Rabu, 15 Julai 2015

Imej Sebenar Dwarf Planet,Pluto Dirakamkan New Horizons

Assalamualaikum :)

Mungkin ramai yang menganggap bahawa selama ini,planet Pluto adalah seperti yang digambarkan dalam kebanyakan buku-buku sains dan juga bahan-bahan ilmiah. Tahukah anda bahawa gambaran tersebut merupakan illustrasi bayangan saintis semata-mata?

Setakat semalam13 Julai 2015,kapal angkasa New Horizons yang telah menjalankan misi pengembaraan ke Pluto selama 9 tahun telah berjaya merakamkan dan memancarkan imej sebenar planet kerdil tersebut. Pihak NASA menganggap kejayaan ini sebagai sebuah lagi kejayaan terbesar dalam sejarah manusia,khususnya bagi negara Amerika Syarikat kerana telah berjaya mengunjungi semua planet dalam sistem solar.

Sumber : www.slate.com

Kapal angkasa New Horizons telah diprogramkan untuk merakamkan sejumlah besar imej Pluto beserta enam bulan kecil yang mengelilinginya,dikenali sebagai Styx,Nix,Hydra,Kerberos dan Charon.

Seperti yang dapat dilihat dalam imej yang dipancarkan oleh New Horizons,planet kerdil ini berwarna merah dan jingga serta mempunyai lembah,berkawah dan bergunung-ganang.Planet kerdil ini kelihatan lebih muda dan halus berbanding bulan kecil yang mengelilinginya iaitu Charon.

Planet kerdil ini juga lebih besar daripada apa yang telah dianggarkan oleh saintis selama ini,iaitu 1,470 batu keliling,dan menjangkakan bahawa sebahagian besar di bawah permukaan adalah ais dan jumlah batuan yang sedikit.

Cabaran yang lebih besar menanti para saintis kini adalah untuk memastikan perjalanan pulang New Horizons ke bumi dengan selamat. Kabus berhabuk dikhuatiri mengelilingi Pluto dan menyukarkan perjalanan pulang New Horizons ke bumi. Pengurus misi operasi,Alice Bowman berkata,kehilangan New Horizons merupakan sesuatu yang amat mendukacitakan,sementelah 99% data masih berada dalam kapal angkasa dan data-data yang paling penting masih berada di dalamnya.

New Horizons pernah meletus pada Januari 2006,bersama abu seorang ahli astronomi,Clyde Tombaugh,yang telah menjumpai planet Pluto pada tahun 1930. Beberapa bulan kemudian,International Astronomer Union telah bersetuju untuk menukarkan status Pluto daripada "planet" kepada status yang lebih kecil iaitu "dwarf planet" berdasarkan saiz dan kedudukannya yang berada dalam Kuiper Belt.

Ahli astronomi menggelar Kuiper Belt ini sebagai zon ketiga angkasa. Zon pertama mengandungi planet yang berbatu dan menyerupai Bumi iaitu Merkuri,Zuhal,Bumi dan Marikh. Zon kedua merupakan planet yang sebahagian besarnya adalah gas iaitu Utarid,Saturn,Uranus dan Neptune. Zon ketiga iaitu Pluto berada dalam Kuiper Belt dan dikelilingi oleh komet.

New Horizons dijangka akan meneruskan misi lebih mendalam ke Kuiper Belt,dengan janakuasa nuklear berasaskan plutonium,iaitu bahan yang dinamakan sempena nama planet kerdil tersebut. Dijangka akan bertahan sehingga tahun 2030,New Horizons akan berada 100 kali lebih jauh berbanding jarak antara Matahari dan Bumi.

Sumber : Ian Sample,The Guardian

Much love, @imsopipahhh xoxo

Isnin, 13 Julai 2015

Crime and Investigation

Assalamualaikum :)

Sungguh lama rasanya meninggalkan blog ini walaupun lamanya cuma sehari dua. Haha. This would be the shortest entry. Just nak cakap yang lately aku suka tengok citer genre crime and investigation.

You know what are lingering in my mind right now?

One. Berangan jadi special agent and be smart. Jadi penjejak yang dapat cari pembunuh dan selesaikan kes. Teliti tengok tempat kejadian dan cari bukti yang agent lain takkan terfikir pun itu adalah sebenarnya bukti.

Two. Be a murderer dan menutup bukti dengan sempurna,cipta alibi yang kukuh dan berjoli sementara menunggu the clever from FBI,CIA,PDRM or whatsoever to catch me,if they can.

Too penat nak tulis lagi. People quiet because they don't have any intention.

Inverse.

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Pengalaman Gotong-Royong Buat Bubur Lambuk

Assalamualaikum. :)

Sebenarnya ni entri yang tertangguh. Hehe. Saja nak share. Aktiviti di bulan puasa ni. Bolehlah hilangkan bosan sedikit. Sedikit.

Memandangkan minggu ni adalah giliran kampung aku pulak nak buat bubur lambuk ni,maka aku pun turut serta dengan orang-orang kampung bergotong royong buat bubur lambuk. Suasananya macam biasalah,kopas bawang,cuci daging,cuci beras,gaul rempah ratus dalam daging.



Ni first time join orang buat bubur lambuk sebab sebelum ni duduk kat sekolah dan uni,biasanya dorang buat pada waktu pagi,jadi tak berkesempatan nak join. Hehe. Apa yang best tentang join aktiviti kampung macam ni adalah dia tak ramai sangat orang macam tolong orang buat kenduri (banyak kerja kosong available,so takdelah sampai-sampai sana,menengok orang buat kerja),dan juga paling penting dan paling best,dengar orang tua membebel dan bawa cerita yang pelik-pelik. Haha. Kiranya macam gosip golden girls lah.

Gosip golden girls lah ni

aii cik? tengok je?

makcik,senyum ciked. tak baik masam muka tengah masak.

Aduyaii. Bulan puasa pun nak mengumpat orang lagi yer makcik,nenek?

Ehh,aku tak mengumpat okayy. Aku dengar je. Dengar..astaghfirullahazim pipahhh..berdosa telinga aku.

Anyway,bestlah juga,walaupun tak bercakap dan dengar je cerita-cerita dorang,aku terasa seperti dalam komuniti dorang juga. Kadang-kadang bila kenduri,aku ni rasa isolated giler sebab bila semua geng golden girls ni dah berkumpul,takde nyer peluang nak dengar sebab bising. Itu satu. Satu lagi, Takde tempat duduk. Terpaksa lah duduk kat celah orang.

So,balik ke cerita bubur lambuk kite. Hehe. Bila dah siap,tunggu bubur lambuk sejuk dan kemudian,kerja-kerja pembungkusan pun dilakukan sebelum dihantar ke rumah-rumah di seluruh Kampung Gedong yang indah nan permai ini. Shift membungkus ni,aku dah balik sebab adik aku meragam di tempat kerja. Aku dengan mak bekerja,dia pun nak bekerja.

Sekian sahaja cerita bubur lambuk aku, Moga berjumpa di entri akan datang. Babaii. ;)

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Jumaat, 10 Julai 2015

Life Motivational Quotes

Assalamualaikum J

Goodmorning everyone! Sometimes,dalam hidup kita perlukan juga motivation quotes. So,this is one of them,yang kawan-kawan send dekat group whatsapp. Best juga bila baca. Rasa macam terbangkit. Terbangkit macam mana tu? Hehe. Semoga bagi keceriaan lagi dalam hidup semua dan yang paling penting,jangan lupa senyum!

Let’s start!



This year is Charlie Chaplin’s 125th birthday – a good day to recollect his 3 heart-touching statements ;

Nothing is permanent in this world,not even our troubles.
I like walking in the rain,because nobody can see my tears.
The most wasted day in life is the day in which we have not laughed.

An old man has 8 hairs on his head. He went to a barber shop. Barber in anger asked,
“Shall I cut or count?!” Old man smiled and said,
“Colour it!”
LIFE is to enjoy with whatever you have with you,keep smiling.

If you feel STRESSED,give yourself a break. Enjoy some...



Ice-cream
Chocolates
Candy
Cakes

Why?
Because..

STRESSED backwards spelling is DESSERTS!

Alphabetic advice for you :

A B CAvoid Boring Company

D E FDon’t Entertain Fools

G H IGo for High Ideas

J K L MJust Keep a Friend Like Me

N O PNever Overlook the Poor and suffering

Q R SQuit Reacting to Silly tales

T U VTune Urself for your Victory

W X Y ZWe Xpect You to Zoom ahead in life

Very….beautiful lines please keep it in your heart.

ONE Good FRIEND is equal to ONE Good Medicine

Likewise ONE Good Group is equal to ONE Full Medical Store

Terbaik kan,Gopal? Hehe


Six Best Doctors in the World

  1.    Sunlight
  2.   Rest
  3.  Exercise
  4.  Diet
  5.  Self-confidence
  6.  Friends


Maintain them in all stages of life and enjoy healthy life.

If you see the moon
You see the beauty of God
If you see the Sun
You see the power of God
And..
If you see the mirror
You see the best Creation of GOD

So,Believe in YOURSELF. We all are tourists and God is our travel agent who has already fixed all our routes,reservations and destinations. So,trust Him and ENJOY  the “Trip” called LIFE!

Our aim in life should be 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0

9 – glass of drinking water (so true!)
8 – hours of sound sleep (keep healthy)
7 – wonders tour with family (love them till the end)
6 – days work a week (get a good job,for sure)
5 – digit income (be a millionaire!)
4 – wheeler (hilux or camry,most important,it’s affordable!)
3 – bedroom flat or house (sweet home to indulge yourself)
2 – cute children (not really,as many as you can! Haha)
1 – sweetheart (so sweet!)
0 – tension (chillex lah!)

One life will never come again. Live today. Live your life to the fullest. Yeah!

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Khamis, 9 Julai 2015

Perginya Seorang Teman Lama

Assalamualaikum

Sebentar tadi,aku dikejutkan dengan berita pemergian salah seorang sahabat rapatku suatu ketika dahulu. Pada mulanya,aku sedikit tersentak dengan berita tersebut namun aku tiba-tiba berasa hiba kerana aku menyedari bahawa aku mempunyai momen-momen indah bersamanya masa kami masih di bangku sekolah rendah dahulu.

Aku ingat lagi,dulu kami sama-sama turun ke latihan bola jaring yang diadakan di sekolah. Pada waktu itu,dia siap mengaku lagi aku adalah girlfriend nya. Kami sangat rapat sampaikan kami sama-sama mengenakan stail rambut pendek ataupun mengikat bahagian depan rambut agar tak menganggu pandangan semasa bermain. Dia sangat ceria dan gila-gila orangnya. Air minum pun kongsi-kongsi. Tapi setelah melangkah ke sekolah menengah,masing-masing mengambil haluan masing-masing.

Pernah suatu ketika dia tersilap langkah tetapi alhamdulillah,Allah masih menyayanginya dan membawanya kembali ke pangkal jalan.

Dan kini Allah menyayanginya dengan lebih dalam lagi. Dia telah pergi buat selamanya.
Kawan,adakalanya kita selisih bahu sambil senyum saja kerana semuanya dah berubah. Tapi aku takkan lupa bahawa kau ada momen indah bersama aku suatu ketika dulu. Semoga Allah mencucuri rohmu. Innalillahiwainailaihirajiun.

Allahyarhamah Nur Fazira Binti Ahmad Man.

Al-Fatihah.

Harian Metro,Khamis,9 Julai 2015,9.41 p.m.


Much love,
@imsopipahhh xoxo

Rabu, 8 Julai 2015

Ibadat Puasa dan Adat Puasa

Assalamualaikum J

Meniti hari-hari berpuasa yang semakin sampai ke penghujungnya,ramai yang dah pakat hias rumah cantik-cantik,buat biskut kek raya,beli barang-barang raya dan tak lupa juga kepada tukang jahit,siapkan baju tempahan tepat pada waktu. Kelak dianok customer datang nak ngambik baju,baju sik terpolah. Duhh nak,nakka piluk ati kawan beraya make baju lamak,rasa ati tek nak bergaya make baju raya baru sik kesampaian. Tedah bah. Rasa ati kita juak nak make baju raya baru. Hehe.

Ngerepak jadi kerr. Aiheh. Baiklah abaikan. Haha.

So,rasanya pagi tadi aku dengar radio local Sarawak which is Cats FM. Tagline sikit? Nang antap. Yahh. Jadi adalah pesanan ringkas yang disampaikan berkenaan dengan puasa ibadat dan puasa adat. Apakah maksudnya?

Puasa ibadat ini maksudnya kita sebagai umat Islam yang berpuasa,bukan sahaja menunaikan ibadat puasa,tetapi juga mengerjakan ibadah-ibadah mulia yang lain seperti solat terawih,membaca Al-Quran,menunaikan solat lima waktu dan solat-solat sunat yang lain,bersedekah dan membayar zakat.

Puasa adat pula,obviously,berpuasa hanya sekadar untuk memenuhi syarat sebagai umat Islam yang berpuasa di bulan Ramadan. Solat terawih malas,baca Al-Quran malas,solat pun ekspres,kedekut pulak tu.  Beraya nak sakan-sakan. Deep pulak ayat aku yang nih. “-_-

Jadi,di dalam kategori yang manakah anda? Kalau ada yang kesempitan masa atas sebab-sebab tertentu,at least dalam sebulan tu,adalah sekali dua pergi terawih kan? Hehe. Tak terlambat lagi rasanya kalau kita ada niat yang baik,terutamanya di bulan Ramadan ini,berbuat banyak amal kebaikan. Lagi bagus dan elok sekiranya kita ada buat daripada langsung tak ada. Maka,yarabbi,sia-sialah tahan lapar sebulan kalau menganggap puasa ni sebagai suatu adat dalam hidup kita.

Moga dengan pesanan pendek (pendek ke? Macam panjang jer. Ragu-ragu pulak.)ni,mampu sedikit sebanyak membawa kebaikan,walaupun sebesar zarah,alhamdulillah ada pahala. Kan-kan-kan? Jangan dihitung pulak pahala tu,okay?  

Renung-renungkan. ;)
Sumber : google.com

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Cikgu oh Cikgu : Habis Juga Isi Analisis Item

Assalamualaikum  J

Alhamdulillah. Akhirnya habis juga kerja mengisi analisis item student ayah aku. Y’olls ingat senang? Eee,lagi senang makan tau. Haa. Takdelah susah sangat sebenarnya,kerja dia key-in data,tapi part yang paling aku tak suka bila key-in ialah sebab dia banyak giler. Arggh,banyak lagi memenatkan. Dari petang tadi dok mengerjakan benda ni sebab ayah aku perlukan esok,untuk dia buat rumusan dan seterusnya buat pembentangan keputusan untuk ujian bulanan.

Sampai tertidur-tidur aku buat benda ni. Kesian kan? Haha.

Hmmm. Beban cikgu zaman sekarang memang berganda-gandalah. Nak key in itulah,inilah,buat pembentangan lagi,pastu pelan tindakan lagi,mana nak rancang program itu,program ini lagi. Wahai kerajaan Malaysia,kalau nak teruskan juga kerja analisis-analisis bagai ni,elok rasanya kalau kita wujudkan jawatan pembantu pegawai pendidikan a.k.a pembantu guru. Tugas dia,mengkey-in kan data dan buat kerja-kerja opis yang memenatkan macam gini. Hehe. Doktor ada banyak pembantu,takkan guru yang mendidik anak bangsa sampai boleh jadi macam-macam jenis orang berjaya takde pulak kan?

Macam ginilah rupa analisis item tu. Sampai beratus juga. Meleleh airmata ni T_T

Mungkin inilah salah satu sebab aku dah dua kali tolak tawaran belajar kat IPG. Sebab life ayah aku yang macam gini. Tapi aku tetap salute sapa yang jadi cikgu ni,memang mulia di sisi masyarakat,agama,bangsa dan negara.


Apa-apa pun,terima kasih cikgu.  

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Selasa, 7 Julai 2015

#vapeon : Vaping vs Smoking

Assalamualaikum. J

Few days before,aku dihurung dengan perasaan curious yang teramat sangat dengan satu perkataan yang telah di ‘hashtag’ kan oleh salah seorang rakan Instagram aku,which is #vapeon.

What is #vapeon actually?

Aku googlekan lah. Takkanlah nak pegi tanya kawan tu “Hey,#vapeon tu apa? Apps baru nak edit gambar eh?” Syeikh. Dahlah kawan tu main follow,dia follow aku,aku follow balik. Jatuhlah martabat dan maruah aku sebagai seorang perempuan yang aktif di laman sosial. Aktif di sini maknanya silent reader. Haa. Nampak permainannya di situ? Hehe. Jadi,untuk menyelamatkan ego aku yang hampir tercalar itu,aku bertekad nak cari juga maksud #vapeon ni kat encik incredible,google. Manalah tahu,kalau apps edit gambar terbaru,beneficial juga untuk orang yang ambik selfie berkali-kali baru dapat best shot kan. Sapa yang cantik semulajadi tu,tung aaa..

Apa benda #vapeon ni?

#vapeon ialah sebenarnya perbuatan yang menggambarkan seseorang itu tengah vaping.

Sumber : google.com

Vape atau nama lain yang lebih common dia adalah e-rokok. Tahu kan?

Kandungan utama vaping adalah bahan cecair berasaskan Propylene Glycol atau Vegetable Glycerin,diadun dengan jumlah nikotin dan sedikit perasa makanan yang kemudiannya divaporisedkan di dalam small battery powered atomizer. Atomizer ni fungsinya adalah untuk heat up e-juice supaya bertukar jadi vapour yang kemudiannya disedut,sekaligus stimulate rasa seperti merokok. Proses exhale dan inhale nya sama seperti rokok tetapi apa yang disedut adalah berlainan which is vapour dan bukannya asap,menyebabkan term nya turut berubah daripada “SMOKING” to “VAPING”. Well...make sense juga kenapa terms berubah.

Walaupun para pengamal vaping ni bertegas mengatakan bahawa perbuatan vaping ini adalah tidak sama dengan merokok,tapi mereka juga tidak dapat mengesahkan bahawa ianya adalah 100% selamat. Katanya,specially designed untuk orang yang masih ingin merokok tapi mahu mengurangkan risiko bahaya tembakau berbanding menggunakan kaedah analog (rokok biasa). Walaupun vape ini tidak dikategorikan sebagai nikotin karsinogen,ianya tetap merbahaya dan boleh meningkatkan blood pressure dan kadar denyutan jantung manusia. Jadi,penggunaan vape ini adalah at your own risk. 

Menurut The New York Times,artikel bertajuk Is Vaping Worse Than Smoking,bertarikh 27 Januari 2015 pula,lima orang saintis dari Portland State University menyatakan bahawa daripada hasil penyelidikan mereka,apabila premium vaporizer dinyalakn dengan voltan yang tinggi untuk menukarkan e-juice ataupun liquid itu kepada vapour,mereka mendapati terdapat kandungan formaldehyde iaitu karsinogen berbahaya yang kebiasaanya terdapat dalam rokok yang dinyalakan secara langsung. Konsep ini akhirnya membawa kepada kesimpulan bahawa individu yang vaping adalah 5 hingga 15 kali ganda lebih berisiko untuk mendapat kanser berbanding perokok biasa. Ini menyebabkan ramai yang meninggalkan habit vaping dan kembali ke habit merokok biasa disebabkan kerisauan terhadap bahaya e-rokok ataupun vape yang telah diuar-uarkan. Laporan ini adalah berdasarkan kajian pada tahun 2014 yang telah diterbitkan dalam jurnal Nicotine & Tobacco Research. 

Namun demikian,ramai doktor pakar yang lain terutamanya Dr. Konstantinos Farsalinos,seorang saintis Greek dan juga pakar vape,menyangkal dakwaan tersebut kononnya manusia tidak akan dapat menyedut wap e-juice tersebut jika dipanaskan dengan voltan yang tinggi kerana rasanya yang tidak dapat diterima oleh deria rasa manusia. Michael Siegel,seorang profesor di Boston University,pula menyebut,jika suhu dan voltan dikawal dengan normal,formaldehyde tidak akan terhasil. Dua pendapat yang berbeza ni semestinya buat pengguna vape rasa ragu-ragu sama ada mahu meneruskan vaping atau kembali semula ke tabiat lama merokok. 

Tambahan pula,orang yang kuat vaping ni mesti banyak minum air daripada manusia normal memandangkan vaping ini boleh membuatkan mulut dan juga badan seseorang tu lebih cepat dehydrate daripada biasa. Nampak lebih menyusahkan daripada cubaan berhenti merokok kan?

Tapi,teenagers sekarang pun power sebab dorang tak pakai dah rokok-rokok bagai ni. Dorang vaping. In most cases,individu yang pada awalnya vaping sahaja ni convert pula jadi perokok betul. A real smoker. Sifat manusia kan,tak pernah puas dengan apa yang ada. Daripada cuba-cuba vaping,become a real vaper,then bila dah cuba experience vaping ni exactly macam rokok,nak cuba pula rokok rasanya macam mana. Sadly,that’s how it works. Kononnya,cuba nak membandingkan vaping dengan rokok. At last,mula-mulanya tadi taknak merokok jadi perokok.

In my opinion,apa yang pengguna vape ini cuba katakan ialah dorang cuba nak panjangkan umur dorang dengan vaping instead of smoking sebab vaping kesannya kurang merbahaya daripada rokok.

Ye ke kurang merbahaya? 

Mencegah lebih baik dari mengubati. Sayangi jantung anda.
Sumber ; google.com


Much love,
@imsopipahhh xoxo

Iklan Raya Astro Herman 2015 Menyentuh Perasaan

Assalamualaikum J

Panas. Hirupan pertama untuk aku rasa. Hirupan kedua untuk aku hayati rasanya. Hirupan ketiga untuk aku nikmati kopi putih itu mengalir dari mulut ke kerongkong,membayangkan peristalsis sedang berusaha membenarkan kopi itu untuk terus mengalir jatuh hingga ke perut. Melegakan. Aku letakkan mug ke tepi sambil aku menyambung semula ketukan-ketukan di keyboard laptop. Sambil mengarang cerita yang belum berkesudahan. Waktu itu pukul 2.30 pagi dan aku masih aktif.

TV di hadapanku masih terang benderang,minta untuk ditonton. Aku tidak suka bekerja lewat malam dengan suasana yang sunyi sepi. Pasti ada saja imej makhluk-makhlus halus mempermainkan mindaku. Bodohnya rasa. Sebab itu aku buka saja TV. Menemankan malam-malam khayalku seorang diri dengan bunyi-bunyian TV. At least,dari TV yang aku tahu itu benda nyata,yang ku lihat dengan dua biji mata,yang tidak hilang semena-mena kalau-kalau aku pandang tempat lain. Sebelumnya,TV itu terpasang dengan sebuah drama TV swasta yang tak berapa nak best. Tetapi,sedang aku sibuk mengetuk-ngetuk keyboard,muncul satu iklan di kaca TV.

Pada awalnya,iklan itu berbunyi “This is a true story”

Memang betul pun true story. Iklan itu adalah iklan berkenaan dengan seorang bekas penagih dadah yang bernama Herman. Video dia dirakam dengan cara dia sedang menceritakan sesuatu kepada orang yang tersayang melalui pengalaman yang dilaluinya sepanjang proses pemulihan dirinya. Mungkin Herman ini dulu merupakan seorang penagih dadah yang tegar,sehinggakan dia berkata,dia sudah mampu mandi sendiri,makan sendiri dan bermain dengan rakan-rakan. Dalam video itu juga,dia memohon ampun kepada ayahnya dan kepada Pencipta iaitu Allah SWT,dalam solat lima waktu yang dikerjakan.

Sedutan iklan raya Herman 2015.
Sumber : www.astrogempak.com.my

Pada saat ini,mata aku sudah berkaca. Mungkin kerana faktor background muziknya yang begitu sayu,perasaan sedih bagai dilambung-lambung. Video yang telah dirakam tadi kemudiannya dipertontonkan kepada ayahnya sambil menyaksikan detik-detik pertemuan mereka berdua di akhir iklan. Ayahnya pun memaafkan anaknya atas kesilapannya yang lalu.

Terus-terang,aku terus terfikir. Bagaimanakah perasaan seseorang yang tidak menyayangi dan menghargai apa yang ada pada diri sendiri;pancaindera,nyawa. Bukankah itu suatu anugerah yang tidak ternilai harganya? Adakalanya aku sangat sedih dan hiba apabila melihatkan seseorang yang menyuntik najis dadah ke dalam tubuh badannya. Ditambah pula dengan persoalan,dia tidak sayangkah melihat tubuh badannya yang masih sihat dan senyuman yang masih menawan ketika muda-muda dulu?

Bayangkan ibu bapa pula. Ibu bapa mana yang tidak sayangkan anak. Kalau balik lambat sedikit,mesti sudah marah-marah. Marah itu bukan marah tidak bertempat. Inikan pula anaknya menagih dadah. Kalau aku di tempat mereka,hancur luluh hati. Pasti terkenangkan kembali saat-saat anak masih kecil,masih comel,dengan kulit yang masih bersih,tiada luka atau parut yang boleh melenyapkan tawa kecil dan senyum manis dari mulutnya. Pasti rindu saat itu. Dan kalau diberi pilihan,mahu kekal di zaman itu atau teruskan waktu berlalu,pasti mereka akan memilih untuk kekal di zaman itu,seandainya mengetahui nasib buruk bakal menimpa anak mereka.

Najis dadah bukanlah penawar untuk kejatuhan yang dialami dalam hidup,kalian. Ingatan untuk diriku juga. Seburuk mana pun hidup,sekencang mana pun dugaan dan kekalahan dalam hidup,kita masih ada tempat bergantung yang abadi iaitu Allah SWT. DariNya kita datang,kepadaNya jualah kita kembali. Kelegaan daripada dadah hanyalah sementara.

Ingatlah ibu bapa,bagaimana masa,harta bahkan nyawa yang mereka korbankan untuk membesarkan kita. Kita tidak akan mampu membalas jasa mereka,tetapi cukuplah dengan memberi hasil daripada jasa yang mereka telah taburkan. Berjaya,bangga mereka melihat kita. Jika rosak diri kita,kita mungkin hanya akan pekakkan telinga,tapi mereka? Mereka mungkin menanggung malu yang lebih besar dan hina ; umpatan,cacian,yang ternyata bukan perbuatan mereka sedangkan mereka sepenuh hati mendidik kita. Terluka mereka,tidakkah kesian? Kalau ada yang menyesal pernah melahirkan,jatuh derhaka kita.

Berat azabnya di neraka.

Peringatan juga untuk diri sendiri. Sayangi diri,sayangi keluarga. Allah pasti akan menggantikan kesedihan hari ini dengan kegembiraan yang lebih bermakna di masa akan datang. It’s just a matter of time. Bersabarlah.

Untuk melihat iklan ini,sila klik di (SINI)


Sedih pulak entri ni. Tsk tsk tsk. :’(

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Isnin, 6 Julai 2015

Status Racist

Assalamualaikum :)

Banyak berkat kan bulan puasa? Makan sikit saja masa berbuka pun dah buatkan kita kenyang macam dah makan 3 mangkuk besar sup tulang. *Sup tulang? Ehem. Abaikan. Hehe.

Sebenarnya,saya terpanggil nak buat entri ni tiap kali saya buka fb. Tapi,lupa pulak. Hehe. Tapi sekarang dah ingat. Jadi,saya tulis. Seperti yang kita semua sedia maklum,fb ni tempat untuk kita make friends,medium for a better communication among us dan orang-orang yang jauh kan? Tapi,semakin saya scroll ke bawah,kepala saya makin pening,otak saya makin celaru,hati saya semakin sakit.

Sebab itulah fb sekarang sangat jarang saya buka melainkan untuk ; 1) check info dekat centre pusat pengajian saya.

Lain-lain dari tu,saya buka untuk suka-suka. Daripada suka-suka,berubah pula jadi pening kepala. Haish.

Lately,recently dan sewaktu dengannya,newsfeed fb saya dipenuhi dengan status-status yang menyentap hati saya. Menyentap hati dengan cara yang membina supaya kita sedar akan kesalahan diri pun,takpelah juga. Ni tak,menyentap buat lagi marah. Status racist dan menyalahkan orang lain. Saya panggil status sebegini sebagai status bangau.

Saya sangat tidak faham dengan status racist. Ada antara mereka terus menyalahkan orang lain atau melabelkan sesebuah komuniti (especially agama) in a very disrectpectful way. Ada yang menyumpah,ada yang memburukkan kaum dan agama lain dan macam-macam jenis lagi yang boleh menimbulkan kemarahan kalau seseorang yang membacanya itu sangat tidak penyabar orangnya. Of course,mereka ada rakan-rakan fb yang beragama atau berbangsa lain. Pasti mereka yang lain juga terasa.

Dan tercetuslah perang status racist. Saling menyindir. Saling berbalah komen.

Adakah kita mahu terus hidup dalam situasi sebegini? Ada juga dalam kalangan orang sekeliling saya,yang melakukan perkara sebegini. Terus terang,saya berasa sangat sedih kerana mereka adalah rakan-rakan saya. Bahkan ada yang makan minum duduk semeja,gelak tawa bersama dan buat kerja sama-sama. Saya hanya berdiam diri melihatkan status mereka. Bukan bermakna saya berdiam diri kerana tidak mahu mempertahankan bangsa atau agama saya sendiri,tetapi adalah sesuatu tindakan yang jauh lebih tidak bijak jika saya membalas balik kata-kata mereka.

Lagipun,ia hanya terkesan di hati saya. Tidak affect orang lain secara besar-besaran. Cukup sempurnakah saya dan orang-orang sekumpulan dengan saya untuk membalas balik teguran dan andaian racist mereka?

Tidak sama sekali kerana terdapat orang-orang kita yang perangainya tidak ubah seperti mereka.

Tapi adakah saya dianggap cukup baik dengan berbuat demikian? Tidak. Sesungguhnya tindakan ini adalah jalan terbaik untuk terus memelihara hubungan brotherhood dan keharmonian bersama. Bayangkan,jika terus sengketa,bagaimana hendak berkongsi-kongsi idea? Bagaimana mahu saling mendapatkan bantuan? Bagaimana saya hendak sama-sama memajukan negara bersama mereka?

Jika dua-dua pihak saling tegang,lama-lama akan putus jua. Jadi,satu pihak harus bertindak bijak,bukan berlagak baik atau menunjuk matang,tapi bertindak bijak.

Saya tahu isu ini tidak akan habis hingga ke kiamat dunia sekalipun,tetapi sekurang-kurangnya kisah kedukaan saya berkurangan jika kita saling respect dan still brotherhood. Make the world a better place to live. Hidup mesti dengan chentaaa. :)

Much love,
@imsopipahhh xoxo

8 Peringatan "Berjarah" di Hari Raya

Assalamualaikum :)

Hello readers. Dalam kesibukan Ramadan yang kita sambut dengan penuh kesyukuran,mesti ramai yang dalam usaha untuk berubah ke arah yang lebih baik kan? Alhamdulillah,kepada yang sudah menunjukkan perubahan positif itu,teruskan usaha. Semoga mendapat malam keberkatan,malam yang di nanti-nanti iaitu malam Lailatul Qadar. Amiin. Yeap. Hehe.

Puasa puasa jugak kan? Raya pun dah tak lama. Di sini,saya nak kongsikan sekeping gambar yang terdapat 8 peringatan dalam nada yang lucu tetapi ada betulnya yer anak-anak. Berjarah tu maksudnya menziarah. Kiranya ni nak mengunjungi rumah rakan-rakan ke,buah hati ke,sedara mara ke,saja nak jalan raya rumah orang sebab nak dapat duit raya ke,nak ngorat ke. Hehe. Cumanya peringatan ni dalam bahasa Sarawak,jadi sesiapa yang faham bahasa Sarawak,kompem tergelak baca. Tak terbahak-bahak pun,ketawa macam tersedak tu pun kira okayy lah..kan?


Biar saya translatekan satu-satu supaya semua orang faham. Okayy? 

  1. jangan naik bulu kat tuan rumah (betul ke?
  2. jangan main handphone (kau nak menziarah ke nak main handphone..raya setahun sekali beb) 
  3. jangan buat banyak loya buruk (mana tahu tuan rumah nak berjalan raya jugak)
  4. jangan sibuk nak tanya kek/biskut kawan tu buat ke beli (makan je)
  5. suara tu,kalau bercakap,slow sikit,jangan sampai ganggu orang rumah yang lain nak nengok tv
  6. jangan menggedik menggatal kat rumah orang
  7. sotong merah jangan dimakan sampai habis (ingat murah ke? bukan hidangan sepinggan untuk kau sorang)
  8. sapa yang bawak anak tu,jaga-jagakan anak elok-elok..jangan syiokk sangat berbual sampaikan air tertumpah dekat kapet tak tahu (mulut tuan rumah cakap takpe,tapi hati tuan rumah membara) INGAT TU!!! *ada tiga tanda seru,aku ikut jelah. hehe. ;)
Tu dia. Haaa. Hehe. Jadi,dengan ingatan tulus ikhlas itu tadi,saya terlebih dahulu ingin mengucapkan semoga tamat puasa kepada semua muslimin muslimat. Sapa yang tak habis puasa tu,ingat-ingatlah nak ganti sebelum puasa tahun depan start balek. Ucapan raya tu,dekat-dekat nak rayalah baru ucap,kayh? Eh,tetiba pulak ejaan gai di situ. Hehe.

Much love,
@imsopipahhh xoxo

Ahad, 5 Julai 2015

Come On! It's A Hits,Sex Appeal Free.

Assalamualaikum. :)

Well,well,well. English aku tunggang langgang kan,kot ye pun nak tulis entri dalam English,tajuk biar gempak,bebas typo dan grammatical error. Jangan risau,tajuk je English. Hehehe.

Nak kasi tahulah ni,pada suatu malam yang krik-krik,aku melayan lah perasaan bosan. Jadi,aku bukalah siaran tv. Bila aku dalam keadaan yang sebegitu rupa,baru aku faham perasaan orang yang cakap tv zaman sekarang bosan sebab hanya ada dua  jenis program yang stesen tv tempatan tayang ; 1) siaran ulangan 2) cerita Melayu yang bosan tahap gaban. Mungkin lebih daripada dua tapi aku malaslah nak ulas panjang-panjang. Nanti kena saman sebab banyak cakap. Tapi entah kenapa,tiba-tiba,semasa aku melewati pertukaran siaran yang membuatkan aku hampir berputus asa,aku terlekat dekat satu cerita omputih ni. Aku memang pernah tengok cerita ni. Dulu aku minat hero nya. Masa tu,aku kecik lagi,zaman aku masih tulis diari bengong-bengong. Sekarang pun masih,bezanya dulu tulis dalam buku,sekarang tulis dalam blog. Haha.

Tajuknya ialah The X-Files. Season 1. Wasehh. Macam best. Aku layankan juga sebab mata rasa masih ringan lagi. Lama-lama aku asyik tengok. Addictive juga dibuatnya. Biarpun aku ni bukanlah jenis yang suka sains fiksyen atau cerita-cerita pasal alien atau history Roswell gitu,tapi X-Files wins. Bukan #LoveWins,okay?

Bagi yang tak tahu cerita pasal X-Files ni,cerita dia pasal dua orang special agents,Agent Mulder dan Agent Scully, yang ditugaskan untuk menyelesaikan kes-kes yang dikategorikan sebagai X-Files. Kes-kes dalam kategori fail ni adalah kes yang luar biasa dan tak dapat diselesaikan dengan kaedah konvensional tapi pihak FBI nak juga selesaikan dalam kaedah tu dan nakkan final report yang logik di akal orang biasa. Sah-sahlah tak boleh siasat,umpama menegakkan benang yang basah a.k.a bengong.  *Ni ayat Scully. Yang lain-lain tu,tengoklah sendiri. Tak shiokk kalau aku bagitahu semua.

Tapi itu bukanlah isi utama entri aku. Itu baru mukadimah. Haha. Untuk makluman semua,X-Files ni ada 9 musim kesemuanya dan ada 2 movie dan pernah jadi phenomenal TV Show suatu masa dahulu. Pakcik makcik yang dah tua pun tahu cerita tu. Kau rasa? Jadi,berbalik kepada cerita asal. Aku pun pernah terfikir. Kenapa X-Files ni boleh jadi hits sedangkan hero heroin tak seksi pun. Pelakon yang lain pun tak seksi. Pakaian kemas formal cantik. Fuhh. Sedap mata memandang. Kalau dibandingkan dengan CSI,Lost,mesti ada je perempuan lalu lalang guna bikini. Hits tu memanglah hits tapi..agaknya zaman sekarang,sex appeal tu macam ajinomoto kot,kalau tak ada,tawar hambar cerita.

Sebab tu aku cakap cerita zaman dulu power. Salah satu contohnya ialah X-Files. Itu kisah zaman 90’s. Apa lagi zaman 80,70’s? Contoh lain ialah The Cosby Show,Mork & Mindy,MacGyver,The A-Team,The Golden Girls,Happy Days. Overall,komedi show pada zaman ini lebih gempak dan menghiburkan hati daripada komedi show sekarang yang lebih kepada komedi perumpamaan. What most important is,obviously zaman ni,sapa yang kisah sangat pasal sex appeal dan outfit seksi? Gosh. Pffft.

Part yang paling interesting ialah kalau cerita crime dan sains fiksyen macam X-Files,bukan saja execution jalan cerita yang exhilarating,tapi juga setiap dialog dan info untuk audience sangat dititikberatkan. Contohnya lah kan,boleh-boleh info pasal feromon keluar masa dorang tengah borak-borak santai pasal kes yang mereka nak selesaikan dalam ofis. Aku ketika tu rasa macam “Woosh,feromon! Benda yang aku belajar masa lecture Bio Miss Christha,” Bapak excited sebab dah tahu. Bayangkan,aku rasa budak-budak Western dah belajar benda tu masa high school lagi kot,tapi bila ilmu sebanyak tiga suku kata tu applied dalam movie,worldwidely. Holy crap. Satu dunia boleh jadi pakar zoology,at least dengan mengetahui salah satu hormon dalam badan haiwan yang menarik pasangan sesama spesis untuk mating,which is feromon. Wow,thanks to Miss Christha untuk ilmu baru,special thanks to X-Files sebab kukuhkan ingatan. Haha.

Well,sebab tu aku adore western in their creativity and effort to give beneficial knowledge to mankind through movies and TV shows despite of lambakan element sex appeal. Kalau pun pelakon yang holy hell handsome dan cantik gorgeous hot medess tu pandai berlakon dan bawa watak,it should be okay,the story will be nice enough. But somehow,aku nak juga tengok cerita Melayu kita sampai ke tahap yang macam itu. Satu hari nanti kot. Husnuzon.

Much love,
@imsopipahhh xoxo