Ahad, 23 Mac 2014

Diploma, Asasi or Matriks?

Assalamualaikum.
This is my first entry in 2014. Rasanya belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat tahun baru kat korang. apa azam korang ek? Aku pun teringin nak tahu. So. Tahun baru ni baru jugak nampak gayanya hidup aku. Dah habis sekolah. Azam pun lain dari tahun sebelumnya. Ada azam nak kerja, timba pengalaman, belajar mandu, belajar jahit, belajar sulam..kawen..oops? Haha~
Btw, aku dah beli num unik upu aku untuk apply masuk universiti. Korang dah? 20 Januari dah bukak dah. So karang korang dh boley beli kat bsn. Kalau bsn serian, carik jer kakak gyiyomi yang cantik tuh. Mesti dia kasi korang pin tu dengan penuh senyuman. Hihi.
Tapi kan..
Masa aku bukak tadi, dia suruh masukkan lah course yg aku nak ambik. Ofkos first choice unimas asasi sains hayat. Tapi aku was was gak. Second choice diploma pengajian sukan. Third choice asasi tesl uitm. 4th choice asasi perubatan upnm. 5th choice diploma fisioterapi uitm. 6th choice asasi perubatan uiam. 7th asasi pergigian uiam. 8th asasi kewangan dan perbankan islam. Kat mana aku pun tak ingat.
Nak tau sebab aku was was nak masuk asasi?
Sebab aku rasa aku lebih berminat dengan sains sukan or fisioterapi. Aku tak suka belajar sains tulen. Memang aku tak suka. Sebab aku tak minat. Aku tahu kalau aku teruskan jugak mesti aku hanyut. Parent nak sangat aku masuk sains. Tapi aku bukan lah seorang yang otak pure sains. Aku lebih suka kepada benda yang berbentuk psikologi, fisio or terapikan orang. Diploma fisioterapi memang menarik. Pengajian sukan pun okayy.
Aku nak pilih yang mana?
Matriks adalah choice the last aku rasa. Sebab tadi aku ada contact kawan aku. Dia cakap lau ambik diploma sukan,2 tahun setengah aje. Pas tu lau nak sambung degree, smbung je lagi 2 tahun. Nah? Kan mudah cenggitu?
Sama jer keluar dengan budak lain yang amik matriks or asasi kot?
Atau lagi awal. Patutlah orang kata matlamat kena set awal2. Lau tak, macam ni lah. Menderita nak pilih course.
Bukan apa. Aku ada set target mende lain actually. By 23,24,25. Aku mesti dah kawin. Insyaallah. Kita merancang, Allah menentukan. Aku yakin dialah untuk aku.
Sebab apa dalam lingkungan usia tu?
Mak tak melepaskan aku kawin lau masih belajar. Kang malam2, lain assignment diberi lain assignment dibuat. Hah!
Masaklah aku..
So, aku nak sangat masuk sains sukan ni. Kali ni aku kena kuatkan semangat. Aku tau bidang sains tulen is not my field. Aku kena keluar dari kepompong. Harap2 semuanya okayy jer lepas ni. Amiiinn.
Nota kaki : Encik Ibrahim aku dah botak sekarang. Hihi. Tapi dia tetap cun macam dulu. Tengok gambar je dah buat kiter rasa happy. Alahai.. :D
Lotsa love,
Eppy
Nilah number jersi terbaru dia utk
main dalam presiden cup swak
team tahun ni. Moga2 abg dapat
naik team senior tahun depan, abg.
Yang ni gambar Encik Ibrahim pra-botak. Macho gitu. Hihi.

3 ulasan:

  1. assalamualaikum, saya nk tnya sains sukan tu macam mna eh? tQ :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sains sukan..ermm..susah gak nak terangkan sebab belom habis explore lagi..sumthing like kita belajar aplikasi sains dalam meningkatkan prestasi seseorang atlet dalam bidang sukan lah..dia merangkumi aspek latihan,pmakanan,pemulihan dan sebagainya lah..boleh google kot..setakat share yang tau jerk.. :)

      Padam
  2. eh silap tulis plak , Pengajian sukan . heheh

    BalasPadam