?
- Apa pula perbezaan MBBS dan MD di universiti-universiti Malaysia?

Okayy,sebenarnya although MD tidak di-specifykan surgery di dalamnya, subjek surgery turut diajar dan diberi pendedahan, setaraf seperti dengan graduan dari MBBS.

Jadi tidak timbul isu “MBBS lebih baik dari MD sebab ada Surgery”. Pernyataan yang “MD hanya perubatan sahaja, MBBS ada Surgery” adalah pernyataan yang salah. Kedua-dua MD dan MBBS ada syllabus yang sama, belajar benda yang sama, graduate sebagai doktor yang sama, mula bekerja sebagai HO yang sama, starting gaji yang sama, peluang melanjutkan pengajian (specialization) yang sama!  

MBBS – The naming suggests that they are two separate degrees; however, in practice, they are usually treated as one and awarded together.

Negara-negara bekas komanwel seperti India, Australia, Indonesia lebih cenderung menggunakan istilah MBBS, manakala negara-negara lain (American, Russia dll) menggunakan istilah MD. Itu sahaja. 

Kenapa ada sesetengah negara guna MBBS? Kerana bagi negara2 yang menggunakan MBBS, diorg ada satu lagi postgraduate khas MD, yang setaraf dengan PhD, mengkhusus dalam bidang perubatan/physician. 

Ada kefahaman ? Lebih kurang camni la : Di negara yang guna MD, postgraduate diorg fellowship/PhD. Di negara yang guna MBBS, postgraduate diorg (antaranya) adalah MD.

So,kesimpulan nya..

MBBS and MD (first degree) ni sama  sahaja ,.. tiada yang belajar lebih,syllabus lebih ka..bla..bla..bla..tapi semua itu depends on medical school masing2.Bukan pada TITLE DEGREE.

Bila student or masyarakat or ibu bapa terSALAH FAHAMkan konsep ini la yang akan menganggap MD sebagai "second class" manakala MBBS "first class" sebab ada title SURGERY kan.Harap boleh CLEAR lar bila dah terbaca entry ini :)

Apa pula yang dimaksudkan dengan MBChB?

MbChB merupakan singkatan bagi “Medicinae Baccalaures et Chirurgiae Baccalaures
Secara literalnya sama sahaja maksud ngan MBBS – Medicine Bachelor and Bachelor of Surgery. Ini kerana dalam bahasa latin, Chirurgia = Surgery.

Fahamkan? Hope korang fahamlah apa perbezaannya gelaran tu. Tak ada perbezaan sebenarnya. Yang ada selama ni cumalah satu salah faham semata-mata. :)