Ahad, 1 Jun 2014

Perbezaan Antara Gelaran Medicine Doctor (MD) dan Bachelor of Medicine & Bachelor of Surgery (MBBS)

Assalamualaikum.

Tetiba nak buat entri pasal doktor pulak kan? Yelah,dulu cita-cita masa kecik nak jadi doktor. Doktor bedah pulak tu. Medik TV kat TV3 pukul 5 petang memang tak miss tengok. Aku masa tu kalau tak silap Darjah 2 ke 3 ke 4..tak ingat pulak..Ni dah besar entah tak pasti pulak nak jadi apa. Banyak sangat hasuta dan influences. Haha. Tapi pertanyaan ni selalu jugak bermain dekat minda. Kenapa ada gelaran MD dan MBBS. Aku pakai singkatan saja lah ye sebab malas nak tulis maksudnya panjang-panjang. Aku dah tulis siap-siap kat tajuk. 

Aku tulis entri ni siap-siap sebab aku sendiri pun pernah jadi macam korang yang tak tahu juga sebelum ini. Kita panggil "insan yang tak tahu". Kalau nak sebut jahil tu buroks sangatlah bunyinya. Nampak sangat macam aku sorang je yang tak tahu pasal benda ni kat universe ni. Rasanya banyak yang tak tahu terutamanya lepasan Asasi/Matrikulasi/STPM yang berniat untuk melanjutkan pengajian dalam bidang medic ni. Kan?

Kebetulan tengah minat drama Doctor Stranger. Agak-agaknya Dr. Park
Hoon ni MBBS ke MD ye? Sebab dia belajar medic kat Korea Utara. 
Berani engkau??


Senarai soalan lazimnya ialah ;

- Benarkah MBBS itu lebih baik kerana termasuk surgery (pembedahan), manakala MD itu tidak termasuk surgery?
- Benarkah sukatan pembelajaran MBBS berbeza dengan MD?
- Benarkah kaedah pembelajaran MBBS berbeza dengan MD?
- Benarkah Malaysia hanya mengiktiraf graduan MBBS, bukan MD?
- Apa pula yang dimaksudkan dengan MBChB?
- Adakah graduan MBBS mendapat gaji lebih banyak berbanding graduan MD?
- Apa pula perbezaan MBBS dan MD di universiti-universiti Malaysia?

Okayy,sebenarnya although MD tidak di-specifykan surgery di dalamnya, subjek surgery turut diajar dan diberi pendedahan, setaraf seperti dengan graduan dari MBBS.

Jadi tidak timbul isu “MBBS lebih baik dari MD sebab ada Surgery”. Pernyataan yang “MD hanya perubatan sahaja, MBBS ada Surgery” adalah pernyataan yang salah. Kedua-dua MD dan MBBS ada syllabus yang sama, belajar benda yang sama, graduate sebagai doktor yang sama, mula bekerja sebagai HO yang sama, starting gaji yang sama, peluang melanjutkan pengajian (specialization) yang sama!  

MBBS – The naming suggests that they are two separate degrees; however, in practice, they are usually treated as one and awarded together.

Negara-negara bekas komanwel seperti India, Australia, Indonesia lebih cenderung menggunakan istilah MBBS, manakala negara-negara lain (American, Russia dll) menggunakan istilah MD. Itu sahaja. 

Kenapa ada sesetengah negara guna MBBS? Kerana bagi negara2 yang menggunakan MBBS, diorg ada satu lagi postgraduate khas MD, yang setaraf dengan PhD, mengkhusus dalam bidang perubatan/physician. 

Ada kefahaman ? Lebih kurang camni la : Di negara yang guna MD, postgraduate diorg fellowship/PhD. Di negara yang guna MBBS, postgraduate diorg (antaranya) adalah MD.

So,kesimpulan nya..

MBBS and MD (first degree) ni sama  sahaja ,.. tiada yang belajar lebih,syllabus lebih ka..bla..bla..bla..tapi semua itu depends on medical school masing2.Bukan pada TITLE DEGREE.

Bila student or masyarakat or ibu bapa terSALAH FAHAMkan konsep ini la yang akan menganggap MD sebagai "second class" manakala MBBS "first class" sebab ada title SURGERY kan.Harap boleh CLEAR lar bila dah terbaca entry ini :)

Apa pula yang dimaksudkan dengan MBChB?

MbChB merupakan singkatan bagi “Medicinae Baccalaures et Chirurgiae Baccalaures
Secara literalnya sama sahaja maksud ngan MBBS – Medicine Bachelor and Bachelor of Surgery. Ini kerana dalam bahasa latin, Chirurgia = Surgery.

Fahamkan? Hope korang fahamlah apa perbezaannya gelaran tu. Tak ada perbezaan sebenarnya. Yang ada selama ni cumalah satu salah faham semata-mata. :)

1 ulasan:

  1. Thanks for the info. info ni watkan sy supaya tidk terlalu memilih u mane nak sambung degree nnti..^_^

    BalasPadam