Selasa, 11 September 2012

OKU Boleh Buat Tapi Kenapa Kita..Hampeh?

Assalam :)

Nyibuk jap >_<

Larut-larut malam ni,gigihkan jugak nak kasi meriah sikit blog sebab lama dak hapdet.Berhabuk an?So-so-so..kiranya nak bersihkan la ni. Tiba-tiba otak yang malas nak belajo n suka berkhayal ni termuhasabah.Jadi,tulis lah ni satu entri pasal kita.Especially golongan remaja.*Darah mudalah katakan. Kita pun tak terkecuali. :)

Kenapa budak-budak zaman sekarang tak macam dulu?Cuba kita renungkan..yelah of cos,sebab perubahan masa..ada orang kata...

Wei,beb,kita dah maju..takkan nak main kat tepi parit berbuih hitam kot??eeeeuuuwww---tak kelasssss lah.
Tak kurang jugak yang cakap macam ni..

 Kita,sebagai warganegara,tidak sepatutnya malas..kalau malas,hancurlah negara..

Nak kasi tau,yang ni agaknya yang educated sikit lh yang cakap..tapi..tetap jugak sama macam dialog num 1..pandai cakap tapi dok buat..

Hey manusia yang bergelar remaja yang hidup di muka bumi Malaysia,

EH,PIGI DAH..KORANG YANG CAKAP MACAM GITU TAPI TAK BOLEH BUAT PUN TAK GUNA LAH.

Ok,bek kita chill kejap.Tak bek marah kan?Ini adalah opinion peribadi.Bermuhasabah itu termasuk saya yang kadang-kadang lebih hampeh dari orang paling hampeh kat Malaysia nih.So,kenapa kita tak boleh buat macam orang lain boleh buat?? Kita tau buat apa?? Try to think and learn from our mistakes..George Santayana pernah cakap,orang yang tak mengingati sejarah tu boleh ulang balik sejarah lampau. Kan-kan-kan??

Baru-baru ni..haish! Aku memang geram tahap dewa la dengan golongan yang pi tunjuk **** (kat situ censored ek,tak sanggp pulak nak sebut :p) 

** Hey,muka hensem pon tak guna kalau perangai macam tu,bagi malu mak bapak je. 
** Perempuan pun sama. Muka je cute,putih melepak,tapi hati busuk bagai bangkai.

Tok sah lah kita nak tukar bendera bagi lagi huduh. Bako bendera Jalur Gemilang,bior le Usop Wilcha nak bako rumah Mak Limah tak po lah jugak..ni dak..hey..

Kita tak usah lah tunjuk kejahilan dan kebodohan kita..kang tak pasai-pasai bila orang luar tahu kita ni macam air tenang,tapi buaya-buaya bergaduh dalam tu..habis lah! Orang luar pf coz,nak amek kesempatan..nak jajah balik..

Jangan kau! Negara kita masih ado hutan simpan,masih ado minyak,masih ado potensi besar..nak bagi kat orang lain guna,kita kaut hampas je? TAK BOLEH JADI!

Jangan lah kita belajar tinggi kalau kita rasa nak buat benda semua tu. Lebih baik jadi budak kampung yang jahil,tinggi jati diri daripada orang berpelajaran yang lagi teruk dari siput babeh pemikirannya. 

Sebab tu lah,aku bangga dengan mamat sorang nih. Namanya Mohamad Ziyad Zolkefli. Atlet lontar peluru negara yang menang pingat gangsa Sukan Paralimpik London 2012. Dia menghadapi masalah F20 (masalah pembelajaran). For real?? kan? Masalah pembelajaran dapat pingat gangsa Paralimpik? Hey korang,say lah WOW! Golongan inilah yang patut diberi pencen seumur hidup dan ganjaran yang lagi besar because they fight till the end with their disabilities. Bukan senang. 






OKU-OKU pun dia,hasrat dia ialah nak tengok rakyat Malaysia bangga. Kita yang sihat walafiat ni,ada ke?? Bawa balik rumah,jumpa mak bapak,sayang negara,perangai baik,jadi suami mithali ni..(emmm..apalah). BTW,korang fikir lah sendiri.


p/s : kalau ada,tak banyak lah,3/4 manusia macam ni kat Malaysia,kan bagus..termasuklah aku..huhuk (batuk jap ~)






Tiada ulasan:

Catat Ulasan