Sabtu, 17 Mei 2014

15 Mei : "Lulus" Test JPJ

Assalamualaikum.

Sekarang,aku dengan bangganya boleh bagi tahu kat semua orang yang aku sudah lulus test JPJ Bahagian 2 & Bahagian 3 (Amali). Hehe. Ni nak ceritalah pengalaman macam mana aku test JPJ. Susah ke senang? Tunggu,aku belum habis cerita lagi. 

Pagi tu,aku pergi ke Institut Memandu Liamarc,Serian untuk lapor kehadiran test JPJ. Sekitar pukul 9 pagi,aku sampai sana,terus dorang suruh lapor diri. Lagi 2 orang kawan aku test juga,Syafiq dan Hazierah. Syafiq test kereta. Hazierah ni pulak test motorsikal. Aku? Test kereta lah.

Agak ramai jugaklah yang ambik test hari tu. Dalam 50 lebih orang. *Ramai ke? Dahtu,dorang (penguji JPJ) ni suruh kitorang berkumpul dekat pondok depan bukit untuk bagi briefing,check nama lagi sekali dan sebagainya. Tak lama lepas tu,bemulalah sesi test yang menyeramkan..

JPJ Rudy,penguji JPJ yang bertugas untuk ujian bukit hari tu,panggil nama peserta pertama. JPJ Rudy ni macam mana nak describe ek..macam brader-brader lah style nya..botak,badan gempal-gempal sikit an..muka ketat..Kebetulan,peserta yang dia panggil tu perempuan. Fuhh,aku bagi tau korang,cun. Tapi memang nampak giler dia nervous. Naik satu kali,gagal. JPJ bagi peluang lagi sekali. Bukit ni dorang bagi peluang 2 kali. Tempoh 3 minit untuk 2 kali cubaan. Kali kedua pun gagal juga. 

Seterusnya,peserta kedua..dan ketiga...dan keempat..

"NUR AFIFAH BINTI ISMAIL", JPJ Rudy panggil nama. Aduiiihh. Aku ler tu. Aku dengan rasa was was nya pegi ke arah kereta Kancil penguji tu,start enjin. Buat seketika,kamu tau,aku boleh lupa arah mana nak pusing kunci untuk start kereta. Aku berkali-kali bagi tau diri aku sendiri,jangan nerves. Jangan nerves. Akhirnya,dapat gak start enjin. Alhamdulillah,aku tekan clutch,masuk gear satu dan jalan. *Agak-agak apa yang lupa nak buat? 

Tapi,kereta susah nak jalan. Tapi jalan gak. Kenapa ek? Kereta meraung tapi jalan gak tapi susah nak jalan. Bila dah masuk lurus depan bukit,adalah sorang kawan jerit dari luar,"Turun handbrake!!!"

Adoyai,handbrake! Tak turun lagi,patut pun susah kereta nak gerak. Start dari tu,aku memang nerves balik. Tapi takpe,aku gohead jugak. Naik bukit,satu kali tak lepas line kuning. Turun balik,kali kedua,tak lepas juga. Adoyai,kecundang juga aku dekat bukit. Masa tu memang aku rasa sayang gilerr tak lepas. Padahal tayar dah sentuh pun line kuning tapi tak lepas setengah tayar masuk line kuning. Memang rasa macam bala sial segala macam lah masa tu. 

Aku terus call bapak bagi tau,aku gagal Bahagian 2. Bapak pulak cakap,"Ohh,gagal lah?" Yelah,dah tu kan? "Okayy",dia cakap.

frust menonggeng doe. buat seketika,aku rasa cam..ini tidak
adil,tidak adil..bagikuuuu..


Sambil tu,aku ikut kawan aku,Hazierah pegi Serian makan-makan jap. Dia pi test motorsikal tapi gagal sebab kurang satu saat dekat titi. Kitorang pun jalan lah pi Serian. Dia ni ada dah lesen kereta tapi lesen motorsikal tak dok. Aku ni jenis dua-dua jenis lesen pun belum ada.

Tinggalkan kisah makan di Serian. Tak ada apa yang menarik. Tiba pulak masa untuk test Bahagian 3 dekat jalan raya. On the road lah kata orang. Aku tiba dekat situ pukul 12.30 tengah hari tapi JPJ datang pukul 2.30 petang. Kurang asam jugak lah dorang ni. Janji pukul 2.00 petang. Tapi bila lepas briefing,aku peserta pertama nak diuji. Nama penguji aku kali ni,JPJ Ishak. 

Bila on the road,aku sendiri boleh bagi tahu yang aku masa tu steady je. Sebab apa? Sebab bila diuji oleh JPJ yang bernama JPJ Ishak ni,dia sporting. Aku pun tak rasa awkward. Kiranya cam kamceng lah. Dia boleh pulak ajak borak. Aku apa lagi,dah tahu aku gagal Bahagian 2 tadi,aku borak sakan lah. Mana tahu,dia berlembut hati nak kasi aku lulus test JPJ kan? Tanya aku asal mana,rumah dekat dengan kedai makan mi udang ke,anak bongsu ke,baru lepas SPM ke,sekarang buat apa ; sekolah ke kerja,kerja kat mana,nerves ke tak,tadi gagal ke lulus,gagal kat bahagian mana,macam-macamlah..

Aku test guna laluan C. Pusing bulatan kecik depan Tasik Danu je. Lepas tu patah balik ke starting point kat Kampung Tangga. Tiba-tiba,bila nak masuk balik ke starting point tu,telefon dia bunyi. Lagu Korea beb! Aku dengar betul-betul. Eh? OST Drama Korea The Master's Sun tu? Alaa,JPJ Ishak,minat drama Korea juga orang tua ni. Hehe. Nak ketawa tapi tak sampai hati pulak. Tak pasal-pasal dia kasi aku gagal on the road ni. 

Dah tu,parking elok apa semua,dia bagi tau aku camni,

"Saya bagi awak 20/20 ni,Nur. Jangan buat lesen awal sangat. Rabu depan dah boleh buat,"

"Buat lesen? Bukan saya kena test lagi sekali ke ke kat litar sana?" Aku pun hairan. Setahu aku,aku kena tempah test JPJ lagi lepas Gawai,kalau berdasarkan penerangan cikgu aku sebelum ni. JPJ tu senyum je.

Macam ni lah rupa starting point on the road kat Kpg Tangga,Serian. 
Kereta JPJ tu cikgu-cikgu dah bawak balik pi bengkel. Sebab tu tinggal satu je lagi. 
Ni masa semua orang dah balik dah. Tunggu bapak amek. :)


"Lunaskan bayaran belajar awak baru buat lesen P,ok? Jangan risau,saya dah aturkan," Pastu senyum. Aku makin hairan. Tapi aku cakap terima kasih jelah. Alaaaa,lantak lah. Dia dah kasi aku lulus dah ertinya.
Bila aku tanya cikgu aku,rupanya bila aku maklumkan yang aku gagal,dia terus aturkan untuk aku dengan JPJ tu. Tinggal bayar belajar je lagi. Aku minta yang paling murah. Cikgu aku bagi tahu,RM400. Aku tawarlah RM350. Dia cakap,400 paling murah. Tak nak lah tu. Tapi aku cuba tawar juga. RM390. Tak sangka pulak dia nak bagi RM390. 

Set lah,settle RM390 dan boleh buat lesen P. 

Itu lah kan. Sekarang baru aku faham,sepandai mana pun orang tu bawak kereta,tapi bila test akan ada juga yang gagal sebab cepat panik. Lagi satu,kalau tak nak bayar mahal,try je tawar. Mana tahu dorang berlembut hati ke nak bagi. Yang penting jangan putus asa. Konfiden tak konfiden,itu bukan masalah korang nak test JPJ sebenarnya. Kadang-kadang test JPJ ni nasib korang jugak. Doa dan tawakal yang penting. Dan bila kita sporting,orang pun akan usaha bagi kita lulus walaupun kita tak tawarkan. 

Tapi yang sedihnya,bapak masih tak nak kasi kita bawa kereta Saga hijau dia tuhh walaupun aku dah ada lesen. T_T   

3 ulasan:

  1. Hahaha...ayut time test jpj ok la..cuma bukit tu yg kedua bru lepas..skrg bwak krte auto klu manual bukit seram jgkla...huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. okayy ler tu..sy ni,sejak tamat belajar kereta,dah tak pegang dah stereng kereta..

      Padam
  2. Saye suke drive kereta auto senang dan mudah x peyah nk,tukar tukar gear pijak minyak tekan ke D jln lah kereta tu,,,

    BalasPadam