Rabu, 23 Januari 2013

Sajak : Zaman Sekolah


Karya : Tangerine Putih

Adapun zaman dulu
Laki-lakinya bercelana rabak
Perempuannya berbaju hapak
Namun hadirnya tak pernah secupak
Walau yurannya setajam kapak

Adapun zaman dulu
Lantainya tanah berdebu
Atapnya lubang seribu
Namun syukurnya pada Yang Satu
Walau payah giat menyerbu

Adapun zaman dulu
Ajarnya hanya tulis baca
Tua mahupun muda
Ilmu itu berguna katanya
Kalau gagal tiada peluang kedua
Walau gurunya bukan warganegara

Yang ada zaman sekarang
Kain putih biru berbau Cina
Seluar hijau semurah jenama
Yang papa ada biasiswa
Yuran itu istilah lama
Yang lenyap tak diguna
Tiada sebab hadirnya sekali sekala

Yang ada zaman sekarang
Dinding konkrit terpasak teguh
Siling asbestos tak mudah runtuh
Pada ribanya disorong teknologi sentuh-sentuh
Tak berasas anak muda masih terjatuh

Yang ada zaman sekarang
Ajarnya pelbagai cabang
Dari abc hinggalah janjang
Uji diri boleh diulang
Guru molek bukan pendatang
Tiada sebab fahaman kontang

Wahai anak-anak muda sekalian!

Andai latih tubi yang kau geruni,
Andai hukum pagi yang kau tak senangi,
Andai tukar ganti baju yang kau benci,
Tunggulah..
Tunggulah bila tua kau menjengah
Sesalan kau tak akan sudah
Kau tak akan ada memori indah


Kerana remajamu bukan sekolah

**nukilan untuk majlis pelancaran JOM KE SEKOLAH esok. Tapi sajak ini aku rasa yang terbaik aku hasilkan selain daripada Penantian Ratu walaupun entah apa-apa bunyinya. Entri saja-saja untuk hilangkan rasa mengantuk tengah mengulang kaji mp Sejarah dan Bahasa Melayu untuk ujian Diagnostik esok. Belajar macam ginilah baru namanya LAST MINUTE NAK TERCIRIT-CIRIT sebab cikgu pun baru bagi tahu siang hari tadi dan paling malangnya,esok baru jadual exam KELUAR. "Perfecto" lah! Memang Perrgghh!

Korang yang tak sekolah,ada nak main gendang-gendang
cegini? Tak de nyer..




1 ulasan: