Sabtu, 4 Mei 2013

Alahai My Pregnant Mother..

Assalam :)

Apa kabar korang? Eh3? Tak tolong mak kat dapur ke hari minggu ni? Kerja kite dah siap..ke ada jugak yang tengah kije kat office or somewhere else sekarang? Selamat bekerja lah untuk yang bekerja tu. Buat kije elok-elok k? Jangan curi tulang pulak. Tak baik tau. Nanti makan gaji buta,tak berkat pulak. Hihi~

Aku ada lagi satu minggu untuk tamatkan exam untuk term 1. So,memang tak sabar-sabar rasanya. Entahlah,untuk exam kali ni,rasa macam tak ready jerk sebab banyak topik yang belum cover up. Anyway,yang penting aku dah buat yang terbaik untuk capai target. Markah target memang tinggi-tinggi tapi tak ada benda yang mustahil dalam dunia kalau dengan izinNya kan,kan,kan?

Tapi,sekarang ni aku bukan nak membebel pasal exam. Ni pasal mak aku lah ni. Nak mengadu sikit kat korang.

My mother sekarang tengah pregnant. Alhamdulillah. Masuk bulan ni,dah 9 bulan dah. Aku tak tahulah sama ada aku dah share pasal benda ni kat korang sebab aku malas nak selongkar entry lama. So,kalau dah,dah lah. Kalau belum,dengar je lah,yer? This is about my mum.

So,perut pun dah memboyot-boyot. Bak sana,bak sini. Aku sendiri pun rasa berat melihatnya. Tapi itulah pengorbanan seorang ibu. Nak melahirkan anak bukanlah perkara yang senang. Nak kena pantang banyak benda takut nanti perkara tak elok terjadi pulak. Bapak nya pun kena jaga-jaga dengan perbuatan.

So,sepanjang my mother pregnant,memang banyak benda yang dia tak boleh nak buat. Sama gak lepas bersalin. Tapi yang satu ni,aku baru terdengar dia bercerita hari tu. Kalau orang lepas bersalin,tak boleh makan tebu sebab nanti akan hilang deria rasa. Tak leh nak rasa masin,manis,masam,pedas. Owh. Rupanya.
My mother ni Melanau,so kaum ni memang terkenal dengan banyak pantang larang. Mungkin aku yang bukan observer ni tak mengamati sangat,tapi bila dah rasakannya sendiri nanti,baru tahu,kot.

Aku mungkin kadang tak suka dengan bebelan dia,kadang pulak aku suka bila dia sporting nak belanja aku beli sumthing bila aku pokai. Haha. Tapi yang paling penting aku akan dapat adik baru tak lama lagi. Mungkin yang ahli yang terakhir dalam keluarga aku. Huhu. Sedihnya. ~

Ni gambar masa raya tahun lepas. :)

3 ulasan:

  1. ooh dah 9 bulan...semoga lancar semuanya nanti dan selamat menimang adik baru...hehe

    BalasPadam