Isnin, 28 April 2014

Sesi Enam : Belajar Memandu Kereta

Assalamualaikum.

Actually,aku skip lagi dua sesi sebab aku belajar benda yang sama kat litar. Asyik cerita parking-bukit-parking-bukit. Tak syok aaa kan? So,aku concludekan kat sini,everything's fine. Hihi.

So,sesi enam ni,aku on the road pulak. Heyyy. On the road,babe. Exciting lah! Hihi.
Aku sangat excited masa tu sebab bawak kereta atas jalan raya betul. Eee,best giler bagi tau korang!

Sakai kan aku? Macam lah korang tak pernah bawak kereta...

Okayy,masa aku on the road,ada 3 laluan. Laluan A,B dan C. Pusing roundbout besar dan roundbout kecil. Tapi part paling tak best lah pusing roundbout. Betulll. Sebab apa tau? Nak tunggu kereta jalan sampai bahu jalan kat kanan kita kosong baru boleh go. Nak-nak kena tunggu lama kalau waktu belajar tuh waktu puncak. Macam mehhh la..

Yang lain semua okay..cuma bila baru nak start jalan tu,keluar dari tempat mula tu,belok pi jalan besar,lambat sikit nak tukar gear. Cikgu cakap kalau lambat tukar gear,fail. Okkayy. Itu satu problem. Lagi satu,kalau masa tukar gear tu,stereng senget atau ikut sama badan kita tukar gear,fail gak. OMG. Lagilah seram. Kalau bawak kereta bukan dekat tengah jalan,fail gak. Adussh. Kalau untuk beginner,memang pergggh lah.

Tapi sebelum apa-apa,kena atur tempat duduk dulu,check wiper,cermin pandang belakang,cermin sisi,pasang tali pinggang keledar. Last sekali,kalau semua okayy,baru boleh tekan clutch,masuk gear satu,lepaskan brek tangan. 

Tadaa..kereta pun jalan..

Hihi..

Buat masa ni,I dah bawa kereta smpai gear 4. Korang? On the road sampai tak gear 4 nih? Ke ada yang dah sampai gear 5? Salute lah. Aku bawa gear 4 pun dah rasa jalan raya licin giler. Laju gilerr. Kancil kan. Ringan pulak tu. 

15hb Mei ni aku test jpj. Hope everything's fine lah. Cikgu pun kasi aku test jpj 15hb tuh. So,work hard lah by now.. :)

**Buat silap sikit-sikit macam tak venture sangat kan waktu belajar kita? Tengoklah entri terbaru ni. Macam bosan saja. Masa mula-mula belajar dulu barulah best. Banyak gilerr benda lucu yang aku buat. Haha. Ambik mood lucu tu pi sini sikit lah. Sesiapa yang nak baca entri pasal sesi belajar memandu ni secara kronologi,boleh korek lagi entri bulan Mac April. Aku tak banyak tulis entri this few days. So,senanglah korang nak cari. Tak pe,baca je. Mana tau,untuk guide,tak pun,mengimbas memori silam masa belajar memandu dulu.. ^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan