Ahad, 24 Mac 2013

Puisi : Bong dan Rasa

Karya : Tangerine Putih

Tidak pernah aku rasa setewas ini
Melihat kamu
Terasa seperti aku menoreh hati
Membiarkan pedih jerih mengalir
Sehingga menggugurkan jernih air dari mata

Tapi aku tahan..

Aku lihat langkahmu
Kau beredar laju
Mempedulikan aku bagai bayu
Yang jelas terasa
Tapi tiada rupa

Tapi aku tetap gembira..

Melupakan kamu adalah tujuanku
Tapi mencintaimu jadi penghalangku
Membiarkan kamu adalah inginku
Tapi memiliki kamu..

Mustahil untukku..

*puisi untuk Bong yang sedang keliru..sabar ya,Bong..pasti ada sesuatu yang lebih baik untuk kamu. :) Yakinlah..

Surat Cinta Dari Bong

Assalam

Pada malam yang sunyi begini,aku teringat pada sorang kawan. Sorang kawan sentiasa bersama,sakit aku,sakit juga dia. Sihat aku,sihat juga dia.

Tadi,dia kirim aku pesanan. Memang aku selalu berbual dengannya tapi perbualan kali ini lain. Lebih kepada soal hati. Soal perasaan. Pertanyaan yang dia ajukan tak boleh aku jawab dengan tepat. Nasihat yang dia minta aku rasa tersangat buntu kerana aku belum pernah dilanda rasa sedemikian yang dia nyatakan.

        "Aku rasa seperti aku ni orang yang tersangat tewas. Aku tak pernah rasa sebegini pada orang. Kalau aku tengok dia,aku rasa mahu menangis saja. Yang pasti,itu bukan rasa simpati. Aku tak tahulah sama ada itu cinta atau sesuatu yang hanya sementara. Memang aku harus berselindung di sebalik kepura-puraan bahawa aku hanya aku,dia hanya dia. Kami adalah orang asing. Tapi sebenarnya,hati aku bagai ditoreh setiap kali dia mempedulikan aku bagai bayu yang memang ada terasa,tapi rupanya tidak kelihatan. Aku memang ingin lupakan dia,tapi sia-sia. Belum lama rasa itu hilang,ia datang kembali dengan tiba-tiba. Bukan dengan kadar yang kecil,tapi sangat besar. Menggugat aku. Membuat aku keliru.
   Saudaraku,
         Apakah aku harus meneruskan rasa ini dan mengejarnya hingga aku mendapatkannya atau sekadar berpuas hati untuk menyukainya dalam diam? Aku tahu,mencintai tak bermaksud memiliki. Kerna itulah,aku tersangat keliru. Tidak akan ada orang yang faham aku 100%. Tidak mungkin ada. Setiap perhubungan yang dibina pasti ada pertelingkahan dan sengketa. Itulah rempahnya. Tapi aku tak pasti ini. Apa harus aku lakukan? Dia sudah berpunya. Tetap dan sah di sisinya. Aku tak fikir aku harus menunggunya. Tapi rasa ini terlalu kuat. Aku mungkin masih terlalu muda. Justeru,itulah yang membuat aku sanggup menunggu. Jika aku sebaya dengan nya,aku akan lupakan hasrat itu. Aku buntu. Bantu aku,py. Kau sentiasa tahu apa yang perlu aku lakukan. Aku ingin jawapanmu segera.

Yang    benar,
Avilla Bong

Demikianlah isi surat yang dikirimnya. Aku juga sangat buntu. Apa harus aku jawab pada Bong? Ini bukan masalah biasa,Bong. Dalam satu sudut,aku harus katakan kau tunggu dia. Tapi kau juga tak patut tunggu dia. Rumit masalahmu,Bong. Aku masih belum mampu untuk menitikkan setitis pun dakwat pada kertas kerna dalam mindaku,penyelesaian ada tapi yang pastinya masih belum dapat aku tentukan.

Kalian,pembaca entri ini,boleh kh kamu komen apa yang harus aku lakukan pada Bong? Apa-apa saja. Untuk meredakan hati Bong juga tidak mengapa kalau tiada cadangan. Asalkan kawan aku ini melakukan yang terbaik untuk dirinya agar tak merana hujungan hari.

Plis - Plis - Plis.
Bagi komen ok?

Bong~Bong..

Sabtu, 23 Mac 2013

Bang,gunting style Nabi,boleh?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

Sapa tak jawab,dosa.. hehe

Alhamdulillah,syukur kerana kita boleh berjumpa lagi dalam segmen yang agak tak panjang ini mungkin. Alamak,dah jadi macam ceramah agama pulak kan?

Hari ini,saya nak berkhutbah,bercerita,memberi nasihat dan ilmu kepada anda semua,pembaca yang budiman...

Cerita tentang seorang budak dan tukang gunting..

Angin menderu-deru,matahari menyinari dengan cahayanya yang paling terang. Bunyi derakan seperti halilintar tiba-tiba kedengaran. Ah Ching,seorang tukang gunting rambut,menarik dan menolak pintu aluminium kedainya ke atas. Hari ini,dia ada pakej rambut baru. Maklumlah,tidak lama lagi musim Hari Raya. Pelanggannya kebanyakkannya adalah orang Melayu dan bumiputera Malaysia ; yang suka mencuba sesuatu yang baru. Dia mengatur kerusi,membersihkan lantai,menyediakan alat-alat guntingannya.....



Tiba-tiba,pada suatu saat selepas itu..
"Hai bang! Nak gunting rambut? Kasi murah boleh? Saya ada 10 ringgit saja ni. Gunting biasa-biasa,cukuplah.."
Seorang budak lelaki yang entah berapa umurnya masuk ke kedai Ah Ching dan bertanya. Ah Ching berasa gembira kerana hari ini,dia akan dapat duit. Mestilah tiap hari dapat duit tapi duit hari itu lain. Jumlahnya mesti agak tinggi,jangkaaannya. Ah Ching terus menjawab,
"Boleh,boleh. Tapi tak nak mohawk ke dik? Abang boleh guntingkan,kasi murah 2 ringgit saja..kalau biasa-biasa,10 ringgit lah..tak ade diskaun hari ini loh.." Dia tiba-tiba tersenyum. Melalui riak wajahnya,terpancar keyakinan yang maha tinggi bahawa budak itu akan terpancing dengan idea bisnesnya itu.

"Emm..tak naklah bang..Biasa-biasa cukuplah..Saya nak gunting style nabi,bang,boleh? Harga 10 ringgit,saya tak lah kisah sangat bang. Lagipun,cukup ni."
Budak itu memang tak makan cakap Ah Ching. Dalam pada masa yang sama,Ah Ching mengetapkan bibir,mengerutkan dahi,menggaru kepala.
"Style nabi? Tak pernah dengar pun? Macam mana itu style ho?"
"Lah? Abang tak tahu rupanya. Tak pelah bang. Saya pergi kedai lain saja. Ok. Terima kasih,bang."
Budak itu berlalu pergi dengan rambut yang hampir-hampir mencucuh matanya.
Ah Ching ditinggalkan dengan satu persoalan. "Style Nabi?" Macam mana itu style nabi?"

Tidak lama selepas itu,seorang demi seorang datang bertanyakan soalan yang sama. Ah Ching tidak dapat menjawab. Apa lagi menjual pakej rambut barunya. Setelah 10 orang datang dan berlalu begitu saja,dia mengambil keputusan untuk menutup kedainya dan mencari rambut style nabi yang dikatakan itu tadi...

Hakikatnya,dia sudah rugi RM100 hari itu..
Dan tak nak pisang berbuah dua kali.

Apa pula kesudahan yang terjadi kepada 10 orang budak yang datang tadi? Adakah mereka menemukan guntingan style nabi itu? Sebenarnya,10 orang budak lelaki itu adalah sekumpulan budak lelaki yang berpakat untuk melakukan sindiket halal tersebut sebagai mengisi masa lapang mereka. Mereka menyedari bahawa umat Islam perlu kreatif dalam menyampaikan dakwah Islam.

So,moral of the story?
Lu fikirlah sendiri..

Hihi >_<
Salam Jumaat..
Sekian,wassalam.



Rabu, 20 Mac 2013

Kind Of Boy That I'm Attracted To

Assalam :)

Mungkin ini adalah entri yang akan mengambil masa yang lama sebab banyak ciri-ciri yang nak ditulis..huhu.. Haha~



But seriously,ikhlas dari hati. Mungkin dari sini,orang boleh menilai aku macam mana. Aku sendiri tak tahu aku siapa. :)
  • Aku sangat-sangat tak kisah apa dia punya religion. Either Islam,Kristian,Buddha,Hindu or lain-lain yang ada kat dunia ni. Sapa kisah semua tu bila dah attracted,isn't it? Kalau betul dia cinta aku demi untuk mendekati Islam dan convert,alhamdulillah..
  • Aku sangat suka lelaki yang boleh buat kerja-kerja kampung,kerja berat-berat sebab nanti,bila bak balik kampung,tak lah kena umpat dengan sedara mara kampung.Haha~
  • Aku tak suka lelaki yang tiap masa nak send mesej kat aku. Aku pun manusia jugak,bosan jugak kadang-kadang kalau asyik-asyik benda yang sama dia send.Huh~
  • Lelaki yang pedulikan siapa aku sekarang,bukan aku yang dulu.
  • Lelaki yang tak "poyo" dan tak perasan yang dia dah hidup berjuta tahun kat muka bumi ni.Menyampah betul~
  • Lelaki bila senyum,dia sangat sweet!Aww!
  • Mengalah dengan lembut dan baik bila bergaduh. Tak nak guna perkataan "OK!FINE!".   Dijamin,marah aku akan hilang dan akan minta maaf balik kat dia sebab marah-marah. Aku senang jer. Cuma lelaki yang tak memahaminya..
  • Tak buat khianat belakang aku. Kalau aku kejam,memang tersangat kejamlah bila berdepan dengan dia balik.
  • Aku tak suka lelaki yang mengkritik apa aku buat bila aku tak minta dikritik. Seriusly. Mind your business. 
  • Lelaki yang genius tapi kelakar adalah sangat cool. Aku suka!!Contoh,tengok Dr. Han Jin Woo dalam Quiz From God,channel 729,Astro Kix HD.Setiap Khamis,10.00 malam.
  • Aku suka lelaki yang mempunyai perasaan yang sama macam aku jugak.LOL!
  • Aku suka bila lelaki puji aku ada bibir yang sexy dan besar macam supermodel.Huhu~
  • Lelaki yang berdepan dengan aku dan cakap terus terang,"Saya suka awak. Boleh tak kalau kita berkenalan? Jadi kawan??" adalah yang sangat gentle.Aku suka.
  • Aku tak suka lelaki yang bajet model bila posing. Meluat sungguh~
  • Aku suka lelaki yang menghormati semua cabang seni dan alirannya. Contoh,tak benci K-Pop or drama Melayu yang tipikal. 
  • Lelaki yang bisa menahan hawa nafsu seksnya dan tak mempengaruhi couplenya untuk buat benda sama.
  • Aku suka lelaki kulit hitam tapi macho dan kacak. Macam lelaki yang selalu duduk belakang Awie or Wulan masa dorang jadi juri Maharajalawak Mega 2012. Ooops! Haha~
  • Rambut panjang tak jadi masalah bagi aku asalkan lelaki tu cun buat rambut cenggitu. Contoh,Deen Hot FM. Sweet giler!
  • Aku minat lelaki yang lagi tua dari aku. Tapi tak lah tua sangat. Tua 2,3,4,5 tahun lah. Paling tua pon,13 tahun. Maybe??Hehe.
  • Aku suka lelaki yang tak menceroboh sebarangan hak milik orang lain.
  • Lelaki yang masih percaya wujud dan berfungsinya pantang larang orang dulu-dulu pada zaman millenium ni memang THUMBS UP & WOW!
  • Lelaki yang berusaha untuk bagi iPhone 5 dekat orang yang dia sayang walaupun duit simpanannya habis. Wuuh,salute!
  • Aku minat lelaki yang berfesyen tapi biarlah bertempat dan sesuai untuk dirinya sendiri. Bukan "fashion criminalist".Ok?
  • Lelaki yang kuat cemburu adalah sangat menjengkelkan.Euuw!
  • Honestly,aku suka lelaki yang tak tahu malu.
  • Lelaki yang control macho pun nampak cool actually kan? Macam cikgu aku. Haha!
  • Lelaki gengster yang jatuh cinta dan menitiskan airmata. Hahaha~ Wujud ke?
  • Aku tertarik dekat lelaki yang agak lembut dan mesra dengan perempuan gitu. Macam yang jenis patah-patah tu lah sebab bila dia kena maki dengan budak lelaki,I boleh tolong cover kan. Tak semestinya suka dekat lelaki yang tough jer. Hehe~ 
  • Lelaki yang jatuh hati senyap-senyap dan buat macam tak de apa-apa yang berlaku. Stay calm. Lelaki macam ni memang confusing tapi aku suka. Aku just suka part yang bila dia dah couple kt kita,dia ceritakan macam mana dia mengelamun jauh fikirkn kita,lepas tu ketawa sorang-sorang sebab syok sendiri teringat kat kita. Aww!!
  • Lelaki yang pandai buat lagu dan nyanyikan untuk aku. Kalau bawak kumpulan koir nyanyi sama-sama,mesti lagi gempak.
  • Lelaki yang berambut golong-golong macam sarang tebuan sebab bila jalan sama dengan dia,jadi attraction orang. Lagi pun,semua lelaki yang ada rambut macam ni sempoi dan cute!
  • Aku suka bila lelaki tak tahu aku sangat fobia dan takut dan geli dengan binatang bernama CICAK.
  • Aku tertarik dekat lelaki yang tak hyper-penakut dengan parent aku. At the same time,dia tegur dan hormat parent aku. Kalau dia ni jenis pendiam pun,at least tolong bapak aku basuh kereta pun ok.
  • Lelaki yang suka buat surprise. Tak mengambil masa yang lama dan sesuatu yang memang betul-betul surprise. Kalau yang biasa-biasa jer,lupakan lah.
  • Aku suka lelaki yang pandai rap sebab aku nak rap sama-sama dengan dia walaupun liriknya mengarut.Hoho~
  • Lelaki yang baik,of course.
  • Muka jambu pun kadang-kadang kacak walaupun itu bukan taste aku yang sebenar. Macam Greyson Chance. Tapi bukan Justin Bieber.
  • Lelaki yang hidup sempoi macam orang lain tapi tak lupa solat 5 waktu.
  • Aku suka lelaki yang tak kisah gf nya freehair tapi dalam masa yang sama,dia slowly buat gf tersayangnya ada kesedaran pakai tudung. Misalnya,selalu puji dia lagi cantik kalau pakai tudung.
  • Sometimes,best accessories untuk sesetengah lelaki ialah cermin mata.
  • Lelaki yang tengah drive kereta memang betul-betul menarik attention aku.
  • Happy + join sekali dengan aku bila aku prank orang lain. Haha~ Jahat!
  • Dye rambut bertempat. Sikit jer. Kalau banyak-banyak,fikir 2 kali pulak nak berkawan. Tapi kalau tak dye,lagi asli kot.
  • Lelaki yang kalau dia popular,dia tak lupa diri.
  • Yang ni aku tak tahu nak describe macam mana. Yang hodoh pun boleh tahan jugak auranya untuk attract aku. Contoh,Park Jin Young @ JYP.
  • Better untuk tengok seorang lelaki tak show off apa yang dia ada especially kemahiran yang dia ada. Aku suka bila dia show skill dia tu pada saat yang sangat-sangat diperlukan saja. 
  • Lelaki bila jadi goalkeeper memang type yang aku suka. So,kalau nak kat aku,jadi goalkeeper,ok? Haha~
  • Aku suka lelaki peminat setia Harimau Malaya. Kalau prestasi hambar,dia memang akan mengkritik tapi sokongannya tak pernah pudar. Bila Harimau Malaya tak lepas gol,dorang makin kuat sokong. Siap buat ombak lagi. :)
  • Bila dia kata tak merokok,dia tak dadah,dia tak minum arak,dia akan pegang janji dia walau apa sekalipun.
  • Pakai baju kemeja lipat sampai ke lengan. Aku tak tahu kenapa tapi kalau lelaki buat macam ni,perempuan mesti akan attracted.
  • Suka kat budak-budak sebab aku sangat tak suka melayan budak-budak. Mungkin sejak dari tahun 1997,aku dah bosan jaga budak-budak kot.
  • Lelaki yang suka gigit bibir dia bila dia tak faham sangat tah apa yang aku cakap. Haha. Lawak giler rupanya.
  • Berfikiran positif.
  • Lelaki yang suka balas-balas surat dari aku. Hehe. Jarang jumpa type yang macam ni sekarang.
  • Lelaki yang suka berfantasi dan imaginasi tinggi. Bila dia cerita balik kat aku dengan sungguh-sungguh,boleh bikin hilang stress.
  • Lelaki yang patriotik. Tapi kalau dah sampai fanatik dengan satu-satu politik,jangan lah. Cukup sekadar dia seorang yang sayangkan negaranya. Tak menyebelahi mana-mana parti.
  • Aku suka lelaki yang bekerja sebagai seorang sukarelawan. Tolong-tolong orang. Ada perasaan simpati yang tinggi. Bagus sangat untuk aku yang kasar.
  • Tak kisah aku ada ramai kawan lelaki asalkan aku tahu jaga diri sendiri.Hehe~
  • Percayakan aku dan setia.
  • Ingat tarikh penting. Kalau tak,nampak sangat lah.
  • Lelaki yang bila keluar,ingat nak balik rumah.
  • Lelaki yang tak kisah aku nak shopping barang-barang yang tak perlu bagi dia. Contoh,novel.
  • Lelaki genius IT memang awesome tapi yang tak awesomenya bila dia ni cracker dan tak beretika.
  • Love photography. :D
  • Suka kumpul dan simpan sesuatu setiap hari sebagai tanda dia hitung hari aku bersamanya. Misalnya kumpul biji saga or origami bintang dan simpan dalam satu balang. Genap satu tahun dia kumpul,dia letak dalam balang lain pulak. Ada satu masa yang dia rasa sangat istimewa dalam hidupnya,dia akan tunjukkan kat aku. Sebelum ni,aku tak tahu pun. Ohh~ 
  • Lelaki yang suka tengok cerita seram. 
  • Lelaki yang tengah tidur pun sangat waahhh..
  • Lelaki yang pandai memasak memudahkan urusan kerja. Haha~
  • Pembersih.
  • Pandai decorate dan design sumthing. Senang bila duk satu rumah. Kalau dah kawen lah.
  • Try sedaya upaya untuk buat apa yang dia sememangnya tak dapat buat bila kita minta buat. Memang nampak kesian tapi itulah lelaki sejati. Hehe~
  • Pandang perempuan lain macam singa nak makan orang tapi pandang aku macam aww!
  • Lelaki yang ada tabiat pelik macam jelir lidah bila dia tersalah cakap.Hehe. Muka saspennya nya lucu. Lol!
  • Pipi tembam.
  • Tinggi dari aku atau sama tinggi. Tak attracted dekat lelaki yang lagi rendah. Tinggi aku 160 cm. Sebagai panduan.
  • Lelaki yang sedia bagi dada dia untuk aku layangkan kepala masa aku sedih,walaupun aku tahu tak boleh,tapi ia nya sangat sweet.
  • Aku  tak suka lelaki yang bagi alasan klise kalau buat salah. Nampak sangat menipu.
  • Lelaki yang komited dengan apa yang dorang buat.
  • Tak kisah aku agama apa.
  • For non-muslim,dia bukan anti-Islam.
  • Tak kisah aku masih budak sekolah or aku lagi tua 30 tahun or aku lagi muda 13 tahun.
  • Image bad boy but dalaman baik giler.
  • Tak guna ejaan yang massively hard nak dibaca. Eg ;- auwark nhark buwhart arpher? Hape ke benda ny tuh. Biasa2 je lah.
  • Last but not least,tengok sajalah ciri-ciri fizikal yang ada kat Radhi OAG @ Deen Hot FM dan ciri-ciri dalaman yang ada kat Zizan. Macam tu lah. ;)

Wordless Wednesday : Dating Dengan Skandal

Assalam :)

Bryan Nickson Lomas and me..kalau jeles,komen. Kalau tak,tengok saja mungkin dah cukup buatmu. :)



Katrina Ann Abdul Hadi and me..


*Nota kaki : Kita manusia..harus saling sayang menyayangi.. :)


Review : Projek 3 Duda - Roman Arogan

Assalam :)

 Rasanya lama sudah kita tak berblogging dekat sini. Aku pun terasa blog ini macam "isolation" seketika dalam hidup aku. Yelah,kehidupan yang dipenuhi dengan warna-warna pelangi yang dari luar je nampak indah,tapi haru biru gak rasanya bila kita sendiri berasak-asak antara jalur warna yang lain. Faham tak? Tak faham kn?? Tak pe,lama-lama nanti korang akan faham jugak. :)

Jadi,hari ini,untuk sesi melepaskan tensyen bila selalu kena sumpah dengan ayat-ayat yang mengandungi perkataan BEBAL,CILAKA,BODOH dan segala macam lagi rempah-rempah kemarahan,baik kita review tentang satu lagu baru dari band..nak kata band pun bukan but actually ni,macam..mini projek lah..by Projek 3Duda dengan lagunya Roman Arogan.

Projek 3Duda ni dianggotai oleh Radhi OAG,Asheed Def Gab C & CD Naz. So,as u all know,dorang ni duda. Sampaikan nama band pun dorang letak gelaran duda. Nak buat persatuan duda-duda lah kiranya ni. Tapi dalam bentuk lagu. Ish~ ni pun dah menggambarkan betapa dorang ni kecewa dengan janda-janda mereka. Hihi..

Lagu ini mngisahkan tentang,mungkin..janda-janda mereka? Kita tak tahu tapi melalui lirik yang dinyanyikan,memang terus terang mengatakan bahawa lagu ni sarkastik. Maksudnya,menyindir lah. Itu untuk verse sebelum korus yang pertama.

Dari segi bunyi nya,first time dengar..eikk? Macam pernah dengar suara ni..lagu indie kot? Tapi bila tiba sec. voice,macam suara vokalis Def Gab C..and terus lepas tu,suara indie lepas tu rock pulak..check3,memang betuk 2 suara aku teka,Radhi and Asheed..tapi dalam banyak-banyak part,aku cuma suka part Radhi..sebab aku memang dari dulu minat dia.. :-p

Ok,tapi dalam banyak-banyak tu,aku paling tak faham kenapa tajuknya nama Roman Arogan. Ni nak kena buka kamus dulu. :)

Dari kiri : CD Naz,Radhi,Asheed
Sumber : Gua.com