Isnin, 2 Jun 2014

Pengalaman Hampir 6 Bulan Tak Belajar

Assalamualaikum.

Bila aku terkenang nak masuk ke universiti ni,aku fikir balik,boleh ke aku catch up apa yang lecturer,tutor kat sana nanti ajar? Boleh ke? Boleh ke? Sebab terdapat keraguan di situ.

Aku dah tak belajar since hari terakhir aku duduk SPM tahun lepas iaitu Biologi Paper 2 & 3. 
Buka buku? Pegi mamposlah buku..

selagi kau bernama buku,pegi main jaoh2 lah!


Sekarang ni pulak,rasa cam berdosa giler **** kot sebab tak revise sikit-sikit. Aku dahlah belajar mp kritikal cam Add Maths,Biology,Physics & Chemistry dalam BM. Kat universiti,mana ada orang nak ajar semua tu dalam BM. Come on lah. Sepatutnya aku kena be realistik sejak dari sekolah menengah dulu seh. Dalam pada masa cikgu mengajar guna BM,aku belajar lah sendiri guna BI. Itu pun tak leh nak usaha sendiri ke?

Tapi dalam pada masa aku tak belajar tu,aku kerja. Aku kerja dapat gaji. 300 hengget sebulan. Tarik sikit-sikit buat beli jajan,habis juga. Ilmu pulak,kalau tarik sikit-sikit lama-lama makin banyak yang kita sendiri dapat. Kiranya hubungan ilmu dan manusia ni commensalism lah,kau tahu kan? Satu untung,satu tak dapat apa-apa. Manusia yang kaut untung daripada ilmu yang dia dapat,ilmu kekal cool dan stay macho jelah. Macam gitulah..

Tapi aku still cakap yang otak aku ni semacam dah berkarat sebab tak belajar. Kau tanyalah aku berapa cas Natrium,kau ingat aku nak cepat-cepat je jawab? Nak-nak dialognya macam ni :

"Akak,berapa cas Natrium?"
"Natrium?" sambil mata meliar tengok siling.

2 minit kemudian. "Entahlah. Kau jangan nak malas sangat. Buku ada depan mata tak nak pulak buka. Jangan nak harapkan pagar,pagar makan padi," 

"????"

pastu adik tu buat action cenggini*mata kat atas tangan kat bahu


Kau dengar tu? Kakak apa gitu? Garang macam singa nak makan orang. Dahlah bela pagar yang makan padi. Kau berani? Ada sihir kakak gitu. Hehe. Gurau saja. Sekadar selingan.

Kira macam itulah situasinya kalau tak belajar hampir setengah tahun ni. Ada-ada saja yang lupa.

Tambah-tambah pulak dengan makanan pantang masa nak exam dulu. *aku ada pantang ke masa nak exam? Buah asam,jeruk asam,buah mangga epal yang belum masak,hati ayam,hati ikan,bontot ayam,jantung ayam,kaki ayam,Maggi,Cola..perggghh! Lagi-lagi yang asam-asam tu,cicah budu campur cili padi sikit,perah limau,cicah dengan belacan tepek tambah kicap tambah lagi cili hiris halus-halus..serrrrrr..memang kaww-kaww lah! Memang aku gasak je masa cuti ni. Nak-nak terung pun boleh jadi mangsa kalau buah-buah asam ni habis tau. Al-maklumlah,orang rumah aku ni banyak. Dahlah banyak,semuanya karnivor. Ruang kat dalam perut tu luas saujana mata kuman memandang. 

meleleh air liur seh masa taip entri ni..


Cita-cita nak jadi doktor tapi macam gini..aduyai..hancurlah..
Tapi aku kempunan nak jadi dentist.. T_T


1 ulasan:

  1. Kamek lamak dah sik baca benda kedak ya alu langsung sik ingat gik. Hahaha.

    BalasPadam