Jumaat, 28 Februari 2014

Re : Masalah Bosan Edisi Lelaki

Assalamualaikum.

Exceli aku repost jer entri ni sebab aku malas nak buat enterpretasi versi aku sendiri. Aku rasa entri yang ni dah cukup bagus. Mungkin kalau aku buat versi aku sendiri,mesejnya nanti tak sampai. Haha. Entri ni aku ambik dari blog Terfaktab (boleh tembak je perkataan "Terfaktab" tu kalau nak tengok entri-entri lain). Itupun kalau korang nakkan nikmat membaca yang dipostkan oleh penulis sebenar. Kredit untuk penulis.sahaja yang boleh buat aku baca entri anda sampai tak mandi malam. (Sebenarnya aku takut nak masuk bilik mandi sebab ada lobang tak ditutup kat siling. Aku takut Edward tiba-tiba datang tengok aku mandi ........... Tau-taulah ^_^ )

Nota untuk penulis.sahaja,aku repost engko punya entri boleh? Aku dah mintak izin,lepas ni jangan carut aku kat Twitter pula. Bagi senyum sikit. Proses nak mempopularkan engkau secara suka-rela. :)

Kalau nak tanya aku alasan kenapa aku repost,senang je.
Satu,sebab aku rasa entri ni boleh jadi topik dua muka surat istimewa ruangan relationship kat newpaper.
Dua,kedudukan post kau ni kengkadang orang boleh terlepas pandang kat blog Terfaktab. Jadi,aku ambil langkah berani letakkannya kat sini supaya orang boleh baca balik. Tapi kalau diorang nak korek deep dalam blog Terfaktab pun,aku no hal. Aku okayy je. Lagipun,bukan entri aku pun kan? Diorang pun mungkin boleh rasa mood kau tulis. Sebab yang orinya kau tulis kat situ. Aku REPOST ja. 

Yang penting,kau chill je bila ada awek tolong kau repost,ok? 

LOADING...

START REPOST!

Sebenarnya aku sepatutnya buat esaimen sekarang ni. Tapi entah. Hati menarik jiwa aku untuk menulis sedikit sebanyak tentang benda yang tiba-tiba bermain di benak minda sekarang ni. Aiceh! Macam haram. Kahkahkah. Untuk mendapatkan mood, aku play lagu OAG - Crush. Sape yang tak pernah dengar lagu tu, sila-sila lah google atau youtube. Aku tak sure lah lagu ni dah keluar 1Tube belum. Hihihi.

Bila sembang pasal pakwe makwe ni, memang banyak betei lah kisahnya. Masalah la. Takde masalah la. Kalau banyak sangat masalah pun cepat bosan. Kalau takde masalah pun bosan.

Bosan. Unik kan perkataan ni? Agaknya cepat bosan ni ada dekat pakwe atau makwe eh? Kebanyakannya lah? Agak lu'olls lah kan. Siapa yang selalu cepat bosan? Aku malas nak sibuk-sibuk side belah makwe. Sebab aku ni lelaki. Aku nak sembang sikit side lelaki ah. Kalau ada penulis lain dalam blog ni gatal nak sembang pasal side makwe, di persilakan lah. Kita tengok siapa lagi hebat. Haha. Kidding.

Untuk para pakwe. Pernah tak kau macam,

"Eh, asyik-asyik cerita itu je yang dia sembang dekat aku. Tahu lah time tu aku sweet. *sambil senyum tak ikhlas*"

"Tiap-tiap malam kena wish goodnight. dah macam rukun Islam lah. Wajib buat tiap malam. Grr"

"Weh, sorry weh. Aku kena chow dulu. Nak amik orang rumah aku. Kang kecoh plak dia. Padahal boleh je naik bas. Haha. Chow!"

"Takde tempat lain ke dia nak ajak aku pergi. Asyik-asyik shopping mall ni je. Tahu lah baju jenis yang dia minat murah kat sini. Habis? Aku buat apa? Kata date. Adeh"

"Dah dekat dua tahun couple. Masih nak menggedik jiwang-jiwang macam baru couple ke? Layankan aje lah."

"Ish, semua tempat aku pergi dia nak ikut. Tak bebas lah gini."

Ada? Aku malas nak list banyak lagi. Dialog-dialog atas ni dari pemerhatian aku, mulut kawan-kawan dan sedikit pemerhatian di drama swasta di RTM. Hehe. Mesti ada terkeluar kan? Dari mulut ataupun hati. Secara sedar atau secara tinggi (high). Haha.

Tahulah wahai pakwe seraya alam. Sesungguhnya makwe-makwe buat begitu kepada anda sebab dia nak hangatkan apa benda ke nama pertalian korang tu. Pertalian? Errr. Hubungan lebih tepat. Tak kisah lah hubungan pakwe makwe atau pun suami binik. Diorang tak mahu korang rasa,

"Eh, makin lama, makin lepak je minah ni. Dah kurang hangatnya percintaan kami. Ahhh. Mungkinkah makwe ku kini punya lelaki lain? Adakah Leman penjual sayur di pasar itu? Ahhh pedaaah sungguh kau Leman!"

Jadi, mereka cuba nak lu'olls kaum pakwe ni tahu yang diorang ni masih ada hati dekat lu'olls. Kalau di selam kolam sayang diorang tu, masih tulus di dasar hati. Cewah ayat! Tahik! Haha. Takan nak tunggu bercerai baru nak keluar ayat-ayat sweet kan?

Apa salahnya, kalau busy segala pun, nak tidur tu kasik lah message pendek cakap mahu tidur. Alah. Setakat 1 sen tu. Apalah sangat. Jangan nak ego sangat tunggu dia message lah. Ada juga jenis ni. Dia yang busy. Makwe sehari tak message dia. Pastu dia pun ego tanak message.

"Ahh, sedih tahu. Aku bekerja memerah keringat. Makwe tak ingat aku langsung. Huhu. Tee underscore tee lah macam ni! Malas aku message kau seminggu!"

Eh, tahik tau awak ni. Dah sah-sah awak tu busy. Mesti lah makwe tak mau kacau awak. Kasi buntut Rikishi jugak kang. Nak egoish pulak.

"Eh, aku dah tiap malam message dia. 'Nite love you xoxo. Flying kiss from my heart to your heart. Babai. Salam.' Tapi kan, haram dia tak reply. Aku bosan lah gini. Last-last aku malas message dah."

Eh kamon boboi. Kau tahu tak? Mana tahu setiap malam dia dapat message sebegitu sweet ala-ala cekalat guava, dia senyum. Dia tak reply sebab mungkin dia tak mahu text message akan berlarutan, lalu kau tak dapat tidur. So, dia hanya mampu senyum. Klik message tu dan move ke folder 'from my boyfie'. Haa. Kan kan?

Kisah bosan kena amik setiap petang kat kelas/pejabat padahal makwe boleh naik bas sendiri. Eh,eh. Ingat sendiri lah kawan. Dulu zaman mengorat dulu apesal member-member kau tinggalkan? Seminggu couple, kawan message ajak main futsal kau delete. Esoknya menipu cakap 'ade ke kau ajak semalam?'. Tapi bila dah lama sikit, nak amek makwe/bini pun dah malas-malas. Kenapa jadi begitu ya hadirin?

Bosan ye? Tak? Habis kenapa? Letih ke? Ada kerja lain?

ye tahu. Ada juga kerja sendiri. Macam ni lah. Kau dengan dia dah berhubungan kan? Apa guna mulut? Bincanglah. Mungkin boleh selang seli. Hari ni amek, esok balik naik bas. Kau tahu tak, dia bukan nak suruh kau amek sangat dia. Cuma, dia nak tengok muka kau. Seharian belajar/kerja. Mungkin tengok muka kau yang hensem ala-ala Shah Jaslze tu, sejuk hati dia kan?

Eleh, dulu kau jugak yang tergila-gila kan dia. Dah dapat, begitu pula jadinya? Cubit satgi!

Jom singgah sat bab tempat kesukaan dia tu. Shopping mall. Ni kes berat sebenarnya kalau dapat makwe kaki shopping. Sampai cashier shopping mall tu pun naik muak tengok muka dia. Nak-nak dapat yang kaki mengikis.

"Kalau you sayang I, beli lah baju ni untuk I ye?"

Kebush aku sepak makwe kau dari sudut 35 darjah arah counter-clockwise. Haha. Chill-chill. Bab ni gua tak dapat nak bagi pandangan sangat. Sebab ni bukan masalah kita sebenarnya. Ni masalah makwe kau. Kahkahkah.

Okay aku tipu tipu lagi.

Senang begini je lah. kau bagi dia shopping puas-puas. Tapi selalunya diorang bukan shopping pun. Nak cuci mata je. Sambil berkata,

"Kalau I pakai baju ni kan cantik? Kan sayang kan?"

Pedaah betei. Konon bagi hint nak suruh beli latu. Kau buat bodoh je wahai pakwe sekalian. Haha. Jahat. Alah, kalau jenis makwe memahami situasi kewangan kau, mesti dia okay punya. Kalau kau ade duit lebih, apa salahnya beli kan? *angkat kening dua kali* hihi.

Jenis laki ni. Kalau marah memang direct.

"You ni takde tempat lain ke nak ajak I? Asyik-asyik shopping je. Haih. Haritu dah pergi dengan Yasmin Hani kan?"

"Alaa. Tu dengan dia. Ni I nak mintak pandangan you pulak pasal baju tu."

Layankan aja. Kalau dia kata dia nak kau ikut dia pergi shopping sekali tapi semua guna duit dia sendiri tu, mesti ada something iaitu dia respect kau punya pandangan. Sebab, nanti dia nak pakai, kau jugak yang pandang. haha. Kalau bosan selama 2,3 jam dalam mall tu, apa kata lepas tu, kau bawak dia pergi tempat kau pulak? Ajak dia mendaki bukit ke? Ke court futsal one on one dengan dia ke? Baru dia rasa apa jenis bosan kau rasa dalam tu. Haha.

Atleast aktiviti yang kau ajak tu, boleh have fun sama-sama dengan dia kan? *emoticon senyum*

Macam-macam hal lagi lah. Kalau kau rasa kau dah bosan dengan dia tu, apa kata kau cuba hangatkan pertalian korang. Err. Hubungan korang. Make something new. Agar kau tak bosan. Dia pun tak bosan. kalau dah tujuh belas bulan couple tapi agak bosan dia still nak jiwang-jiwang dengan kau, kau layankan aja. Tapi biar lah dengan cara variety. Biar dia senyum sepanjang malam tak boleh tidur walhal kau nyenyak tidur di buai mimpi.

Kalau dia berjiwang macam ni,

"Sayang. I miss you bebeh. I wish you were here"

kau reply lah jiwang macam ni.

"Jangan macam tu sangat. Anggap je kad besday I kasi you tu macam muka I. You peluk cium lah dia. Letak kat sebelah. Ni I pun letak bola yang you kasi dengan tanda tangan Safee Sali kat sebelah I. Rasa macam you je ade sebelah. Jangan miss-miss sangat okay?"

Walhal bola tu kau dah campak bawah katil berhabuk.

Malas lah nak sembang panjang pasal bosan-bosan ni. Aku nak cakap satu benda je,

"Sayang. Tak pernah kenal erti bosan. Apa-apa pun, settle dengan menggunakan otak, minda. Agar tak mengguris hati mana-mana pihak. Semoga hubungan diberkati Tuhan dan bahagia sampai akhir hayat."

Salam sayang dari penulis.sahaja. Salah silap harap maaf. Pandangan sahaja. Ini lah guna blog kan? Hihi.

**Ekceli aku dah lambat nak gi mandi. Kang kena marah boss lambat turun kerja. Okayylah. Ciao!

Rabu, 26 Februari 2014

Aku Memang Malas Nak Sibuk Hal Orang

Assalamualaikum.

Hari ini aku baru dapat gaji untuk kali kedua. Syukurlillah. Haha. Nasib baik tak kena potong dengan boss. Aku ni dajal jugak kadang-kadang. Selalu ponteng kerja. Lebih-lebih lagi waktu petang. Kalau sindrom malas tetiba datang,memang aku tak pergi kerja. Ahahaha.

Kisah hidup aku ni tak adalah best sangat. Tapi aku cerita sempoi je lah. Malas nak saspen-saspen sangat. Aku rasa aku nak mulakan balik semua benda yang aku dah tulis dalam blog ni. Blog ini pun kadang-kadang aku rasa tak ada fungsi. Kadang-kadang boleh pula buat aku high. Kalau tulis,tak sedar jam dah cecah 4 pagi. 

Anda perasan tak kalau aku jarang nak buat entri pasal dunia semasa,ataupun pasal artis,ataupun hal ehwal semasa lah? 

Perasan tak? Tak?

Kadang-kadang itu memang ada tapi sangat kurang. Boleh bilang guna jari.

Sebab apa? Sebab keperibadian aku sendiri pun memang macam itu. Aku memang paling malas nak masuk campur hal ehwal dunia yang kurang baik ni. Aku lebih suka berfikir apa yang patut aku buat atau berkhayal-khayalan.

Anda tanyalah. Tanya pada si aku ni. Kawan-kawan kau macam mana? Kawan-kawan okayy ja. Itu saja. Bukanlah bermakna aku tak mengutamakan kawan-kawan. Kalau jumpa,gaul sebati. Okayy,melekat elok bila buka mulut. Kalau dah blah,blah lah. Cerita tak elok buat apa pening-pening bawa masuk otak. Kalau yang elok,lipat,simpan elok-elok dalam almari hati. Habis sampai situ. Mula hari baru. Cerita baru.

Masa sekolah dulu pun,sama juga. Aku sampai la ni tak pernah berubah. Orang cakap aku mungkin dah berubah sikit. Berubah apa? Sempat jugak aku tanya. Tapi yang sebenarnya aku tak nak tahu pun jawapannya sebab aku tahu benda yang akan tersembur tu menyakitkan hati. 

"Badan kau makin bulat,siot!".
Sial. Even yang macam ini pun aku tak nak dengar. Tetap juga benda tak elok sebab aku dah pernah merasa gemuk. Dulu,masa kecik-kecik.

Inilah aku kalau anda nak tahu. Aku bukan jenis yang suka ambil tahu hal orang. Ambil tahu juga tapi investigate sendiri lah. Pandai-pandai sendirilah nak cari lobang. Puas hati,itu anda punya pasal lah. Yang penting,anda tak simpan lama-lama. Benda tak ada kaitan pun. Aku minat berbisnes. Kalau boleh,semua benda aku nak bisneskan. Baik aku fikir logik bisnes aku sendiri dan cara tarik customer. 

Lagi elok dari mengambil tahu hal orang lain. Ambil-ambil tahu tapi tak payah selak. Cukup sekadar tahu untuk memuaskan inkuiri.  

 

Selasa, 25 Februari 2014

Zee Avi dan Buku Morris Johnson-nya.

Assalamualaikum.

Aku sangat minat dengan Zee Avi. Kawan-kawan aku kata aku bukan pendengar muzik mainstream. Lantaklah. Kadang-kadang aku dengar juga Wrecking Ball Miley Cyrus. Aku nyanyi juga.

Bezanya,aku tak cakap aku minat. Itu saja.

Sebelum aku dengar lagu Kantoi,aku tak tahu pun penyanyinya Zee Avi. Aku tak kenal pun siapa perempuan ni. Aku cuma dengar lagu. Dan aku rasa lagu tu bagus walaupun tatabahasa dirojak-gemburkan.



Aku tak kisah. Melodinya sedap. Apa ada pada lirik? Aku sendiri pun boleh tukar kalau mahu jadikan lebih bermakna. Tapi aku tak nak jadi kejam. Jadi,aku biarkan sajalah.

Semua lagu Zee Avi aku dengar. Lagu Inggeris semua. Dua lagu Melayu. Itu pun Melayu Sarawak. Mee Kolok Sigek dan Siboh Kitak Nangis. 

Tabik lah. Dia masih sayang tempat asalnya. Pulau Borneo. Lebih detail,Sarawak.

Tapi aku jadi lebih tertarik bila dengar lagu 'The Book of Morris Johnson' atau dalam bahasa Melayunya,Buku Morris Johnson. Kalau tak dengar lagu,memang anda ingat lagu ini mengisahkan tentang diari seorang lelaki bernama Morris Johnson yang mengabadikan kenangan-kenangan indahnya bersama kekasih atau bekas kekasih.

Bukan?

Kalau anda mahu tahu,itulah pandangan stereotaip seorang pendengar.
Semua pendengar pun macam itu.
Sebab zaman sekarang tak sah kalau tak sebut tentang cinta kepada manusia.

Tapi Zee Avi punya cerita lain.
Lagu ini digarap berdasarkan kehidupan atau perlakuan haiwan dan hubungannya kepada alam.

Cuba anda fahamkan liriknya di bawah :

The turtle moves slowly and is happy with his pace of life
The flamingo walks with elegant grace, she knows she's one of a kind

If you can't stop in, least smile as you go by
If you can't stop in, least smile as you go by
Sometimes, you just gotta know how to feel

The happy crab danced on the beach to a calypso beat
The happy mullet jumps for the pure joy of being alive

If you can't stop in, least smile as you go by
If you can't stop in, least smile as you go by
Sometimes, you just gotta know how to feel

The gator grinned as he dreamed of his next meal
Every good fisherman has a pelican watching over him

If you can't stop in, least smile as you go by
If you can't stop in, least smile as you go by
Sometimes, you just gotta know how to feel

Itulah. Kadang-kadang,aku rasa kita patut lebih menghargai alam.
Kita ialah alam. Alam ialah kita.

Kadangkala,kita terlalu sibuk dengan masalah. Atau mungkin cuma hidup dengan cara kita sendiri. 
Alam adalah contoh terbaik untuk kita terus tersenyum dan bergembira.
Meneruskan kehidupan seperti biasa. 

Berhenti dan perhatikan mereka.
Mereka hidup riang gembira.
Sedangkan kita?

Tertekan dengan suasana ciptaan sendiri.


Isnin, 24 Februari 2014

Gaji oh gaji


Sumber : Google


Hari ini tanggal 24 haribulan Februari 2014.
Okay. 24 Februari 2014.
Mungkin esok aku terima gaji.
Mungkin jugak hari ni.

Aku pun tak pasti. 

Tapi yang paling penting,aku nak gaji.
Duit simpanan dah habis. Baru semalam.
Buat beri gaji budak teman aku pergi buat banci kat kampung semalam.
Bukan benci..tapi banci.

Tak payahlah aku nak terangkan satu satu apa benda nama banci tu.

Tapi gaji.

Aku dah ada plan yang baek punya dalam otak ini. 

Satu,buat projek totebag handmade. Modal,kurang lebih RM 150. Dua,beli kasut bola untuk Encik IJ14. Bila tanya,semua sekali RM 320. Tiga,nak beli top or whatsoever pakaian secara online. Bajet,RM50. 

Overall,RM 520.

Hermmm.

Memang tak cukup. Satu bulan,aku cuma dapat RM300.

Okay,plan A nampak macam takkan jadi kenyataan. Tukar plan. Plan B.

Satu,RM100 aku simpan dalam akaun ASB. (Tabung Hari Bahagia). Dua,aku akan belanja RM50 sebulan untuk attire/hijabs/shawl/kasut/handbag. Tiga,RM100 aku simpan sampai cukup untuk beli kasut Encik IJ14. Empat,RM 50 untuk aku belanja harian selama sebulan.

Macam okayy. Yang ni memang nampak lagi okayy.
Amacam? Anda setuju?

Yang penting,disiplin.

Duit boleh cari mana-mana.
Kalau anda cukup bijaksana,air longkang pun boleh jadi duit.

Percayalah...



Rabu, 19 Februari 2014

Cam gamak ar..


Budak-budak sekolah sekarang cam gamak ar.
aku tolong mak cik aku meniaga bisnes kedai buku jadi macam orang tua kedekut dah.
tiap kali budak-budak yang cam gamak tu masuk kedai kena tutup pintu kedai.
pagi tadi tiga bijik kalkulator hilang.

esok,apa gamaknya pulak benda yang hilang?

cam gamak ar.
nak kena ulang beribu riban kali.
tak tau nak berterima kaseh.
cam apa tah perangai.

sebabkan budak budak gamak tu,aku kena hadap angin mak cik aku.
dah lah aku buat "taik" belakang dia semalam.
ponteng kerja.

aku pun sama gamaknya.
tapi sekurangnya tak seteruk..curi kalkulator.

mau taknya gaji aku kena potong bulan ni.
aku ni nak buka bisnes sendiri.
duit kena carik lebih.

sebab aku nak beli kereta awal-awal.

tapi gara-gara budak-budak tu
semua benda cam gamak ar.