Khamis, 31 Mei 2012

Update Senarai Peserta Segmen : 5 Sebab Anda Suka Dia + Add Follower + Blogwalking

Assalam :))


Bersyukur kepada Allah Yang Maha Esa,akhirnya meningkat jugak yang join segmen ni,kan??Hehe..So,setakat ni,inilah list peserta segmen yang pertama blog ni. Korang boleh ushar-ushar dorang,blogwalking..kalo blogger lelaki jumpa blogger perempuan,boleh tukar-tukar num hp pulak,kan??Follow memfollow jangan lupa pulak yer.. Hehe..jadi agen cari jodoh pulak ^_^ 



  1. http://milamilo93.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  2. http://ekynyoana.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  3. http://rafhanahrahim.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-diaadd.html
  4. http://atiey-demok.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  5. http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segmen-5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  6. http://marsgreen.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  7. http://cintahatiteha.blogspot.com/2012/05/segment-5-sebab-anda-suka-diaadd.html
  8. http://nazlyizan.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  9. http://umikasum.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  10. http://aiendaksempoi.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  11. http://borntobealover.blogspot.com/2012/05/segmen-en-5-sebab-kenapa-anda-suka-dia.html
  12. http://diariesaya.blogspot.com/2012/05/segmen-5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  13. http://budakgchance.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  14. http://aniseli.blogspot.com/2012/05/segmen-5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  15. http://aisyasimpson.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html
  16. http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/05/segmen-5-sebab-anda-suka-diaadd.html
  17. http://unknownwriter9697.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-dia-add.html


Jom Join Segmen Pertama Saya!

Assalam :)


Hari ni,mood aku baik..jadi baik aku teruskan bercakap tanpa ada celoteh yang panjang lebar..
Kenapa baru 2 orang yang join aku punya segmen sedangkan aku dah launch beberapa minggu yang sudah..


Tak kesian ke kat blogger sorang ni..dia nak ramaikan follower,nak dapat banyak teman, tapi terpaksa pulak buat entri menyampah..


Sebab tulah,aku minta kerjasama korang untuk ramai-ramai join ini segmen sebab hadiah dia terlanjur menarik!!Aku tak nak bagi tau sekarang,nanti menyesal pulak yang rajin join tapi tak dapat hadiah..yang sombong-sombong tak nak join at first pulak yang dapat..kan tak fair n square macam tu??Ye dak??


So,di sini ada maklumat terbaru untuk segmen tu..5 orang yang pertama akan dapat special hadiah dripada tuan penganjur...BES TAK BES??


Haha..tulah,,cepat-cepat join..seblum segmen ni dibatalkan sebab tak dapat sambutan..yang dah join,,tolong-tolong lah sebar kat kawan-kawan..nanti kalau tak dak yang join,tak dak jugaklah yang dapat hadiah..kan rugi gitu??


Sistem pengadilan pulak akan dinilai oleh pihak penganjur sendiri. 
Kriteria-kriterianya adalah :

Idea mesti "pulp"Reason mesti GEMPAK & OUT OF THE BOX.Pokoknya,korang mesti GILA-GILA punyalah. Yang mengarut & lawak pun boleh gak.  


So,tunggu apa lagi??Serbu url ni http://eppy25.blogspot.com/2012/05/segmen5-sebab-anda-suka-diaadd.html/ dan jadi 5 orang pertama yang join!!Hadiah menarik menanti anda!!


agak-agak nya aku tak pernah lagi tampal poster
 awek stress ni kat 
blog aku 
kan??konpius pulak dah..



Segmen:5 Sebab Anda Suka Dia + Add Follower + Blogwalking

Assalam.. :)
Salam ceria,salam 1Malaysia semua!

Okay,hari ni,aku tetiba rasa rajin nak buat segmen..hehe..ni segmen pertama aku..yelah kan,al-maklumlah,kebelakangan ni,sumber follower aku semakin berkurangan n tersekat sikit kemasukan orang-orang yang nak follow mem-follow ni..tapi sempena segmen aku yang pertama ni,aku nak buat sikit kelainan lah selain daripada nak buat segmen add follower n blogwalking..so,jom,kita stalk foto kiut kat bawah nih!



Yah haha..last minute punya buat ni banner..tapi boleh tahanlah hasilnya..ok..ada sesapa yang berminat nak join ini segmen??Jom ushar apa dia punya syarat-syarat..

**TERMS & CONDITIONS**

  1. Follow blog Eppy Naza a.k.a tuan punya segmen ialah satu kewajipan.
  2. Buat satu entri,tak kisah ringkas ke,padat ke,panjang berjala ke,yang bertajuk "Segmen:5 Sebab Anda Suka Dia + Add Follower + Blogwalking" 
  3. Copy banner di atas dan pastekan dekat entri anda tu..jangan lupa link kan dia ke alamat entri ini,ok?
  4. Anda dikehendaki memberitahu 5 sebab mengapa anda suka dia = feberet artis ke,mama ke,papa ke,boyfriend ke,girlfriend ke,besfriend ke,,sapa-sapa n apa-apa yang anda suka,ok?  
  5. Dah siap bagi reason??Tag kan 3 orang rakan blogger anda dan syorkan kepada mereka agar mereka tahu..hehe
  6. Publish kan aje..senang kan?? Dah settle semua,buat selamba je send "saya join" dekat ruangan komen kat bawah. Alamat blog anda,jangan lupa pulak,tau!
  7. Jangan risau ye semua,blog-blog anda akan disenaraikan dan akan di 'blogwalking'. Yang lain-lain join jugak tu,sambil2 boleh ushar blog jiran-jiran an?
  8. Kalau sambutan luar normal,lebih daripada 30 penyertaan,aku akan kasi hadiah untuk champion,first-runner up and second runner-up untuk anugerah "BEST STORY". Sistem pengadilan dan hadiah-hadiah akan dimaklumkan kemudian. 

So,apa lagi? Rugi tak join,,banyak faedahnya..boleh kasi rmai follower lagi..na,jum lah..cepat-cepat masuk!!Sila alert dan selalu-selalu lh jenguk ini blog untuk info terkini.

TARIKH TUTUP : 31 MEI 2012,TEPAT JAM 11.59 MALAM!

Selasa, 29 Mei 2012

IAMJETFUEL . Yuna . Fashionista .

Assalam :/


Beberapa hari dan minggu kebelakangan ini,aku terasa sangatlah malas nak tulis entri panjang-panjang. Sikit-sikit cukuplah,kan?Asal aku update?Hahaks! Pooorrrddaaa..


Hari ni,aku nak post satu benda je..memandangkan sekarang aku ni nak ke arah "fashionista"..yelah,tak nak aku masih di takuk lama..fesyen lama..tak awww la..aku nak fesyen latest..sebab aku makin dewasa..yeayyy!Hehe.. :)


Dan sekarang aku teringin sangat nak shop dekat sini...................................





n this is the pick of the week!cantik an??

So,korang tunggu apa lagi??Klik lah banner kat atas tu kalau nak shop!!!



Ahad, 27 Mei 2012

Malaysians,Jom Serang Blog Nora Danish!

Assalam :))


Bak kata orang,bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudian..itu yang mak kite ajar..hehe..simpan jugak impian nak jadi blogger famous ni..tapi yelah..kena lah susah dulu,kan?-_-" ngehehe!


Hari ni,nak bercerita pasal seorang blogger baru..dia artis..n lagi spesial,dia seorang mummy superb..hehe..jom kita ushar blog dia!


jom hit gambar ni kalau nak serang..yeehoo!

inilah nora danish..korang tak gempaklah kalau 
tak kenal..hehe ^_^


p/s : mummy nora ni dah lama jadi model..I bila lagi agaknya.. :p











Jumaat, 25 Mei 2012

Pendatang Baru Yang Ku Tunggu! Violet 96.

Assalam ;D


Semalam kan aku ada buat entri sal 1 hari lagi tu?Aku tunggu apa kan??So..inilah yang aku tunggu..akhirnya tiba!!Dan sudah berada di tangan ku pada pukul 4 petang tadi..


VIOLET 96

Hapa ke mende tu kan? Inilah dia...tapi aku rasa tak surprise lah kalo aku citer kat korang an apa??Korang tengok lah sendiri mende tuh..hehe..







Inilah dia pendatang baru yang aku maksudkan. Gitar. Hehe. Malas nak bebel panjang-panjang. Tengok jelah...









Ariana Grande - Put Your Hearts Up



Let me see you put your hearts up, yeah
Let me see you put your hearts up, yeah
If we give a little love, maybe we can change the world

You think you're so small
Like you're itty bitty.
Just one match in the lights of the city
Walking by strangers on the side of the street
Like a quarter in a cup'll get 'em off on their feet, like
You think you're never gonna make your mark
Sit back and watch the world while it falls apart, like
Out of sight, out of mind, like, like
It's just a waste of time,
Like, like, like

Hey yeah yeah yeah
Hey yeah yeah
If we give a little love
Maybe we can change the world
I said
Hey yeah yeah yeah
Hey yeah yeah
Sing it if you're with me
All you boys and all you girls

Let me see you put your hearts up, yeah
Let me see you put your hearts up, yeah
If we give a little love maybe we can change the world

Wish in a well shooting star in the sky
We can do anything if we try
Can't resurrect Ghandi, resurrect king
But if we put our heads together
We can do anything like
You don't have to be a billionaire
You don't have to have much to show how much care
Like give a wink, give a kiss
Like give a little happiness
Like like like

Hey yeah yeah yeah
Hey yeah yeah
If we give a little love
Maybe we can change the world
I said
Hey yeah yeah yeah
Hey yeah yeah
Sing it if you're with me
All you boys and all you girls

Let me see you put your hearts up, yeah
Let me see you put your hearts up, yeah
If we give a little love maybe we can change the world

Don't let em bring you down now, down now
Don't let em bring you down now, down now
And get up and you love now love now
And get up and you love now love now
Don't let em bring you down now, down now
Don't let em bring you down now, down now
And get up and you love now love now
And get up and you love now love now

Hey yeah yeah yeah
Hey yeah yeah
If we give a little love
Maybe we can change the world
I said
Hey yeah yeah yeah
Hey yeah yeah
Sing it if you're with me
All you boys and all you girls

Let me see you put your hearts up, yeah
Let me see you put your hearts up, yeah
If we give a little love maybe we can change the world

Let me see you put your hearts up, yeah
Let me see you put your hearts up, yeah
If we give a little love maybe we can change the world

Hey yeah yeah yeah




Segmen : It's You I Review You

Assalam :)


Malam-malam yang sejuk ni,teringat pulak kat mi kolok..walaupun stay kat Sarawak ni,tapi jarang jumpa mi kolok..sebab apa?Sebab tak cukup bajet n jarang makan kat kedai..tak bes jugak kalau mak pandai masak kan??Nak rasa air tangan mak cik kedai pun tak leh..Hehe ^_^"


Okay,malam ni,nak join satu segmen ni. It's You Review You.



Hit banner ni kalau nak join! Lagi banyak,lagi meriah!!!

Tapi...dia minta buat apa eh??
Dia suruh kita rekemenkan mana-mana blog yng kita suka dan buat review...
Yang tu senang jer..

Blog yang nak aku rekemenkan ialah blog http://aliasafifah.blogspot.com/
*** Blog ni aku baru je follow tadi tapi aku memang bes la tengok dia punya susun atur..kemas je..nama dia Afifah..sama cam nama sebenar aku..hehe..n then,big possibility a.k.a besar kemungkinan,budak ni pandai main gitar..budak lelaki kata apa kalau perempuan pandai main gitar??COOLLL..ngehee,,tu jelah kot?? :))

Sekarang,masa nak tembak penjenayah!Piusshh!
Sorang dah terkena.


TARIKH TAMAT : 26 MEI 2012!



Khamis, 24 Mei 2012

Kalau Aku Lahir Zaman Dulu..

Assalam :)


Banyak benda aku nak cakap hari ni,kan??Tapi ni pasal seorang kawan aku yang cuma bisa aku samarkan sebagai Ali di sini,mengadu pada aku tempoh hari..tapi..aku baru teringat hari ini..


Dia kata,kalau aku lahir zaman dulu,macam ni lah aku :


Dulu-dulu, tak ada LRT. Dulu-dulu, tak telefon bersel. Dulu-dulu, tak ada Astro. Dulu-dulu, tak ada Blogspot. Dulu-dulu, tak ada Youtube. Dulu-dulu, tak ada Facebook. Dulu-dulu, tak ada Twitter. Dulu-dulu, tak ada macam-macam. Tetapi, tak ada macam-macam bukanlah bermakna kami tidak merdeka dan gembira,

Dulu-dulu, pagi, kami ke sekolah, ke makmal, ke bengkel. Dulu-dulu, petang, kami ke prep petang, ke padang. Dulu-dulu, malam, kami ke surau (berlatih menyanyi lagu Sepohon Kayu Daunnya Rimbunnnn!), ke prep malam. Dan, sebahagian besar prep malam – kami habiskan masa untuk mengarang surat-surat cinta – demi jiwa yang merdeka dan rasa yang gembira, pergh!

Dulu-dulu, tiada apalah yang akan menggembirakan hati kami selain daripada – mengutus surat cinta dan menerima surat cinta. Isnin, terima surat cinta dari makwe di Sri Puteri. Selasa, terima surat cinta dari makwe di TKC. Rabu, terima surat cinta dari makwe di STF. Khamis, terima surat cinta dari makwe di TIGS. Jumaat, terima surat cinta dari makwe di SIGS. Sabtu, terima surat cinta dari makwe di SEMESRA. Ahad, tak terima apa-apa surat, sebab posmen cuti.
Ini tak termasuk surat-surat cinta domestik yang harus kami balas saban malam, ha ha.


Contoh surat domestik:

Ke hadapan Alin,

Apa khabar? Diharapkan Alin sihat wal’afiat hendaknya.
Tujuan saya menulis surat ini adalah untuk memberitahu bahawa sayalah lelaki comel yang duduk di meja Alin semasa pertukaran kelas untuk matapelajar English (set 4). Dan saya jugalah yang telah menulis ayat “Yang jauh kita dekatkan, yang dekat kita mesrakan… destinasi!” di atas buku latihan Alin. Saya tak ada niat langsung nak conteng buku latihan Alin sebenarnya. Saya ingat, yang saya conteng itu buku latihan saya, rupa-rupanya bukan. Saya minta maaf! Saya sungguh menyesal, oh!

Sebagai menebus kesalahan – saya ingin belanja Alin makan nasi Padang di Warong Beringin, berhampiran Masjid India, Kuala Lumpur, pada hari sabtu ini, selepas saya selesai latihan Kadet.

Kalau padi katakan padi,Tidak saya tertampi-tampi;Kalau sudi katakan sudi,Tidak saya ternanti-nanti.

Sekian, terima kasih.
Yang benar,ALI BIN ALUK1 Budi

Sebenarnya,aku terfikir sesuatu..kalau kita tak dihenyak kemudahan teknologi seperti sekarang ini sekali pun kita mampu merdeka jiwa..malah lebih bebas rasa diteriak jika dibanding sekarang..dunia terasa semakin padat..tapi nikmat nya tak terlihat..yang ada cumalah sekilas rasa merdeka dan bebas itu..cuma sekilas..tak lagi seperti dulu yang tenang mengalir seperti Sungai Ceper,kata Dato' Shahnon Ahmad..Andai aku diberi pilihan untuk hidup pada zaman itu..

Jujur sekali,AKU MAHU..

Tapi sayang,Allah Maha Kuasa,aku bukan warganya..Bersyukur saja,Mari...


p/s : aku tak rasa zaman sekarang ada buaian dekat Tasik Putrajaya,bukan??


Selasa, 22 Mei 2012

Aku Sungguh Tak Sangka Kawan Aku....

Assalam :/


Actually,aku tak tau nak bagi tajuk entri ni apa tapi lantaklah lah kan..orang nak baca ke dak,aku takkan putus asa..exam paper PAI hari ni,so far..ok lah..50:50. 


So,aku dah banyak tengok environment aku sekarang. Aku pun dah makin besar.Kengkawan pun dah makin besar. Dulu main dengan aku,sekarang main dengan suami pun dah ada. Biarpun baru berapa? 16.


Aku sungguh tak sangka dia dah berhenti sekolah. Ingatkan sebab dia nak pindah tapi nothing happen. Aku still nampak dia berpeleseran kat kampung. Tak mungkin dia pindah. Sakit kanser macam yang sorang lagi tu lagi lah tak mungkin. 


Tanya punya tanya,check punya check. Rupa-rupanya,dia nak kawen. OMG. Kawen. Tapi dah besa aku dengar tapi belum pernah berlaku kat kawan aku sendiri. Tapi aku tak berapa nak kisah lah sebab dia budak MPV. Orang tak banyak cakap. Lainlah kalau budak tu kelas Sains Tulin. Memang banyak yang pertikaikan. Pandai tapi bangang nak kawen awal. Tak ke nyesal tak sudah dah tua. LOL.


Yalah. Bagi aku,bab kawen-kawen ni,kalau kat tempat aku,pemikiran parent masih belum berubah. Kecuali untuk education first punya parent. Kesian pun ada jugak kat dia. Aku tanya sebab dia kawen,banyak pulak yang kata tak yah citer aib orang. Tau dah dia buat apa tapi kita yang tak sempurna tak yahlah cakap kan. Nanti jaga tepi kain orang,kain sendiri carik tak nampak,ye dak??Betul jugak cakap mamat ladang kawan aku sorang tu.


Aku terleka beberapa hari. Terutamanya masa exam Add Maths hari tu. Aku langsung tak dak rasa nak belajar o ulangkaji pun ala kadar jer. Aku pernah di"dropdown" by my appa hari sebelum tu membuatkan aku terus down. Tapi bila fikir-fikir,benda ni bukan lah sesuatu yang perlu aku rajuk atau perbesarkan. Aku yang bodoh. Bongok.


So,untuk ujian Biologi esok,aku akan pastikan aku skor walaupun A-,aku tak kisah,janji aku A.


Btw,aku tak suka cikgu yang suka sindir orang sebab sindiran tu akan buat aku rasa takut dan pelajaran tu langsung tak melekat di otak. Jadi cikgu,jadilah cikgu yang bagi banyak kerja macam cikgu Biologi aku tak pe,jangan jadi cikgu yang dera psikologi pelajar gitu. :'(


Ini cikgu sama kawan-kawan masa pantun..aku sayang dorang.



p/s : masih mencari guru tuisyen Add Maths sb mp tu aku paling bangang n bengong............ 

Isnin, 21 Mei 2012

Pandang.

Aku pandang kanan,sunyi.
Aku pandang kiri,sepi.
Aku pandang atas,terlopong.
Aku pandang bawah,kosong.


Aku pandang..pandang..pandang.


Pandang dia,aku lemas.
Mungkin.


Tenung dia,aku cemas.
Selalu.


Tinggal dia,aku mati.
Pasti.


Aku kunci mata.
Aku peluk dia.
Tapi hilang.lenyap.
Loh? Perginya mana?
Dan ternyata.
Aku mimpi orang yang aku cinta.


Hmmm--



p/s : mengenangnya dari jauh sudah membuat ku rasa bahagia,bak kata teman Fadhilah Jamil. FJ.

Biar Betul?Minuman Botol Arak Baik Untuk Kesihatan??

Assalam :)


Hari ni,ada exam Add Maths but for sure,aku berserah kepada Tuhan Yang Maha Esa untuk menentukan sama ada aku lulus ke tak..aku tak harap bnyak,aku harap,aku lulus o tak je..tu jer..haha..jahat!


Okay,tengok tajuk pun dah len macam kan??Macam mana minuman botol arak ni baik untuk kesihatan pulak sedangkan kita tahu sangat-sangat yang minuman botol arak ni memudaratkan kesihatan??Okay,tak yah gaduh-gaduh eh..jom aku tunjuk..



Na..ini dia minuman botol arak yang aku cakapkan tu..bukan arak real pun..rupa dari luar je nampak cam botol arak tapi dia sebenarnya ekstrak pati sari buah..aku mula-mula pening jugak,nape bapak aku bawak balik botol arak ni??Rupa-rupanya,ekstrak pati buah..nak tau buah apa yang ada kat dalam dia??Tengok je gambar kat atas ni betul..malas dah nak tulis..banyak sangat.
Yang paling penting dia banyak pati apa??Sapa jawab tadi??Yer..betul!Acai Berry!!Aku suka sangat buah ni..

Produk ni asal Amerika n sapa yang salu sakit-sakit tu,uzur sesangat..sesuai sangatlah nak minum produk ni.. memang mujarab korang! Dia ada 2 jenis,satu Mona Vie yang ordinary punya,satu lagi Mona Vie Pulse.

Untuk Mona Vie (Ordinary) :

With the philosophy of Balance-Variety-Moderation in mind, MonaVie™ created a beverage that offers a taste with a difference. The result is an invigorating and refreshing drink that promotes well-being. 

MonaVie Original™ is a mouthwatering fusion of the Brazilian açai berry and 18 other delicious fruits. 

  • Supports your body with the goodness of the Amazon.
  • Designed for those who want a convenient way to add a variety of fruits to their daily diets.
  • Contains açai, one of nature's prized possessions.
  • Can be enjoyed at any age—young and old.
  • An intelligent choice for those with a busy lifestyle.

Untuk Mona Vie Pulse pulak :


Discover a simple and convenient way to help meet some of your body's needs. MonaVie Pulse™ features a delicious blend of 19 fruits, including the Brazilian açai berry, and plant sterols. Enjoy the mouthwatering goodness of MonaVie Pulse.
  • Helps you take charge of your well being by providing essential goodness for your body.
  • Designed for easy absorption.
  • A refreshing addition to a varied and well rounded diet, which is an important part of a balanced lifestyle.
  • Freeze-dried açai preserves the value of the berry.
Untuk maklumat lanjut,sila layari laman web http://www.monavieinternational.com/ . Kalau nak order pun boleh,contact je saya..hehe..tak de lah gurau je..hehe..


Bye..Assalam..

Ahad, 20 Mei 2012

Tan Teong Sik @ See Yew Soon on Oh My English!

Assalam :D





Hari ni,rasa gembira sangat sebab dapat tengok n view first episode of Oh My English! Memng best lh..Dorang memang cute semua n bes lah..hehe..tapi ada yang lagi bes dari tu,korang..


Nak tau apa?? Ooops,sapa??

...

...

...

...




Masya-Allah!! Budak ni memang super cute!
Haha :118:

Dia memegang watak sebagai See Yew Soon @ real name nya Tan Seong Sik,budak yang bercita-cita nak jadi macam 'appa' nya yang buka sebuah perniagaan..so,kiranya nak jadi businessman la..
sampaikan bawa barang-barang macam buku n pensel nak jual kat sekolah!
Hehe..apalah..lawaknye cute!

Hehe..enjoy je lah video-video dia ni!









Okay,that's all for tonight! Kalau ada apa-apa lagi,kita update yer..hehe







Segmen "Saya Blogger HOT" By Chegu Along

Assalam :/


Ari ni,wordless sangat..so,join segmen orang jelah..


hit sini kalo nak join!


Tag :

Sabtu, 19 Mei 2012

Review Jerat - Sebuah Novel Dayang Noor

Assalam :)


Okay..hari ni,cuaca baik..semuanya baik-baik je..tapi orang-orang heran sebab aku sekarang dh pandai baca novel..but..salah ker??tak kan?? (tangan kat bahu,mata kat atas)





Haha..hari ni,nak buat review sal satu novel terbitan Fixi iaitu Jerat,sebuah novel tulisan Dayang Noor. Buku ni,of course fiksyen. Dah namanya NOVEL. Mestilah fiksyen. Sapa yang selalu baca novel Ombak Rindu ke,Gemersik Kalbu ke,Lagenda Budak Setan ke..aku sure korang akan terbeliak mata baca buku ni sebab dia tersangat lah "pulp" sebab aku rasa penulis dia pun open-minded..aku pun terkejut sebab sebelum ni aku baca buku yang sopan santun je bahasanya kan..hehe..n satu lagi,cover dia,high definition sangat..cantik..simple but attractive..pandai dorang reka,kan??model yang kena lilit dengan wayar tu ialah Fazleena Hishamudin,pelakon Teater Juta-Juta & Teater 1 Plastik Hitam..kenal tak??tak kenal,google lah.. :p


Buku ni menceritakan seorang perempuan yang bernama Shereen. Orangnya tak mudah nak percaya kat orang. So,stu hari ni,masa dia nak g meeting sal tender IT yang berjumlah 400 juta,dia kena accident lah pulak..kesian..lepas tu,dah a few months dia kat hospital,sorang jer yang lawat dia..itupun kawan dia yang baru rapat dengan dia sebelum dia accident,nama Melia..so,lepas dia balik dri hospital..banyak perkara pelik yang berlaku..dia jumpa Adele,dia berkawan dengan budak hospital nama Tash,dia pun dah berubah sebab yelah..gegaran otak masa dia accident tadi menyebabkan dia hilang ingatan..tapi dia sedikit demi sedikit menyelongkar kisah lamanya macam mana accident nya itu berkaitan dengan tender IT yang dia sendiri handle..ex-boyfie dia pulak nama Rizwan..orang kuat dalam syarikat tempat Shereen bekerja..ceritanya memang bes walaupun banyak istilah dia yang aku tak faham sebab orang yang buat buku ni memang pakar IT pun..hehe ^_^


Cerita ni memang betul,jarang orang kita yang buat..n aku sangat yakin Aunty Dayang Noor ni memang kreatif n berimaginasi tinggi orangnya..Bab 1 & Bab 2 memang gempak lah..maybe sebab dia kena hantar kat panel juri untuk nilai..mesti dia buat yang the best punya..and bab-bab yang seterusnya pun boleh tahan jugak..saya suka cara dia buat saspen cerita,cara dia buat jalan cerita..macam real..memang macam kita yang jadi orang invisible tengok scene-scene yang termeterai dalam buku tu..


Kalau aku nak kasi bintang,aku nak bagi 5 bintang kat buku ni..
Kalau nak tahu macam mana kisah penuh nya,bacalh buku ni..
Banyak jual kat Kedai Buku Popular & MPH..
Korang mesti rasa terkilan sebab seseorang yang bnyak main role dalam cerita tu akhirnya......


Akhirnya?? Bacalah sendiri..hehe..





Isnin, 14 Mei 2012

Fenomena Transit Kejora 2012 di Planetarium Sultan Iskandar Akan Datang!!

Assalam :))


Ok,hari ni,aku ada exam. Exam paper Bahasa Melayu. Lumayan susah lah tapi lupakan semua tu..esok ada exam English 1119 pulak..so,get ready je lah..hehe..


Hari ni,tak nak buang-buang masa..nak cerita pasal FENOMENA TRANSIT KEJORA 2012.. korang mesti tertanya-tanya benda alah apa tu kan??OK,biar aku terangkan sikit..hehe..excited ni.. :p


Definisi TRANSIT KEJORA :


Transit merujuk kepada planet Kejora bergerak melintas di antara Bumi kita dengan Matahari seakan-akan titik tompok hitam kecil pada permukaan Matahari dari satu hujung ke satu hujung permukaan Matahari.

 Fenomena cenggini jarang berlaku sebab orang-orang yang bertuah je yang jumpa..macam...kita??yang hidup zaman sekarang ni??Hehe..sebabnya fenomena ada selang masa dia..berlaku sekitar 121.5 tahun,pas tu selang lagi 105.5 tahun and selang lagi 8 tahun..dan aku n korang semua bertuah sebab kita dapat untuk selang 8 tahun! Masa 2 Jun 2004(masa tu masih Darjah 2..hehe) dan selang 8 tahun,sekarang 6 Jun 2012(Form 4 sekarang!)..cepat kan masa berlalu??


macam ni lah rupanya fenomena transit kejora..

Imej planet Kejora(bertompok hitam) yang kelihatan menunjukkan pergerakan melintas di hadapan Matahari. Transit Kejora,berlainan dengan gerhana Matahari yang mampu menyebabkan bulatan Matahari nampak sumbing,transit pula hanya dapat dilihat dengan lebih jelas jika kita menggunakan filem gelap khas yang tebal seperti bekas x-ray atau cermin mata khas yang amat gelap. Ia akan nampak seperti sebuah titik kecil yang bergerak di hadapan Matahari.

Apa kaitannya dengan Planetarium Sultan Iskandar??



MESTILAH ADA KAITANNYA! Planetarium Sultan Iskandar,Kuching akan mengadakan ceramah dan simulasi serta cerapan sempena Fenomena Transit Kejora yang berlaku pada 6 Jun 2012 bermula 9 pagi hingga 12 tengah hari. Tak de bayaran,ok??Masuk sume free!!YEAYY!!Lagi banyak yang serbu,lagi bagus..

Sekarang,jom kita tengok fasa transit dia pulak,iaitu merujuk kepada fasa transit planet Kejora dapat dilihat dari Bumi pada 6 Jun 2012 (Waktu Tempatan-GMT +8):

Contact 1 - 06:09:38,Contact 2 - 06:27:34,Greatest - 09:29:36,Contact 3 - 12:31:39,Contact 4 - 12:49:35    

Jangan lepaskan peluang keemasan ini..kalau tak,anda terpaksa tunggu for the next 105.5 years akan datang nak tengok lagi,iaitu pada 10 Disember 2117!!

Untuk keterangan lanjut,sila hubungi Planetarium Sultan Iskandar,Kuching di talian 082-251275 atau di http://www.planetarium-sarawak.org/psi/ atau di laman Facebook dengan mencari Planetarium Sultan Iskandar.                                                                                       

Isnin, 7 Mei 2012

CONTEST KE 2 HAZWAN HAIRY

Assalam :D


Petang-petang yang guruh tapi bermatahari ini,aku masih keresahan menunggu penyertaan daripada blogger-blogger nak join aku punya kontes..tapi..**bunyi cengkerik**
Baru sorang je yang join..agak2nya,berjaya ke tak kontes yang aku buat..tapi tak pe lah..
Aku yakin dan percaya,blogger-blogger Malaysia ni,baik hati nak join kan??Dorang semua rajin-rajin..Aku percaya..:)


Ok,join kontes lagi arini..huhu


jom!ramai-ramai kasi gempak ini kontes!

Sekarang,tiba masa untuk jalankan titah perintah :

"Saya suka membaca kerana manusia yang ada di sekeliling saya malas membaca . Bila suka membaca,saya masuk dalam kategori gila tapi tak masuk hospital bahagia."
(25 patah perkataan) 

Hehe..dah macam buat karangan exam paper BM lah pulak..haha,tapi itulah reason saya..reason merapu..tapi itulah saya..haha..
Ok,sampai ketemu! 

Ahad, 6 Mei 2012

Segmen 1: Linda Cari Bloglist Mei

Assalam :))


Okay,hari ni,aku nak join satu segmen ni..bertujuan nak tambah follower..hehe..malam tadi,aku buat my first segmen tapi baru soarang je yang sambut seruan..tapi tak pe lah kan??Bersabar itu separuh dari iman..hehe..harap-harap lepas ni,banyaklah yang nak join aku punya kontes tu..hehe..


hit ini banner kalau nak join..^_^

Apa ek?? Rasa-rasanya blog awak tak de shoutbox..kalau ada shoutbox,senang jugak nak umumkan apa2 kontes ke,GA ke,nak cakap yang kite dh blogwalking n follow blog awk sekali ke..ok?

Tarikh tutup : 10 Mei 2012


Khamis, 3 Mei 2012

Ensiklopedia


Karya : Wani Ardy

Sebagai pemerhati, aku teringin untuk nampak bijak.
Menulis tentang sains, politik, ekonomi dan matematik.
Menulis terma-terma yang separuh bumi haram tidak faham.
Menulis isu-isu global, hal-hal penting, agenda-agenda semasa.
Menulis seolah aku seorang pemikir, penasihat, ilmuwan dan ahli falsafah.
Tapi bila aku berlabuh atas kerusi, dengan komputer riba atas meja, dan aku renung ke luar jendela menarik nafas bismillah seraya menghirup bayu inspirasi,
yang ditangkap minda aku cuma engkau.
Mana pergi cerita sains, politik, ekonomi dan matematik tadi?
Mana hilang terma-terma yang tidak difahami separuh bumi tadi?
Mana terbang isu-isu global, hal-hal penting, agenda-agenda semasa tadi?
Mana lari seorang pemikir, penasihat, ilmuwan dan ahli falsafah tadi?
Mengapa bila kau jalan saja-saja di kaki lima benakku – eh! 
Baju lusuhmu terus tersangkut dek cangkuk otakku
Dan aku yang besar godang tadi jadi kecil
Jadi bodoh
Jadi berbalik kepada membincangkan sebuah persoalan klise.

Persoalan hati.
Persoalan suka.
Persoalan terpaut.

sial betul.

Barangkali bagaimana organ dalaman aku menjadi kencang, kecut, dan kurang stabil dengan kehadiran susuk tubuh kau – itulah sains aku.
Barangkali bagaimana lima jam bersamaan lima minit, dengan kau terzahir di sebelah waktu aku jadi semurah zarah – itulah ekonomi dan matematik aku.
Barangkali bagaimana aku memplot alasan, mengabaikan perkara yang genting, mendahulukan kau yang asing – itulah politik aku.
Barangkali setiap pemikiran, permasalahan, perjuangan yang dilontarkan oleh bibir kering kau dan digerakkan oleh tulang empat kerat kau – itulah isu-isu global aku, hal-hal penting aku, agenda-agenda semasa aku.
Barangkali dengan kau mencuri keseimbangan hidup aku, aku langsung menjadi kreatif dan kritis bak seorang pemikir, penasihat, ilmuwan dan ahli falsafah.
Nyata ia suatu misteri yang mengganggu
Bagaimana ensiklopedia seluruh dunia aku boleh termuat dalam jiwa dan jasad seorang manusia biasa 
Berupakan engkau.


ini bukan aku yang aku rindukan.