Selasa, 20 November 2012

Gaza : Bukan Sekadar Isu Agama Tapi Kemanusiaan

Assalam :-|


Today,I'm not in mood because of this issue. Yelah. Tiap hari nak bomming orang. Jahanam punya Israel. Puih! Tapi aku tersentuh jugak lah..why some kind of people masih menganggap isu ni sebagai satu isu agama semata-mata dan tidak membuka mata mereka yang benda ni adalah satu isu KEMANUSIAAN yang perlu kita pandang dengan lebih serius cause benda ni dah berlarutan about 60+ years.

Why? Kenapa Tsunami kita tolong? Kenapa Taufan Sandy kita tolong? Kenapa Taufan Katrina kita tolong? Tapi Gaza kita berat nak tolong beb? Why ah?

Come on!Wake up lah boys,girls,ladies & gentleman! Gaza is all about HUMANITY. Lupakan segala jurang religion,forget all those crappy things..because everyday,many people die disebabkan kekejaman ni. Tak kiralah budak kecil,wanita,orang tua..they are dying..dan lagi teruk,dorang tiada sumber makanan because segala aktiviti terbatas dan dikawal..nak pegi laut? Nak pegi mampus namanya..dorang akan ditembak..nak pegi kedai,cari barang? Minta maaf,kedai tak buka cause everyone nak selamatkan diri..so,what they gonna do? They need to fast,tahan lapar..and the worst thing is,they need to eat BATU..dorng tak de rumput hijau beb,nak makan? Kalau ada rumput,mereka sanggup makan rumput..but BATU..Allahuakbar..Allah SWT sahaja yang tahu betapa terseksanya mereka..


KITA? Di sini..makan minum cukup..segala benda cukup tahu tak..melimpah ruah rahmat dan nikmat Allah bagi..apa lagi yang kita tak bersyukur? Yang dok rebut syarikat orang tu,sudoh-sudoh ler..pegi insaf..dah kaya,nak lagi kaya..tak berkat hidup macam gitu..lagi baik korang pergi dermakan duit yng anda ikhlaskan kepada warga Gaza because rite now,they really need financial help.

About Israel,segala gelaran buruk yang ada memang patut ditujukan kat dorang coz kekejaman yang dorang lakukan melebihi daripada akal kewarasan manusia. This thing wouldn't happened kalau bukan Bush yang terajui Amerika Syarikat I think. He's a JEWS,man! And seorang Yahudi yang taat. Because of his personal propagandas,he look forward and try to be politicians so that he could lead the world. And easily control all the activities. His mission? Hapuskan umat Islam di muka bumi ni. But in this issue,we suppose to see this as a humanity matter because nyawa orang yang tidak bersalah dimatikan macam tu saja. Apa rasa korang kalau family,orang tersayang dibom? Mati macam tu saja? Korang mesti hope SESIAPA sahaja datang dan bantu anda kan? Ke korang kena kesah lagi,"Aku nak yang ISLAM je bantu aku,yang lain boleh blah" atau "Aku nak yang KRISTIAN,BUDDHA,HINDU,ATEIS je yang tolong..yang bukan tu,korang boleh pegi jauh2 lah..tak yah tolong aku..," Aku sure,takkan ada orang yang sesombong dan sebongkak ni pun masa kena timpa bala..walaupun tak cakap,tapi dalam hati memang menjerit minta tolong sesiapa yang mampu untuk bantu dia dalam kesusahan..this situation is the same lah man..



So,korang jangan pandai sebar je mende ni tapi tak buat..pray for them and hope they free from all this silliness..

Go here for more information and for giving hope to Gaza -  Islamic Relief Malaysia





6 ulasan:

  1. orang zaman sekarang. pikir sesuatu benda seperti jalan lorong yang sempit.

    BalasPadam
  2. @Shasha Yacob yup. selagi hal tu belum terjadi kat mereka,selagi tu lh..

    BalasPadam
  3. saat kite mkn sedap kt sini, dieorg menderita kt sane,,SubhanAllah,,

    moga Allah lindungi umat Islam di sana, berdoa tu je yg mmpu buat

    BalasPadam
  4. @NORSHAHFEZA HAMSAN semoga mereka mampu bebas drpd Israel Laknatullah..tak mengapa,itulah adalah ujian buat mereka yng bakal menghidu baunya syurga indah Allah SWT..amin..

    BalasPadam
  5. diaorang tu buta hati... x fikir kalau jadi kat wanita-wanita diaorang, baby baby diaorang, budak-budak diaorang...cam maner rasanya...

    tu la dianya bila tamak haloba menguasai diri... they are just selfish...

    BalasPadam
  6. @F.A.R.A.H.W.A.H.E.D.A bila dorang dalam kesusahan,pandailah nak ugut semua orang bg bantuan..hampeh!

    BalasPadam