Jumaat, 11 Januari 2013

Bila "Motherboard" Update Notis Berbaur Cemburu

Assalam :|

Well,I can't sleep because aku dah sleep dari petang tadi tak sedar-sedar,mak bangunkan baru nak angkat cuci muka. Haih!

Sekarang adalah masa yang paling baik untuk aku berblogging sebab siang tak ada masa nak handle semua ini. School is school.

So what now? Since aku tak ada teman yang betul-betul boleh bagi aku inspirasi and advice other else than my long-distance friend,Judith,so aku curhatkan dekat sini saja lah. This is an open diary. I can't tell to my mum because dia sendiri ada problem dan sakit-sakit dengan pregnancy dia. I tak nak bother. My sister? She always tells me her story but she will definitely gives me a short answer for my story when I'm asking her at the end. So,pokoknya,dia tak boleh pakai. How about my classmates? Emm..no comment. But I'm glad to see a few of them dah ada kesedaran dalam diri untuk belajar dan tak buat bising dalam kelas,girls especially. But boy,nah..

Siapa kenal motherboard? Motherboard ialah processor utama dalam CPU komputer. Kenapa pulak motherboard nak update notis berbaur cemburu? Faham-fahamlah,itu aku. Yang tulis entri ni. Saja nak kasi gempak tajuk. Belacan goreng. Memang sedap.

Sometime,aku jeles. With my sister. The one who is a year younger than me. Dia selalu dapat specialities. Friends,teachers,my mum,dad,everyone. Macam ada daya penarik dekat dia. Seriously,aku jealous.

Memang aku ini seorang yang pendiam dan tak mudah nak bergaul dengan orang bila aku tak rapat dengan orang. But for the third time,aku nak cakap jugak yang aku jeles. Firstly,my parent. Sometime,I feel yang aku ni tak dapat layanan macam yang adik aku dapat. For certain things. For example,when I want to enroll masuk ke asrama,they won't allow me. But my sister,they did. Why? I don't know. The worse thing is,only her yang dapat permission masuk asrama. Again,I don't know why.

Second,friends. Who is my bestfriend? I don't know. Who yang sanggup to save me from disasters and critical moment? No one. But I am the one yang sanggup buat kerja untuk mereka sebab aku tak percaya dengan kesungguhan mereka untuk lakukannya. They will do but tak seperti yang aku harapkan. Who will support me when I'm in problems? No. Yes,some of them mungkin lakukannya tapi tak sehebat macam kawan adik aku. They always being together and support each other. Dan tak buat bising bila cikgu mengajar. Dan tak kurang ajar. Macam kelas aku,controversial class. Teacher don't like us. They like my sister's batch.

Third,teachers. Aku jeles jugak dengan teachers sebab ada cikgu yang nak bawa adik and her gangs yang dapat A and B dalam PMR in his/her subject pergi makan-makan,main bowling. Such a great thing. Ada jugak cikgu yang borak-borak selamba dengan diorang macam kawan biasa. Tak macam pelajar lain,bila tanya satu,jawab satu. Aku jeles. Dapat A pun aku,tak pernah ada cikgu yang ajak aku sampai macam tu sekali. Bukannya tak bersyukur tapi aku jeles jer. Terpulang korang nak judge how. Tapi yelah,batch aku ni menjengkelkan. Cikgu-cikgu semua tak suka. Nila setitik,rosak susu satu gelas. I wish aku berada dalam batch yang selalu tak kena kutuk cikgu,tapi apakan daya. Certain orang yang tak bersalah pun dipersalahkan jugak,terasa hatilah.

Kes jeles menjeles ini memang dah lama berlaku dalam hidup aku. Sejak turun Adam dulu dah tapi aku dah sebati. Aku cuma perlu terima seadanya diri aku ni dan cuba perbaiki diri. Kalau cuma aku seorang yang berubah,orang lain tak,tak boleh lah. Orang lain masih belum ada kesedaran,asyik nak bercakap hal bergosip,mengumpat,itu saja yang diorang tahu. Makin lama,makin buat perangai. Tak sedar pulak diri tu dah boleh buat jadi bini orang.

Ada sesiapa yang nak melayan aku secara extra macam orang-orang kat atas ini buat? Sangat dialu-alukan.

**Ada orang cakap,sapa suke kaler hijau kuat cemburu. No komen.


8 ulasan:

  1. wah...ni kes yg biasa berlaku utk anak tengah...middle child syndrome...tapi sy tak tau la eppy ni anak nombor berapa....kena fikir positif...bila mak bapak tak bg eppy pg asrama tu mungkin diorg takut akan rasa risau/sunyi nanti....ini menunjukkan diorg syg kat eppy sebenarnya...

    yg bab budak2 buat bising dlm kelas tu mmg takleh buat apa lah...mmg cikgu tak suka punya...tapi eppy boleh guna kaedah alternatif utk belajar...try jumpa cikgu lepas abis waktu sekolah...tanya je apa2 soalan utk menunjukkan yg kita minat dgn subjek dia...walaupun benda kita dah tahu tapi buat2 je tanya...mungkin dgn cara ni tanggapan cikgu akan berubah sikit...sekurgnya bg semangat kat cikgu tu utk mengajar eppy time tanya soalan tu...kot2 lepas tu cikgu jadi friendly pulak dgn eppy...

    tapi sy rasa perasaan eppy je jeles tu...adik eppy mesti ada satu benda yg dia takleh nak lawan eppy...cuma dia tak tunjukkan...jauh di sudut hati dia respek kat eppy...

    takyah pikir sgt benda2 camni...huhu

    BalasPadam
  2. Bagi saya, awak lebih baik ^^

    BalasPadam
  3. @ALS,@Hatimi Tahirruddin thank u sebab komen..hehe..bukan anak middle.sy anak first tapi pasal yang masuk asrama tu mungkin bukan sebb diorang sunyi ke apa rasanya,maybe tak de orang yang nak diharapkn kt rumah,so dorang thn sy kt rumah sj.utk kes kedua,emm,mgkin prlukn lathn @ practice utk jmpa ckgu2 ni sebab sy ni pasif sikit.

    **tak bes ny bila bg salam kat cikgu,dia tak jawab.dia tak dengar kot.sedihnya. :(

    BalasPadam
  4. transformers kuning11 Januari 2013 1:31 PTG

    jealousy is for normal people. yang tak normal je x jealous..even sy pun jeles tgk cara pnulisan blog awk yg cukup mantap hingga sy yg sgt pmls mmbaca ni pun boleh tergerak nk mmbaca,each and every entry you posted...so,,need no worries about jealousy,biarkan rasa cmburu itu mmberi rangsangan kpd kita utk mnjadi yg terbaek d klgn yg terbaek :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau ada seribu orang yang macam awk dkat dunia ni,ramai lah jugak pmbaca blog sy ni. hahaha..

      Padam
  5. @transformers kuningowh thanks..biar betul bab2 tergerak nak baca tu..hehe..setahu sy,cra penulisan sy ni msih stage cikai-cikai lg..tp kalau macm tulah yg awk rsa,bgus sgtlh. Ada jugak org yng nak baca. Hehe. Orang yang tak cemburu tu bukannya orang yang tak normal,tapi dia memang bukan manusia. Hati-hati kalau jumpa orang macam tu. Hihi :)

    BalasPadam
  6. @@iamtangerine wah teruknya cikgu tu sampai salam pon tak jawab...apa2 pun eppy kena practice jumpa cikgu di luar kelas mulai sekarang...pasal nanti kat universiti pun camtu la cara belajarnya...

    BalasPadam
  7. @Hatimi Tahirruddin nak kena kasi belanja kfc,pizza hut tiap hari lah tu..kot2 boleh bodek2 dorang..haha :)

    BalasPadam