Ahad, 11 Mac 2012

31 Peristiwa Yang Akan Terjadi Pada Tahun 2012 Menurut Al-Quran

Adakah anda masih dihantui oleh ramalan tentang 2012? Ramalan suku Maya bahawa 21 Disember 2012 merupakan pengakhiran dunia atau lebih biasa disebut HARI KIAMAT, sememangnya menakutkan banyak orang. Pengarah filem Hollywood, Roland Emmerich, bahkan dengan beraninya menggambarkan kemungkinan yang terjadi pada tahun 2012 dalam filem yang berjudul yang sama, iaitu ‘2012’. Impaknya luar biasa; filem itu "booming" dan memasuki senarai filem box office. Tapi tahukah anda bahawa ada peneliti yang meyakini bahawa Al Quran juga ternyata ‘menjelaskan’ tentang apa yang kemungkinan terjadi pada tahun ini?

                                       

Ali Adam, ilmuwan dari University of Technology, Iraq, dan Bournemouth University yang mengungkapkannya dalam buku berjudul ‘Al Quran 2012’. Dengan menggunakan kaedah numerik, Adam yakin bahawa kitab suci umat Islam itu bahkan menjelaskan apa-apa sahaja yang akan terjadi pada tahun 2012, bila dan berapa kali perkara tersebut akan terjadi.

Selama ini, para peneliti telah mengetahui bahawa Al Quran yang ditulis dalam bahasa Arab memiliki bentuk dan struktur huruf-huruf yang sangat teratur,bahkan kitab yang diturunkan oleh Allah SWT kepada Nabi Muhammad SAW ini bukan sahaja memiliki keselarasan dan keteraturan dalam makna-makna dan indikasi-indikasi yang terkandung di dalam setiap ayatnya, tetapi juga memiliki keselarasan dan keteraturan dalam jumlah kata dan pengulangan huruf-hurufnya.

Keluarbiasaan Kitabullah ini membuat para ahli numerologi tergoda untuk mengkaji apa sebenarnya yang tersirat di sebalik keselarasan dan keteraturan tersebut. Setelah melakukan penelitian, salah seorang ahli numerologi,Abd ad-Da’im al-Kahil, dalam bukunya yang berjudul “Misteri Angka 7 dalam Mukjizat Matematik Al Quran” menyatakan bahawa ayat-ayat, surah-surah, kata-kata, dan huruf-huruf dalam Al Quran diatur oleh Allah SWT dengan sistem yang berasaskan angka 7. Ini menjelaskan bahawa ia selaras dengan kenyataan bahawa dalam seminggu terdapat 7 hari; bumi terdiri daripada 7 petala langit; umat Islam yang menunaikan ibadah haji melakukan 7 kali putaran saie, 7 putaran tawaf dan 7 kali melempar jumrah; ada 7 golongan yang dinaungi Allah pada Hari Kiamat; ada 7 larangan Allah bagi manusia; ada 7 sifat perosak; dan sebagainya.

Sepanjang kajian tersebut, Adam membahagikan Al Quran yang terdiri dari 114 surah dan 6236 ayat, kepada dua bahagian,iaitu surah pembukaan dan surah pesanan. Surah Pembukaan adalah surah al-Fatihah yang juga disebut sebagai Ummul Kitab (Ibu Al Quran) manakala Surah Pesanan ialah surah-surah lainnya, seperti surah al-Baqarah, an-Nisa, dan lain-lain.

Surah Al-Fatihah, menurut Adam, merupakan intipati keseluruhan kepada pesanan-pesanan Allah SWT yang terkandung dalam 113 surah lainnya (Surah Pesanan). Intipati tersebut terkandung dalam ayatnya yang berjumlah 7, kata-katanya yang berjumlah 29 dan huruf-hurufnya yang berjumlah 139 (sila buka surah Al Fatihah dan perhatikan sebaik-baiknya). Jumlah ayat, kata dan huruf surah al-Fatihah ini merupakan nombor perdana

“Jadi kata kunci atau kod untuk menyingkap pesan-pesan dalam Al Quran ialah nombor perdana,” tegas Adam.

Seterusnya,beliau mengkaji surah-surah pesanan dan perhatiannya tertumpu kepada surah ar-Rahman yang merupakan surah ke-55. Dalam surah ini terdapat ayat yang diulang sehingga 31 KALI yang mengandungi maksud  “Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?” Ayat-ayat yang diulang tersebut berada pada ayat ke-13, 16, 18, 21, 23, 25, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 45, 47, 49, 51, 53, 55, 57, 59, 61, 63, 65, 69, 71, 73, 75, dan 77 (sila baca surah ar-Rahman & ia dijamin benar 100%). Jika semua angka-angka itu dijumlahkan, maka hasilnya ialah 1433 yang jika dikaji dengan kaedah primalogi(sebahagian daripada kaedah numerik), maka angka 1433 dapat dijumlahkan menjadi 1+4+3+3 = 11 (nombor prima).
Adam mengakui bahawa dirinya agak bingung untuk merungkai makna angka 1433 tersebut sebelum akhirnya menyedari bahawa pada saat tersebut,manusia hidup pada 1432 H (2011 M) dan tahun depan (tahun ini) manusia akan hidup pada 1433 H (2012 M). Keyakinan Adam semakin kuat bahawa 1433 merujuk kepada tahun Hijrah kerana ketika ia sesuai dengan jumlah kata pada surah ar-Rahman dengan jumlah hari pada 2012 iaitu jumlah kata dalam surah ar-Rahman sebanyak 355 kata dan jumlah hari pada 2012 sebanyak 355 hari, bukan 356 hari (sila semak kalender 2012).

Penemuan Adam tidak berakhir di situ kerana ayat “Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?” diulang sehingga 31 kali,beliau percaya bahawa pada 2012 akan terjadi 31 kejadian/peristiwa dahyat yang akan menggoncangkan kehidupan manusia di bumi, namun BUKAN KIAMAT!. Bahkan dalam bahasa Al Quran,ayat yang diulang-ulang tersebut terdiri daripada empat kata, maka beliau juga percaya bahawa setiap kejadian/peristiwa itu akan berlaku selama 4 HARI. Subhanallah!

Yang akan terjadi pada 2012

Untuk mengetahui 31 peristiwa yang akan terjadi pada 2012, Adam mencari huruf, kata atau ayat ke-1433 dalam surah-surah pesan dan inilah yang ditemuinya ;

Dalam Al Qur’an surah ke-2 ayat 24 Allah berfirman; “Maka jika kamu tidak dapat membuat (nya) dan pasti kamu tidak akan dapat membuat (nya), peliharalah dirimu dari neraka yang bahan bakarnya manusia dan batu, yang disediakan untuk orang-orang kafir.” Berdasarkan ayat ini, Adam menjangka bahawa antara perkara yang akan terjadi pada 2012 adalah HUJAN METEOR.

Dalam Al Qur’an surah ke-2 ayat 86 Allah berfirman; “Itulah orang-orang yang membeli kehidupan dunia dengan (kehidupan) akhirat, maka tidak akan diringankan siksa mereka dan mereka tidak akan ditolong.” Berdasarkan ayat ini, Adam menjangka pada 2012 akan terjadi peristiwa yang terus menerus dan tanpa henti, tetapi tidak dapat dihuraikan jenis peristiwanya.

Dalam Al Qur’an surah ke-10 ayat 69 Allah berfirman; “Katakanlah; “Sesungguhnya orang-orang yang mengada-ngadakan kebohongan terhadap Allah tidak beruntung”. Berdasarkan ayat ini, Adam menjangka bahawa pada 2012 salah satu peritiwa yang terjadi lebih banyak menimpa para pembohong, namun jenis peristiwanya, tak dapat diduga.

Lokasi peristiwa

Untuk menentukan di manakah 31 peristiwa pada 2012 akan terjadi, Adam menggunakan garis bujur dan garis lintang bumi, serta pada ayat-ayat yang diulang dalam surah ar-Rahman. Berdasarkan kedua-dua sumber tersebut, Adam menjangka bahawa bencana kemungkinan akan terjadi di wilayah-wilayah yang berada pada paksi 0-90 darjah garis lintang utara (LU) atau garis lintang Selatan (LS). Misalnya, di wilayah yang berada antara 0-13 darjah garis lintang utara (LU) atau garis lintang selatan (LS); wilayah yang berada di sekitar 16 darjah garis lintang utara (LU) atau garis lintang selatan (LS); wilayah yang berada di sekitar 18 darjah garis lintang utara (LU) atau garis lintang selatan (LS); dan sebagainya.

Waktu kejadian

Berdasarkan kaedah primalogi, Adam mengira bahawa bencana pertama akan terjadi pada hari ke-44 tahun 1433 H atau bertepatan dengan tanggal 7 Januari 2012 manakala bencana terakhir atau ke-31 akan terjadi pada hari ke-346 tahun 1433 H atau 4 November 2012.

Angka 44 berasal daripada jumlah kata dalam setiap ayat yang diulang dalam surah ar-Rahman sebanyak empat kata dan hasil jumlah kata dalam surah ar-Rahman sebanyak 683 kata. Dalam deretan nombor perdana, angka 683 merupakan nombor prima ke-124 dan angka 124 merupakan hasil darab 4 x 31. Maka, angka 44 berasal daripada jumlah kata ayat yang diulang dalam surah ar-Rahman yang sebanyak 4 kata, dan angka 4 pada angka pendaraban 4 x 31 menghasilkan 124.

Namun,yang pastinya, benar atau tidak hasil penemuan Adam ini, hanya Allah SWT yang tahu, kerana Allah SWT sahajalah penentu segala yang ada di langit dan di bumi. Kita wajib berserah diri dan berlindung kepada-Nya dan semoga kita tergolong dalam kalangan orang-orang yang dilindungi oleh-Nya. Amin.
p/s : Ya Allah ya tuhanku..aku bersyukur kerana aku dilahirkan sebagai seorang Islam,pahalaku diperkirakan oleh Allah,dan pengampunanku moga diredai Allah SWT..Amiin..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan